Toerisme

Ook Kortenberg doet mee: Pop-up een hoeve!

Reserveer je plaats in de Smaakhoeve

Vijf authentieke hoeves in het Dijleland. Vijf lokale topchefs die met heerlijke hoeveproducten aan de slag gaan. Vijf lenteweekends om op vrijdag- of zaterdagavond te genieten van een uitzonderlijke culinaire ervaring met vrienden en familie. Dat is de Smaakhoeve. Een kans om de beste producten van het Dijleland te proeven bij de bron, gewoon op de hoeve zelf.

In Kortenberg wordt ’t Silsomhof op 2 en 3 juni gedurende twee dagen omgetoverd tot een tijdelijk belevingsrestaurant waar een topchef een heerlijk lokaal menu aanbiedt met hoeve- en streekproducten. Slechts 80 personen per keer zullen kunnen genieten van dit exclusieve menu. Elk weekend is het de beurt aan een andere hoeve met een eigen specialiteit. Door de organisatie van deze belevingsmomenten willen ze de korte keten bevorderen, landbouwverbreding stimuleren, de sociale cohesie binnen de gemeenten versterken en uiteraard de verkoop van hoeve- en streekproducten verhogen.

Noteer alvast de volgende data en locaties:

  • 12 en 13 mei bij 't Waterbos in Herent

  • 19 en 20 mei bij Chardonnay Meerdael in Oud-Heverlee

  • 26 en 27 mei bij Hof ter Vaeren in Huldenberg

  • 2 en 3 juni bij 't Silsomhof in Kortenberg

  • 9 en 10 juni bij Rudi Van Ingelgom in Kampenhout

Wil je graag als eerste je plekje veroveren voor één van deze vijf exclusieve belevingsweekends? Schrijf je dan snel in via www.straffestreek.be

Streekproducten – culinaire ambassadeurs van onze streek - zijn ‘in’. Kortenberg draagt het ‘Straffe Streek Gemeente-label’, dat wordt toegekend aan gemeenten die streekproducten een warm hart toedragen.

Aan streekproducten is er in Vlaams-Brabant geen gebrek. Denk bijvoorbeeld aan de Lambiekbieren uit het Pajottenland en de Zennevallei of de Hagelandse wijn. Meestal gaat het om sympathieke kleinschalige initiatieven, maar wél met veel potentieel. Het ontdekken meer dan waard!

Al eens gedacht aan een cadeaumand met lekkers als kerstgeschenk? Kies bijvoorbeeld uit originele taarten, artisanale chocoladepralines of tal van andere streekproducten.

Info over verkooppunten in Kortenberg en omgeving: www.straffestreek.be.

Straffe Streek, ook in Kortenberg !

Kortenberg is een Straffe Streek Gemeente.
Het Straffe Streek Gemeentelabel geeft aan dat gemeente Kortenberg de streekproducten uit Vlaams-Brabant een warm hart toedraagt en er ook effectief werk van maakt. Dit betekent dat gemeente Kortenberg streekproducten aankoopt voor een minimum budget, streekpakketten geeft als cadeau ter ere van diverse gelegenheden en streekproducten in de dagelijkse werking gebruikt.

Grondwitloof, asperges, aardbeien, appels, peren, serredruiven….. allemaal lekker en gezond. Fijne vleeswaren, pittige kazen en heerlijk gebak, ze behoren allen tot ons culinair erfgoed.
Hagelandse wijnen, lambiekbieren uit het Pajottenland, parelende schuimwijnen en witloofjenever uit het Dijleland, straffe bieren uit de Brabantse Kouters, typische pralines uit de kunststad Leuven….
Al deze producten hebben een duidelijke band met de provincie Vlaams-Brabant!

U heb vast al van de Vlaams-Brabantse streekproducten gehoord, maar u denkt misschien dat dit lekkers onbereikbaar is. Niet is minder waar. U vindt de streekproducten niet enkel bij de producent zelf, maar ook in één van de vele streekhoekjes en streekwinkels.
Alle adressen kan u terugvinden op www.straffestreek.be

Afspelen |  Pauzeren |  Stop |  Geluid aan/uit |  Stel volume in |  Spring naar seconde Flash: Straffe streek lang 2012
Installeer de nieuwste Flash speler.Als Jeroen De Pauw zijn neus volgt, komt hij altijd op lekkere plaatsen terecht. Dat bewijst de televisiekok in het nieuwe boek Straffe Streek. Daarin doorkruist hij Vlaams-Brabant op zoek naar rasechte streekproducten: de zachtzure geuze in het Pajottenland, heerlijk zoete chocolade in de Dijlevallei, Hagelandse wijn en Leuvens bier, vleesspecialiteiten van ambachtelijke beenhouwerijen, kaas en veel meer. Je maakt samen met hem kennis met de producenten achter al dat culinair genot.

Een ontdekkingstocht om van te smullen. En dat doet hij natuurlijk ook. Jeroen zou Jeroen niet zijn als hij met al die Vlaams-Brabantse ingrediënten niet aan de slag ging in zijn keuken. Hij trakteert je op 45 verrassende recepten met een toets puur Vlaams-Brabant, prachtig in beeld gebracht door Studio Wauters.

Hoe bestellen?

Onmisbaar voor elke streekliefhebber! Ontdek alles over dit unieke belevingsboek en bestel nu al je exemplaar via www.straffestreekboek.be ! Of zoek daar een verkooppunt in de buurt waar je terecht kan om het boek te kopen.

Unieke samenwerking

Dit straffe boek is een unieke samenwerking tussen njam! (Studio 100) , televisie-kok Jeroen De Pauw, Streekproducten Vlaams-Brabant vzw en de provincie Vlaams-Brabant. Alles is prachtig in beeld gebracht door Studio Wauters.

Voorproefje: Promofilmpje boek 'Jeroen De Pauw op sjok door een straffe streek'

Ben je benieuwd naar wat sfeerbeelden? Neem dan snel een kijkje op het filmpje http://www.youtube.com/watch?v=fqzXQjG0yv8

In de kijker : op stap in eigen land

Wil je erop UiT trekken, maar weet je niet naar waar?
Voor wie thuis blijft deze zomer of wie gewoon eigen land en streek wilt verkennen, heeft de UiTbalie voor een collectie gratis toeristische brochures gezorgd. Elke provincie komt aan bod, met extra aandacht voor onze eigen provincie Vlaams-Brabant. Voor ieder wat wils!
Aan de UiTbalie helpen we je ook graag verder met het plannen van een wandel- of fietstocht of met het zoeken naar leuke uitstappen en evenementen.
Kom dus zeker eens een kijkje nemen en laat je verrassen!

Nieuwe MTB-boxen

De UiTbalie heeft er twee nieuwe aanwinsten bij. De mountainbike-boxen Dijeland en Hageland.
Het is telkens een bundel van de mountainbikenetwerken in de regio.

Prijs MTB-box Dijleland : 12 euro.
Prijs MTB-box Hageland : 18 euro.

Te koop aan de UiTbalie in de bib.

Postkaarten

Sinds kort kan u aan de UiTbalie postkaarten kopen. Leuk om de kleinkinderen eens te verrassen of voor de thuisblijvers die een kaartje uit eigen streek willen versturen.  Ze worden verkocht aan 1 euro per stuk.
De foto's zijn genomen door inwoners van Kortenberg. Hebt u zelf ook mooie foto's van onze gemeente?
Stuur ze dan naar zoeklicht@kortenberg.be en wie weet maken we van jouw foto de volgende postkaart!

Wandelingen in Kortenberg

Grubbewandeling: Graft tussen Everberg en Vijfwegen (foto: Paul van Leest)


Zin in een mooie lentewandeling door Kortenberg of omgeving? Kom eens langs in de UiTbalie. We helpen je graag verder.


Wandelingen in Kortenberg
De uitgestippelde wandelingen in Kortenberg gieten we niet meer in de klassieke brochure maar worden digitaal aangeboden via onze gemeentelijke webstek: http://www.kortenberg.be/Wandelen-en-fietsen.html.  Aan de UiTbalie kunnen we ze kosteloos voor jou printen. Het voordeel van deze digitale weg is dat je ook zelf wandelingen op maat kan uitstippelen. Je kan ze nadien niet alleen printen maar ook downloaden op een gps.


Wandelen in de regio
Wens je graag eens buiten Kortenberg te gaan wandelen, dan kan je beroep doen op enkele interessante wandelbrochures. Deze worden te koop aangeboden in de UiTbalie.
Hierbij een greep uit het aanbod: 20 wandelingen in Noord-Dijleland, buurt-en voetwegenkaart, GR-wandelingen in Dijleland, Langs holle wegen in Tervuren en Bertem,… Meer info over deze wandelmogelijkheden vind je op http://www.toerismevlaamsbrabant.be/wat-wil-je-doen/overzicht.jsp?rootthema=01_Wandelen: wandelen of het Regionaal Landschap Dijleland (onder de rubriek publicaties): www.rld.be


Stappenteller
Dat wandelen goed is voor de gezondheid weet iedereen. Wil je graag meten hoeveel je wandelt dan kan je hiervoor gebruik maken van de ‘stappenteller’. Je kan zo’n stappenteller één maand ontlenen aan de UiTbalie mits een waarborg van 10 euro.


Wandelclub
Wandel je liever in groep, dan kan dit ook. Je kan hiervoor terecht bij de wandelclub de Witlooftrekkers: http://www.witlooftrekkers.be/. Ook een aantal andere verenigingen bieden wandelactiviteiten aan zoals KAV, 55+, … Meer informatie hierover vind je in de UiTagenda op de webstek http://www.kortenberg.be/widgets/UiTinKortenberg.aspx.UiTbalie
Maandag van 10 tot 19 uur
Dinsdag zijn we gesloten
Woensdag van 13 tot 19 uur
Donderdag van 10 tot 19 uur
Vrijdag van 13 tot 19 uur
Zaterdag van 10 tot 13 uur

De balie bevindt zich in de bibliotheek van Kortenberg en is te bereiken via uitbalie@kortenberg.be of 02 755 22 80.