Brief burgemeester coronamaatregelen - 26 oktober 2020

28
okt
2020


Beste inwoner

De voorspelde tweede coronagolf is volop aan de gang en het ziet er naar uit dat we nog een tijdje met het virus zullen moeten leven. Tijdens de maand oktober werden de regels opnieuw verstrengd: alle horecazaken werden verplicht om (minstens) een maand lang de deuren opnieuw te sluiten en er werd een avondklok ingesteld.

Het onderwijs schakelt uiterlijk tegen de herfstvakantie over naar code oranje, thuiswerk is (waar mogelijk) opnieuw de norm geworden.

Onze sociale contacten zijn opnieuw beperkt: er is slechts één ‘knuffelcontact’ mogelijk buiten ons huishouden, thuis mogen nog maximum vier personen ontvangen worden (met respect voor de afstandsregels).

De maatregelen veranderen vaak, maar namens ons gemeentebestuur doen we ons uiterste best om snel en accuraat te communiceren naar onze inwoners.

Als burgemeester kan ik u alleen maar vragen om de regels nauw op te volgen, uw aantal sociale contacten te beperken en om te blijven volhouden. We mogen elkaar dan wel niet vastpakken, maar we mogen vooral elkaar niet loslaten. Ons gedrag zal het resultaat van de maatregelen bepalen. Alleen samen kunnen we de besmettingen inperken en aan het langste eind trekken in deze zware coronastrijd!

Houd vol en houd moed!

Met warme groet

Alexandra Thienpont
Uw burgemeester

Mondmasker is een bijkomende bescherming en is in bepaalde situaties verplicht


Mondmaskers blijven een belangrijke rol spelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Het is echter van groot belang dat u het mondmasker op de juiste manier draagt (zorg ervoor dat uw mond én neus bedekt zijn) en dat stoffen mondmaskers worden gewassen. U kunt nog steeds stoffen mondmaskers kopen in De Kapstok tegen zeer democratische prijzen.

In Kortenberg is het verplicht om een mondmasker te dragen op plaatsen waar de 1,5 meter afstand niet gegarandeerd kan worden, zoals op drukke plaatsen en pleinen, zebrapaden, parkings, …

Bovendien is het in Kortenberg verplicht om op bepaalde locaties en in bepaalde straten een mondmasker te dragen:

 • In de omgeving van alle scholen in Kortenberg: maandag tot en met vrijdag van 8 tot 9.30 u. en van 15 tot 16.30 u. (op woensdag van 11.30 tot 13 u.)
 • Parking Berkenhof (Deeltijds Kunstonderwijs): woensdag van 12.30 tot 16.30 u. en zaterdag van 8.30 tot 12.30 u.
 • GC Colomba: speeltuin (elke dag van 8 tot 22 u.) en parking + skatepark (elke dag van 8 tot 23 u.)
 • Leuvensesteenweg vanaf kruispunt met Stationstraat-Karterstraat tot kruispunt Hoogveldstraat-Hofstraat (elke dag van 8 tot 23 u.)

Blijf thuis als u ziek bent en/of als u in afwachting bent van uw testresultaat


Het blijft enorm belangrijk om erg waakzaam te zijn als u een verkoudheid hebt of als u andere ziektesymptomen vertoont. Bent u ziek, blijf dan zeker thuis en probeer contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden.

Bent u in preventieve quarantaine? Dan hoeft u zich niet te laten testen indien u geen symptomen hebt, maar dan moet u wel tien dagen in quarantaine gaan.

Hebt u zich laten testen? Plaats uzelf in quarantaine in afwachting van uw testresultaat. Er worden te veel mensen besmet tussen de periode van de afname en het resultaat van de test.

Kortenberg helpt  


De gemeente Kortenberg stelt alles in het werk om haar inwoners in deze moeilijke tijden zo goed mogelijk bij te staan en te ondersteunen. Hebt u tijdens de coronacrisis hulp nodig of wilt u anderen helpen?
Het initiatief ‘Kortenberg Helpt’ is er voor alle inwoners!

Neem contact op met de dienst Gezondheid en Zorg van het Welzijnshuis via 02 755 22 77 of kortenberghelpt@kortenberg.be. Meer info vindt u op  www.kortenberg.be/kortenberg-helpt.

Blijf waakzaam en pas de zes gouden regels toe

 1. Respecteer de hygiëneregels
 2. Doe uw activiteiten liefst buiten
 3. Denk aan kwetsbare mensen
 4. Houd afstand (1,5 meter)
 5. Beperk uw nauwe contacten
 6. Volg de regels over bijeenkomsten

Hebt u de app ‘Coronalert’ al gedownload?

 1. Download de app via uw gebruikelijke app store. Er is een filmpje gemaakt met een stappenplan hoe u de app moet installeren. U kunt de app downloaden via de App Store (iOS) of via Google Play (Android).
 2. Installeer de app en geef uw toestemming om Bluetooth te gebruiken.
 3. Check regelmatig uw meldingen; zo beschermt u uzelf en anderen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in verband met het coronavirus in Kortenberg via www.kortenberg.be/coronavirus.