Afschrijving naar het buitenland en recht op terugkeer

U heeft niet de Belgische nationaliteit en u verhuist definitief naar het buitenland? Dan dient u vóór uw vertrek uw verhuis te melden en uw verblijfskaart af te geven.

Procedure

U ontvangt een model 8 (bewijs van afvoering uit de registers) en een bijlage 37. Dit is een bewijs dat u de verblijfskaart heeft terug gegeven en is 8 dagen geldig.

Indien u niet definitief naar het buitenland vertrekt, kunt u een recht op terugkeer aanvragen. U ontvangt dan naast het model 8 ook een bijlage 18 (attest van vertrek) waarop uw recht op terugkeer vermeld zal staan. Uw verblijfskaart wordt niet geannuleerd. U dient wel de pincode van uw kaart mee te brengen om het adres op uw kaart aan te passen.

Om te genieten van het recht op terugkeer dient u in het bezit te zijn van een geldige verblijfskaart op het moment van terugkeer. Indien de verblijfskaart zou vervallen tijdens uw verblijf in het buitenland, dan dient u vóór uw vertrek de verblijfskaart te vernieuwen.

Klik hier om een afspraak te maken aan de themabalie van Burgerzaken voor een afschrijving naar het buitenland als niet-Belg. 

Meebrengen

  • Verblijfskaart
  • Pincode van uw verblijfskaart
  • Adres in het buitenland
Afspraak maken voor afschrijving naar het buitenland en recht op terugkeer