De Bib Actueel

Ontdek e-boeken in de Bib!

De Vlaams-Brabantse bibliotheken hebben de handen in elkaar geslagen om samen e-readers aan te bieden aan de bibbezoekers. Onder de noemer ’Ontdek e-boeken in de Bib‘, kan je vanaf deze zomer in verschillende bibliotheken digitaal lezen uitproberen. Het project kwam er met steun van de provincie Vlaams-Brabant. Ook in de Bib van Kortenberg kan je vanaf 1 juli terecht voor het uitlenen van een e-reader met maximum vijf e-boeken. Net zoals een papieren boek kan je de e-reader vier weken ontlenen. Meer info over de concrete werkwijze vind je vanaf 1 juli op de blog van de Bib, of krijg je van een van onze medewerkers zelf. Ze geven je ook graag een korte introductie om met het toestel aan de slag te gaan. Al is dat zeker niet moeilijk, de e-readers zijn zeer gebruiksvriendelijk ingesteld.

We starten met het uitlenen van vijf e-readers, dus snel zijn is de boodschap.

Bij aanvang zullen er zo‘n 50 romans voor volwassenen beschikbaar zijn.  Spanning, avontuur, romantiek, literaire prijswinnaars, ... voor ieder wat wils dus! Ontdek hier alle titels vanaf 1 juli

Het uitlenen van e-readers gaat gepaard met een specifiek uitleenreglement. Uitlenen van e-readers kan vanaf 1 juli.

Meer info: bibliotheek@kortenberg.be of 02 755 22 90

Hoe ruikt het in de Bib van Kortenberg?

Hoe ruikt het in de Bib? Schattenspeurtocht van Vlieg

Vlieg verstopt deze zomer opnieuw een schatkist in de Bib. Ga samen met Vlieg op geuravontuur, want in de schatkist vind je een geurpakje boordevol spelletjes.

Vers gemaaid gras, een pas geschilderd doek of een heel oud boek?
Van welke geur hou jij het meest? Vlieg maakte een oranje, blauw en groen geurpakje, en liet in elk pakje een geheime geur achter. Wil jij ze alle drie verzamelen? Doe dan mee aan minstens drie zoektochten en leer ruiken met je ogen, handen, oren en mond.

Wat heb je nodig?

Je neus natuurlijk, en een iPad of smartphone om de codes te scannen. Je kunt ook een iPad lenen in de Bib. Je vraagt aan de balie je deelnameformulier en doet de zeven opdrachten die je achter de QR-codes vindt.
Het is extra leuk als je dit samen doet met je ouder(s) of een andere volwassene.

Wil je ook buiten op speurtocht gaan?

Doe dan de Vlieg buitenspeurtocht!

Neem je smartphone of tablet en download via de App Store of Google Play de OJOO-app. Hierin zoek je dan het spel ’de Schatten van Vlieg in Kortenberg‘ en dan kan je aan de slag!
De buitenspeurtocht is een superleuke fietstocht van 8 kilometer langs allerlei geurige plekken in Kortenberg. Onderweg verschijnen er opdrachten op je scherm. Als je alle opdrachten hebt gedaan, ken je de code van het cijferslot om zo de schatkist te openen en je cadeautje mee te nemen!


Schatten zoeken kan doorlopend van 1 juli tot 31 augustus
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar
Kosteloos
Meer info: uitbalie@kortenberg.be of 02 755 22 80
Inschrijven niet nodig, je kan doorlopend tijdens de openingsuren deelnemen

Kom jij ook studeren in de Bib?

Studeren

Ben je nog op zoek naar een rustige plek om te kunnen studeren? Kom dan naar de Bib! Wij bieden: een studieplek waar je met medestudenten in rust kunt werken, wifi waar je je met je eigen computer (kosteloos) op kunt aanmelden en, speciaal en alleen maar met je studentenkaart verkrijgbaar, koffie aan de helft van de prijs.

Check gewoon even onze openingsuren en wees welkom!


Openingstijden

Maandag 10 tot 19 u.
Dinsdag gesloten
Woensdag 13 tot 19 u.
Donderdag 10 tot 19 u.
Vrijdag 13 tot 19 u.
Zaterdag 10 tot 13 u.
Zondag gesloten

Word vrijwilliger in de Bib!

Ben je op zoek naar een zinvol engagement dat bij jou past? Ben je een keer per week of minstens enkele keren per maand beschikbaar? Stel je dan kandidaat als vrijwilliger in de Bib! We zijn momenteel op zoek naar de volgende profielen:

  •          Vrijwilligers uitleen

Je helpt bij het terugplaatsen in het rek van teruggebrachte materialen (boeken, strips, cd’s, dvd’s, …). Je helpt ook mee de presentatie van materialen netjes en op orde te houden. Ook bij het wieden van materialen kan je een handje helpen.

  •          Vrijwilligers ‘Bib in de klas’

Je gaat voorlezen in de verschillende scholen (kleuter en lager) in Kortenberg. De bedoeling is de kinderen het plezier te laten ontdekken van verhalen, boeken, taal en de bibliotheek. Bovendien stimuleert voorlezen de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden van kinderen. Wanneer je  gaat voorlezen in de klas, ben je het gezicht van de Bib en het eerste aanspreekpunt voor zowel leerlingen als leerkrachten. De bibliotheek zorgt voor een goede ondersteuning bij de keuze van de voorleesboeken en verdere begeleiding.

  •          Assistent-digidokter

Je helpt bezoekers van de Bib met hun vragen over tablets of smartphones. Je staat in eerste instantie de digidokter bij, maar kan op termijn ook alleen ‘opereren’.

 

Geprikkeld? Bekijk dan snel de voorwaarden op http://kortenberg.bibliotheek.be en stel je kandidaat als vrijwilliger door een mail te sturen  naar bibliothecaris@kortenberg.be. Beschrijf kort wie je bent en waarom je geschikt bent als kandidaat voor een van de openstaande vrijwilligersfuncties. Let wel, kandidaten moeten minstens 18 jaar oud zijn en een blanco uittreksel uit het strafregister model 2 (art. 596.2) kunnen voorleggen.

Meer info: http://kortenberg.bibliotheek.be of 02 755 22 90

Bouw mee aan de leesbeestenmuur van de Bib…

Leesbeesten

…en verzamel alle potloden!

Lees deze zomer (minstens) drie leesboeken uit de Bib. Na elk boek krijg je een stempel op jouw persoonlijke boekenlegger. Dit is meteen ook je ticket voor een fotoshoot, want met enkele beestachtige attributen maken we een coole foto van jou en zo bouw je mee aan de leesbeestenmuur van de Bib. Lukt het om de hele Bib vol te hangen?
Maar dat is niet alles. Telkens je een volle boekenlegger hebt, krijg je van de Bib ook een superleuk dierenpotlood. Er zijn vijf verschillende kleuren, verzamel ze allemaal!

Zaterdag 1 juli – donderdag 31 augustus
Tijdens de openingsuren van de Bib
Geen opvang
Geboortejaren 2003 – 2011
Jeugdafdeling van de Bib
Kosteloos
Meer info: uitbalie@kortenberg.be of 02 755 22 80
Inschrijven niet nodig, je kan doorlopend tijdens de openingsuren deelnemen

Aanpassing bibliotheekreglement

Op de gemeenteraad van 9 januari 2017 werden enkele aanpassingen aan het gebruikersreglement van de bibliotheek goedgekeurd. Het nieuwe reglement is op 10 januari 2017 in werking getreden. De aanpassingen hebben als doel om de regels en procedures die we toepassen duidelijker te verwoorden. Daarom werden onder meer de volgende artikels toegevoegd en/of aangepast:

Artikel 14 – Attenderingsmails en aanmaningen

De bibliotheek garandeert niet dat alle attenderingsmails en aanmaningen correct verstuurd en ontvangen worden. Er is geen verhaal mogelijk tegen een eventuele boete ten gevolge hiervan. De correcte inleverdatum staat steeds vermeld op het uitleenticket en is ook online raadpleegbaar via http://mijn.bibliotheek.be.


Artikel 16 - Verlies of beschadiging

Bibliotheekmaterialen dienen steeds volledig vergoed te worden na verlies of beschadiging. Hierbij wordt de oorspronkelijke facturatieprijs incl. btw bij aankoop van het materiaal door de bibliotheek in rekening gebracht, vermeerderd met een administratieve kost van 1 euro per materiaal en de eventueel opgelopen boetes en portkosten.


Materialen die de uitleentermijn reeds vijf weken overschreden hebben worden automatisch als verloren beschouwd. Nadien beschikt de klant nog over een periode van vier weken om de materialen alsnog te komen terugbrengen en zo een schadevergoeding te vermijden.


Artikel 17 - Openstaande kosten

Wanneer de openstaande kosten minstens vijf euro bedragen, is uitlenen niet meer mogelijk. Het debet mag maximaal drie maanden openstaan. De bibliotheek kan in dit geval overgaan tot het sturen van een aanmaningsbrief, die zal worden aangerekend aan de klant. Blijft de klant verder in gebreke, dan kan de bibliotheek een beroep doen op bestaande wettelijke middelen om het geleende materiaal of het openstaande schuldensaldo terug te vorderen.


Artikel 18 – Verantwoordelijkheid gebruik zelfuitleenbalie

De bibliotheekgebruiker is zelf verantwoordelijk voor het correct registreren van uitleningen, teruggebrachte materialen en het verlengen van uitleentermijnen aan de zelfuitleenbalie. Hij controleert steeds welke titels op zijn lidkaart geregistreerd staan, evenals de inleverdata van al deze materialen. Bij twijfel, onzekerheid, onduidelijkheid of technische problemen vraagt hij onmiddellijk hulp aan de infobalie.


Artikel 19 – Inleverbus

Wanneer de bibliotheek gesloten is, kan gebruik gemaakt worden van de inleverbus van de Bib. De materialen worden de eerstvolgende openingsdag ingenomen. Deze openingsdag geldt als inleverdatum, waarop de eventuele boetes worden berekend. Tegen onze vaststelling van beschadigingen of onvolledigheid is geen verhaal mogelijk.


Wie dat wenst, kan het volledige bibliotheekreglement verkrijgen aan de infobalie in de bibliotheek, of online raadplegen op http://kortenberg.bibliotheek.be/.

Voorlezen schooljaar 2016 - 2017

Roald Dahl illustratie Quentin Blake

Vanaf woensdag 7 september kan je weer iedere eerste woensdag van de maand terecht in de Bib voor een gezellig voorleesuurtje.

Om 14 u. start het half uurtje voorlezen gevolgd door een half uurtje knutselen. Inschrijven is niet nodig en deelnemen is gratis.

Noteer dus alvast de volgende data in je agenda:

3 mei                                        Alle kleuren vliegen

7 juni                                        Onderweg

Uzelf registreren op 'Mijn Bibliotheek'

Wilt u online uw bibliotheekuitleningen bekijken, uitgeleende materialen verlengen of materialen reserveren, registreer u dan via 'Mijn Bibliotheek'. Bekijk in onderstaand filmpje hoe u dat doet.

Afspelen |  Pauzeren |  Stop |  Geluid aan/uit |  Stel volume in |  Spring naar seconde Flash: Mijn Bibliotheek registratieprocedure
Installeer de nieuwste Flash speler.

De Bib, het leven van A tot Z

Logo Bib

De bibliotheek is voor iedereen vrij toegankelijk. U kan bij ons terecht om te lezen, te studeren, te surfen op het internet of gewoon te snuffelen tussen de rekken. Loop gerust eens binnen en neem een kijkje.

Op deze pagina zullen wij u ook op de hoogte houden van de activiteiten van de bibliotheek. Zo zijn er op geregelde tijdstippen lezingen, concertjes en ook activiteiten rond bijvoorbeeld de Jeugdboekenweek en Gedichtendag. Voor ieder wat wils! Hou deze pagina dus zeker in de gaten.

Volg de bib van A tot Z op de facebookpagina van de bibliotheek Kortenberg.

Je kan ons ook volgen op onze blog www.kortenberg.bibliotheek.be.