Boeren

Logo BoerenDe oostkant van Vlaams-Brabant telt zo’n 2000-tal actieve land- en tuinbouwbedrijven. Bier, bloemen, fruit, graan, groenten, honing, veevoeder, vlees, wol, wijn, zuivel,…: er zijn zoveel producten uit eigen bodem die in onze overwegend landelijke gemeenten hun oorsprong vinden.

Een twintigtal cultuur- en gemeenschapscentra uit het oostelijke deel van de provincie bundelen de komende drie jaar de krachten in een gezamenlijk project REGIO OO(g)ST ‘boeren’. Met dit initiatief vragen zij meer aandacht voor het belang van de boerenstiel en de agrosector. Op het programma staan onder meer theater, film, lezingen en een fotowedstrijd.  Via cultuur willen zij een ode brengen aan de landbouwer. Voor de harde werkers die met hun noeste arbeid zorgen dat er mooie en lekkere dingen op ieders tafel terechtkomen. Boeren en boerinnen hebben het de voorbije jaren immers niet makkelijk. Vandaar de oproep voor meer respect voor de mens achter ieders voedsel. Onze boeren verdienen dat, voor alles wat ze doen, dag in dag uit.

Bovenlokale partners als Boeren op een Kruispunt & Liv, Steunpunt Korte Keten, Voedselteams, Landelijke Gilden & Ferm, Boerenbond, Groene Kring, vzw Streekproducten, VLAM Lekker van bij ons, de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid/departement cultuur ondersteunen dit project.

Naast o.m. theatervoorstellingen voor jong en oud op drie boerderijen in onze regio zullen er ook in je eigen gemeente activiteiten plaatsvinden. De komende maanden doen de cultuurwerkers ook beroep op lokale verenigingen, organisaties en inwoners die iets rond dit thema op touw willen zetten. Heb jij suggesties of boeiende ideeën? Laat dan zeker van je horen!

Theater op de boerderij

Katrien Pierlet, Gert Jochems, Hans Van Cauwenberghe – boeren

Erik Vlaminck weet steevast maatschappelijk engagement te combineren met mooie en toegankelijke teksten. Met ‘boeren’ schreef hij – tijdens zijn verblijf op een boerenhof - het verhaal van twee boerenzonen. De ene heeft de boerderij overgenomen en de andere is vertrokken. Ze komen uit een gezin waar niemand iemand aanraakt. Kent ge dat, zo’n manier van leven? Meer zwijgen dan spreken. Er hangt van alles in de lucht dat niet uitgesproken wordt. Broederhaat en broederliefde vechten hier om balans. Ook die ene vrouw die er niet is, speelt een rol. Boerenmiserie.... Ontroerend schoon en gelukkig ook vaak om te lachen.  

Dit stuk schetst treffend het onzekere leven van onze landbouwers. O.m. door de botsing tussen de klimaatproblemen en de moderne landbouw kunnen zij geen kant op en zijn ze aan handen en voeten gebonden: wetten, regeltjes, de banken… En er is de druk van hun eigen familie natuurlijk.

van en met Katrien Pierlet (zelf boerendochter), Gert Jochems, Hans Van Cauwenberghe (spel + lied (*)), Erik Vlaminck (tekst (**), Jo Jochems (regie), MoMent Tongeren (productie)

prijs: € 14                      
duur: 70 minuten

Vrijdag 3 juni om 20 u. + zaterdag 4 juni om 15 en om 20 u.

locatie: aardappelbedrijf Boerderij Vandebroeck, Koningsbos 17 in Assent

(cultuurcluster Demervallei: Aarschot, Bekkevoort, Diest en Scherpenheuvel-Zichem)

Vrijdag 10 juni om 20 u. + zaterdag 11 juni om 15 en om 20 u. 

locatie: zuivelbedrijf De Melkerhei, Heidestraat 163 in Neerlinter

(cultuurcluster Gete- en Velpevallei: Bierbeek, Boutersem, Geetbets, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw)

 

Vrijdag 17 juni om 20.30 u. + zaterdag 18 juni om 14.30 en 20.30 u.

locatie: hoeveslagerij en Kijk-Doe-Speelboerderij ’t Silsomhof, Olmenhoekstraat 49 in Erps-Kwerps (cultuurcluster Dijlevallei: Herent, Holsbeek, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee en Zaventem)

Familievoorstelling Lady Angelina - De Stadsboerin (4 tot 8 jaar)

Lady Angelina leeft als een echte boerin, alleen doet ze dat in de stad. Ze heeft haar vroegere circusleven met bijhorende woonwagen ingeruild voor de grote stad!  Maar ook daar blijft ze dus boerin. Want zeg nu zelf, ken jij veel mensen in de stad die een varkentje adopteren ? En ken jij veel groenteboeren die op hun dak een moestuin hebben? Lady Angelina maalt er niet om en tuiniert onverstoorbaar verder, intussen vogeltjes lokkend met haar fluitjes. Zodra ze haar zingende zaag ontplooit, zijn we vertrokken voor een grasgroene trip!

In een aaneenschakeling van vertelsels en liedjes bewijst Lady Angelina dat er zowel in de stad als op het platteland mogelijkheid is om creatief te zijn rond natuur, dieren en planten. Een heerlijke muzikale voorstelling vol leuke groenteliedjes en zotte instrumenten. En wie weet lust je na afloop wel spruitjes?!

Van en met Lady Angelina (tekst, muziek), Ivo Haans (gitaar)

Lady Angelina speelde reeds in volgende kindervoorstellingen: ‘Saluut’ i.s.m. ’t Arsenaal, De Gemaskerde Rat met Marc de Bel, en was te horen op de Beren CD van Winokio. De Stadsboerin verscheen ook in boekvorm bij Uitgeverij Vrijdag.

prijs: € 5                         
duur: 60 minuten

 

Zondag 5 juni om 11 en om 14 u.

locatie: aardappelbedrijf Boerderij Vandebroeck, Koningsbos 17 in Assent

(cultuurcluster Demervallei: Aarschot, Bekkevoort, Diest en Scherpenheuvel-Zichem)

 

Zondag 12 juni om 11 en om 14 u.

locatie: zuivelbedrijf De Melkerhei, Heidestraat 63 in Linter

(cultuurcluster Gete- en Velpevallei: Bierbeek, Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw)

 

Zondag 19 juni om 11 en om 15.30 u.

locatie: hoeveslagerij en Kijk-Doe-Speelboerderij ’t Silsomhof, Olmenhoekstraat 49 in Erps-Kwerps
(cultuurcluster Dijlevallei: Herent, Holsbeek, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee en Zaventem)

 

Contactinformatie