Brief burgemeester coronamaatregelen - 22 april 2020

22
apr
2020

Kortenberg, vrijdag 17 april 2020

Beste inwoner

Al onze inwoners moeten sinds half maart de strenge coronamaatregelen respecteren en naleven. Ik ben mij er van bewust dat dit voor zowel onze zorgverleners als voor onze inwoners geen gemakkelijke periode is. Daarom wil ik u graag bedanken voor uw geleverde inspanningen. Hou vol en hou moed: samen krijgen we dit virus klein!

Via deze weg wil ik u graag nog eens aan enkele zaken herinneren, zoals de
social distancing-richtlijnen, het voorlopig geen bezoek brengen aan woonzorgcentra, het steunen van de lokale economie en het hulpinitiatief ‘Kortenberg Helpt’.

Ik kan alleen maar hopen dat u, uw familie en uw naasten gezond blijven.

Met vriendelijke groet

Alexandra Thienpont
Burgemeester

Regels en richtlijnen

De Vlaamse regering besliste om voorlopig nog geen bezoek toe te laten in Vlaamse woonzorgcentra. Dit in tegenstelling tot wat op de Nationale Veiligheidsraad van woensdag 15 april 2020 werd beslist. Dus ook in Kortenberg zullen de woonzorgcentra voorlopig geen bezoek toelaten. Houd in het achterhoofd dat deze groep kwetsbaar is. Ook wanneer de maatregelen versoepeld worden. Indien u vragen hebt, dan kunt u altijd terecht bij het woonzorgcentrum waar u wilt langsgaan.

Alle activiteiten in gemeentelijke infrastructuur zijn reeds afgelast tot en met 5 juli. Momenteel is het nog niet zeker welke evenementen er de komende maanden zullen plaatsvinden in onze gemeente. Indien hier meer informatie over bekend is, zal er via de gemeentelijke communicatiekanalen meer duidelijkheid over verschaft worden.

Symbolen ter verduidelijking van punt 1 tot en met 5

 1. Blijf thuis als u ziek bent.
 2. Was regelmatig en grondig uw handen met water en zeep.
 3. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
 4. Geen zakdoek? Hoest of nies in uw elleboogholte.
 5. Houd u daarnaast strikt aan de regels over de sociale afstand (‘social distancing’).
 • Blijf thuis, zodat u met zo weinig mogelijk mensen (buiten uw gezin) in contact komt.
 • Samenscholingen buiten het gezin zijn verboden.
 • Verlaat uw woning uitsluitend voor essentiële verplaatsingen.

Privé- en publieke activiteiten van culturele, maatschappelijke, feestelijke, folkloristische, sportieve en recreatieve aard zijn verboden. Uitzondering is de beoefening van een individuele fysieke buitenactiviteit of met de gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of telkens eenzelfde vriend en mits inachtneming van de social distancing-maatregelen (afstand van 1,5 meter).

Fysieke activiteiten en wandelingen worden aangemoedigd mits inachtname van de social distancing-maatregelen. Deze activiteiten zijn toegestaan voor de noodzakelijke duur om ze uit te oefenen. Na de uitoefening van de activiteiten is de terugkeer naar huis verplicht. In het kader van deze activiteiten moet men permanent in beweging zijn. Het is bijvoorbeeld verboden om in de parken te gaan zitten, te picknicken of te zonnebaden.

Ten aanzien van zwangere vrouwen en ouderen moet er tolerantie aan de dag gelegd worden. De maatregel mag ook niet strikt toegepast worden op mensen met een beperkte mobiliteit of een mentale beperking.

Voor de activiteiten mogen enkel rijwielen (met inbegrip van elektrische fiets) en niet gemotoriseerde voortbewegingstoestellen worden gebruikt. Deze beperking is niet van toepassing voor personen met een beperkte mobiliteit.

Verplaatsingen met de auto voor recreatieve activiteiten zijn toegestaan voor:

 • Gezinnen met kinderen jonger dan en gelijk aan 5 jaar;
 • Personen met een beperkte mobiliteit (met inbegrip van ouderen en zwangere vrouwen);
 • Begeleiders van personen met een fysieke of mentale beperking.

Geef onze lokale handelaars een duwtje in de rug!

Zoals in de vorige brief reeds aangegeven werd, zijn het moeilijke tijden voor onze lokale ondernemers en handelaars. Daarom opnieuw de oproep: geef onze lokale economie ademruimte en tracht zoveel mogelijk lokaal te kopen waar mogelijk.

Kortenberg Helpt

De gemeente startte het initiatief ‘Kortenberg Helpt’ om andere inwoners te helpen.  Wilt u zelf helpen of hebt u hulp nodig? Neem dan zeker contact op met de dienst  Gezondheid & Zorg van het Welzijnshuis via 02 755 22 77 (op weekdagen tussen 9 en 17 u.) of kortenberghelpt@kortenberg.be. Meer informatie vindt u op  www.kortenberg.be/kortenberg-helpt.

Samen maken we van Kortenberg het grootste openluchtmuseum!

Openluchtmuseum KortenbergBedenk eens wat een quarantaine zou zijn zonder boeken, films, muziek, ...

In deze speciale tijden helpen kunst en cultuur bij het vinden van ontspanning, genot, afleiding, inspiratie, ...

Om iedereen van dit moois te laten genieten wil de gemeente, samen met haar inwoners, Kortenberg omtoveren tot het grootste openluchtmuseum van België.

In iedereen schuilt wel een kunstenaar, ook al is het maar een kleine. De gemeente vraagt haar inwoners om tijdens de coronaperiode een zelfgemaakt kunstwerk achter het raam, in de voortuin of ergens anders zichtbaar te plaatsen: een schilderij, een gedicht, een tekening, een houtsculptuur, een bloemschikwerk, een mooie foto, een beeldhouwwerk, een sprei in patchwork, een collage, zelfgemaakte kaarsen, juweeltjes, ...

Ook kinderen kunnen deelnemen. Laat hen kleiwerkjes maken en exposeren in de voortuin, laat hen met raamstiften het raam veranderen in een reuzegroot schilderij of laat hen zich uitleven met papier-maché voor een 3D-kunstwerk.

Plaats bij je werk de affiche ‘Openluchtmuseum Kortenberg’ zodat alle voorbijgangers zien dat jouw werk deel uitmaakt van de collectie. Druk de affiche af die je vindt op www.kortenberg.be/openluchtmuseum of vraag een papieren versie aan die via de post opgestuurd wordt via info@kortenberg.be of 02 755 30 70.

Maak vrijblijvend een foto van je werk en post deze, met vermelding van je straatnaam, op de Facebookpagina van de cultuurdienst Kortenberg. Zo weten de inwoners alle kunstwerken te vinden. Voeg zeker #openluchtmuseumKortenberg toe aan al jouw foto’s op Instagram!

Veel plezier gewenst tijdens het creëren of het bezichtigen van de kunstwerken!

Blijf op de hoogte van 'coronanieuws'

 • Via de media: volg het nieuws op de televisie, in de krant, …
 • Via de officiële website met corona-informatie: www.info-coronavirus.be
 • Via het gratis nummer 0800 14 689
 • Via BE-Alert: schrijf u in via www.be-alert.be/nl

Via de gemeentelijke kanalen: