Brief burgemeester coronamaatregelen - 10 november 2020

10
nov
2020

Beste inwoner

Het coronavirus is bezig aan een stevige opmars. Er zijn steeds meer besmettingen en ziekenhuisopnames. Om de haverklap werden de voorbije weken de regels verstrengd. Omdat het noodzakelijk is.

We kunnen alleen maar vaststellen dat de cijfers er niet goed uitzien en dat een dringende ommekeer nodig is. Het is óns gedrag dat de evolutie van het virus beïnvloedt. Het zijn wíj die bepalen wat er de komende weken zal gebeuren. Onze grootste en zwaarste opdracht momenteel is om sociale contacten te vermijden. Hoe moeilijk dat ook is. We vragen veel en grote inspanningen, maar als we het tij nog willen keren, dan moet het nu gebeuren.

Laten we vooral niet vergeten dat we aandacht moeten schenken aan ieders mentale welzijn in deze moeilijke periode. Bel dus uw buren, kennissen, vrienden en familie op en stel hen de simpele vraag hoe het gaat.

Ik kan alleen maar opnieuw vragen: houd u aan de regels en beperk uw contacten zoveel mogelijk!

We mogen elkaar dan wel niet vastpakken, maar we laten elkaar niet los.

Met warme groet

Alexandra Thienpont
Uw burgemeester

Economie

Grote mensenmassa’s in de openbare ruimte en op het openbaar vervoer moeten vermeden worden. Daarom is telethuiswerk de regel. Daarom ook kunnen alleen winkels, handelszaken, bedrijven of diensten die essentiële goederen of diensten aanbieden open blijven voor het publiek, mits zij zich aan de regels voor hun sector houden. Niet-essentiële goederen kunnen worden besteld en op afspraak in open lucht worden afgehaald.

De wekelijkse markt blijft plaatsvinden, wel enkel met kramen die essentiële goederen aanbieden, en mits de nodige maatregelen gerespecteerd worden.

Winkelen moet individueel gebeuren, of met maximum één persoon uit hetzelfde huishouden. Alleen minderjarigen uit hetzelfde huishouden of personen die begeleiding nodig hebben, mogen vergezeld worden. Ga bij voorkeur alleen winkelen. Help kwetsbare personen door voor hen boodschappen te doen en hen deze op een veilige manier te bezorgen. In de winkels en op de parkings van winkels is het dragen van een mondmasker voor iedereen verplicht. Steun de lokale handelaars en koop zoveel mogelijk lokaal.

Niet-medische contactberoepen mogen hun activiteiten niet uitvoeren. Ook eet- en drankgelegenheden blijven gesloten, behalve voor afhaalmaaltijden.

De coronamaatregelen vergen veel van onze ondernemers, die beslist met heel wat vragen zitten. Hoe zit het met premies, overbruggingskredieten, het Vlaams beschermingsmechanisme en andere zaken? De gemeentelijke dienst Ondernemen is er om ondernemers hierin te ondersteunen.

Wie vragen heeft over de coronamaatregelen en zijn/haar onderneming wordt van harte uitgenodigd om de dienst Ondernemen te contacteren via ondernemen@kortenberg.be of 02 755 30 70. Op een deel van de mogelijke vragen vinden ondernemers wellicht ook al een antwoord op www.ondernemen.kortenberg.be. Daar kunt u zich ook inschrijven op de gemeentelijke nieuwsbrief voor Kortenbergse ondernemers.

Onderwijs

De herfstvakantie werd verlengd tot en met vrijdag 13 november. Er wordt gevraagd aan de ouders om hun schoolgaande kinderen
maximaal thuis op te vangen en contacten met anderen, zeker kwetsbaren, te vermijden. Voor de kinderen die naar het basisonderwijs gaan en

 • van wie de ouder(s) een job in een cruciale sector uitoefenen en/of
 • die zich in een kwetsbare thuissituatie bevinden (dit zijn: kinderen die opgroeien in een maatschappelijk kwetsbaar gezin en/of kinderen die opgroeien in een gezin met veel spanningen of waar sprake is van onveiligheid of geweld)

voorziet de gemeente op maandag 9, dinsdag 10, donderdag 12 en vrijdag 13 november 2020 noodzakelijke opvang. Zieke kinderen moeten absoluut thuisblijven.

Vrije tijd

De vrijetijdssector is opnieuw zwaar getroffen door de maatregelen. Een overzicht:

Sport:

 • Sporten in georganiseerd verband is niet meer mogelijk, behalve voor kinderen tot en met 12 jaar in openlucht of indoor in schoolverband of na toelating van het gemeentebestuur.
 • Niet-georganiseerde sportactiviteiten zijn alleen toegelaten in de openlucht met uw huishouden + een nauw contact, of met maximum vier personen als er 1,5 meter afstand is.
 • Zwembaden, fitnesscentra en bowlingzalen zijn gesloten

Cultuur:

 • Culturele activiteiten of evenementen zijn verboden, behalve voor kinderen tot en met 12 jaar.

Jeugd:

 • Jeugdactiviteiten voor kinderen ouder dan 12 jaar zijn niet langer mogelijk
 • Overnachtingen zijn uitgesloten

Wat kan nog wel:

U kunt nog steeds buiten wandelen, buiten sporten of naar de buitenspeeltuin gaan, en dat wordt ook ten stelligste aangeraden. Doe dat samen met de personen met wie u samenleeft, of met maximaal 4 personen. Respecteer, wanneer u samen met ‘niet-nauwe’ contacten de buitenlucht opzoekt, steeds een afstand van 1,5 meter. Vermijd ook momenten van of plekken met grote drukte. 

Ook kunt u nog steeds – met mondmasker en op een veilige afstand van de andere bezoekers – terecht in de Bib voor een goede portie leesvoer, een spannende film, een nieuwe game of mooie muziek. De Bib werkt ook aan een afhaaldienst voor risicogroepen. Blijf op de hoogte via de communicatiekanalen van de Bib.

Vanaf 16 november mag ook het deeltijds kunstonderwijs heropstarten, weliswaar onder strikte voorwaarden. Raadpleeg de
informatie van uw instelling voor deeltijds kunstonderwijs.

Kortenberg Helpt

De gemeente Kortenberg stelt alles in het werk om haar inwoners in deze moeilijke tijden zo goed mogelijk bij te staan en te ondersteunen. Hebt u tijdens de coronacrisis hulp nodig of wilt u anderen helpen? Het initiatief ‘Kortenberg Helpt’ is er voor alle inwoners!

Neem contact op met de dienst Gezondheid en Zorg van het Welzijnshuis via 02 755 22 77 of kortenberghelpt@kortenberg.be. Meer info vindt u op www.kortenberg.be/kortenberg-helpt.

Balies Administratief Centrum op afspraak geopend

Alle balies van het Administratief Centrum zijn opnieuw geopend, maar uitsluitend op afspraak. Bel naar het nummer 02 755 30 70
om een afspraak te maken.

Respecteer volgende regels in verband met uw afspraak:

 • Kom tijdig naar het Administratief Centrum, maar niet te vroeg. Wacht liever in de buitenlucht dan in het Administratief Centrum zelf.
 • Draag in de openbare ruimte een mondmasker.
 • Respecteer een afstand van 1,5 meter tussen personen.
 • Bent u ziek op het moment van uw afspraak, kom dan niet naar het Administratief Centrum, maar annuleer uw afspraak.

6 gouden regels tegen corona, 11 miljoen redenen om vol te houden

 

1. Respecteer de hygiëneregels
2. Doe uw activiteiten liefst buiten
3. Denk aan kwetsbare mensen
4. Houd afstand (1,5 meter)
5. Beperk uw nauwe contacten
6. Volg de regels over bijeenkomsten

Hebt u de app ‘Coronalert’ al gedownload? Meer informatie vindt u op www.kortenberg.be/app-coronalert.

Blijf verbonden - Toon een lichtje tijdens de coronacrisis 

Toon aan uw buren of voorbijgangers in uw straat dat u aan hen denkt.

Laten we vooral niet vergeten dat we aandacht moeten schenken aan ieders mentale welzijn in deze moeilijke periode. Houd contact met uw buren, kennissen, vrienden en familie op en vraag hen regelmatig hoe het gaat.

We mogen elkaar dan wel niet vastpakken, maar we laten elkaar niet los.

’s Nachts blijven we binnen

Feestelijkheden, samenkomsten (en vaak ook alcoholgebruik) dragen allemaal bij tot de overdracht van het virus. Om deze mogelijkheden tot besmetting te beperken, is het verboden om zich op de openbare weg en in de openbare ruimte te bevinden tussen middernacht en 5 u. ’s morgens, behalve in het geval van essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen.

Blijf op de hoogte van ‘coronanieuws’

 • Via de media: volg het nieuws op de televisie, in de krant, …
 • Via de offiiciële website met corona-informatie: www.info-coronavirus.be
 • Via het gratis nummer 0800 14 689
 • Via BE-Alert: schrijf u in via www.be-alert.be/nl

Via de gemeentelijke kanalen

Houd uw naasten, als die het nieuws niet kunnen volgen of niet online actief zijn, mee op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in verband met het coronavirus in Kortenberg via www.kortenberg.be/coronavirus.