België zet vaccinatie met AstraZeneca-vaccin verder

16
mrt
2021

België heeft besloten om, in het belang van de volksgezondheid, de vaccinatiecampagne met het AstraZeneca-vaccin zoals gepland voort te zetten. De Taskforce Vaccinatie volgt dus de beslissing van de Interministeriële Conferentie (IMCVolksgezondheid, die zich baseert op het advies van de Hoge Gezondheidsraad van maandag 15 maart 2021. 

Het AstraZeneca-vaccin (AZ-vaccin) werd wereldwijd al massaal toegediend en het aantal tromboses bij de gevaccineerden ligt lager dan bij de algemene bevolking. Op basis van de beschikbare gegevens moet men besluiten daaruit dat het AZ-vaccin een goed, veilig en effectief vaccin is. De voordelen van verdere vaccinaie met het AZ-vaccin voor de volksgezondheid zijn aanzienlijk groter dan de nadelen.

Het doel van de Task Force Vaccinatie is om meer dan 70% van de bevolking te vaccineren. Hiervoor is de actieve deelname van zoveel mogelijk mensen aan de vaccinatiecampagne essentieel. Maar nog meer prioritair zijn de veiligheid en de gezondheid van de mensen. Achter elk cijfer staat een mens. Elk geval van trombose na vaccinatie met AZ wordt dan ook geregistreerd door het Belgische Geneesmiddelenagentschap (FAGG) die deze gegevens, na analyse, bezorgt aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Elk geval wordt ernstig genomen en nauwgezet opgevolgd. Het EMA moet een goed en gedetailleerd overzicht krijgen van alle problemen die zich met elk vaccin, in dit geval AstraZeneca, voordoen.

De experten en beleidsmakers van ons land volgen alle informatie en nieuwe feiten op de voet en dus ook het advies van EMA, dat op donderdag 18 maart groen licht heeft gegeven om het AZ-vaccin verder te blijven toedienen.

 

(Bron: Task Force Vaccinatie)

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in verband met het coronavirus in Kortenberg via www.kortenberg.be/coronavirus.