Brief burgemeester coronamaatregelen - 6 mei 2020

12
mei
2020

Beste inwoner

De afgelopen weken zijn voor iedereen moeilijk geweest door het coronavirus.
Ik kan alleen maar hopen dat u, uw naasten, vrienden en familie allemaal gezond blijven. Houd moed en houd vol om deze crisis door te komen.

De komende weken zullen, indien de besmettingen blijven afnemen,
de coronamaatregelen steeds meer afgebouwd en versoepeld worden. Het blijft echter ontzettend belangrijk om de richtlijnen over hygiëne en fysieke afstand
(‘social distancing’) strikt te blijven opvolgen.

Met vriendelijke groet

Alexandra Thienpont

Burgemeester

Afbouw coronamaatregelen volgens Nationale Veiligheidsraad (24 april)

Indien de cijfers van het aantal besmettingen bemoedigend blijven, dan zullen de coronamaatregelen
vanaf 4 mei afgebouwd worden. Dat werd op 24 april beslist door de Nationale Veiligheidsraad.  
Dit zal via verschillende fases verlopen.

  • Fase 1-a (vanaf 4 mei): Telewerken blijft de norm. Contactloze sporten en fysieke activiteiten in open lucht zijn toegestaan met maximaal twee personen, naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen. De afstandsmaatregelen moeten nog steeds gerespecteerd worden.
  • Fase 1-b (vanaf 11 mei): Winkels en handelaars, met uitzondering van de contactberoepen, kunnen de deuren opnieuw openen.
  • Fase 2 (vanaf 18 mei): De heropstart van het onderwijs zal geleidelijk aan gebeuren. Niet alle leerlingen zullen echter meteen naar school kunnen gaan.
  • Fase 3 (ten vroegste vanaf 8 juni): Er zal bekeken worden of bepaalde horecazaken kunnen openen. Er wordt ook een beslissing genomen over jeugdkampen, buitenlandse reizen en kleinere evenementen (massa-evenementen kunnen al zeker niet plaatsvinden tot en met 31 augustus).


Opgelet: deze beslissingen vinden plaats onder voorbehoud. Indien het aantal besmettingen niet afneemt, kan het faseplan gewijzigd worden.

Mondmaskers

Ondanks de moeilijke weken die we achter de rug hebben, staan er de komende weken enkele versoepelende maatregelen te wachten. Mondmaskers zullen een grote rol spelen om besmettingen op drukbezochte plaatsen zoveel als mogelijk te vermijden. Het college van burgemeester en schepenen heeft dan ook beslist om voor elke inwoner vanaf 6 jaar een herbruikbaar, wasbaar masker te voorzien. Meer informatie over het tijdstip en de manier waarop de mondmaskers verdeeld zullen worden, zal later volgen. In afwachting kunt u zelf een mondmasker maken volgens de richtlijnen van www.maakjemondmasker.be.

Het mondmasker moet gebruikt worden op plaatsen waar het moeilijk is om de richtlijnen voor fysieke afstand (‘social distancing’ - minimum 1,5 meter afstand tussen personen) te respecteren, zoals in supermarkten of winkels. Bij het gebruik van het openbaar vervoer is een mondmasker of een alternatief beschermingsmiddel (sjaal of bandana) verplicht vanaf 4 mei, indien u 12 jaar of ouder bent. Probeer indien mogelijk een beroep te doen op eigen vervoersmiddelen en laat het openbaar vervoer aan wie dit het hardste nodig heeft. Tracht ook het spitsuur te vermijden.

Een mondmasker verandert echter niets aan de richtlijn wanneer u ziek bent. Bent u ziek? Blijf dan thuis!

Sluiting gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur tot en met 5 juli


De gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur blijft gesloten tot en met 5 juli. Controleer zeker of activiteiten, die door Kortenbergse verenigingen georganiseerd worden, zullen plaatsvinden. Ook de kermissen zullen door de coronamaatregelen tot 5 juli niet kunnen plaatsvinden.

Niet vergeten

Steun de lokale economie


De gemeente wil nogmaals vragen om de lokale economie een duwtje in de rug te geven: koop zoveel als mogelijk lokaal, voorlopig nog online of telefonisch, vanaf 11 mei hopelijk terug in de fysieke winkels.

Kortenberg Helpt


Hebt u zelf hulp nodig of wilt u anderen helpen? De gemeente startte het initiatief ‘Kortenberg Helpt’ om inwoners te helpen.
Neem contact op met de dienst Gezondheid & Zorg van het Welzijnshuis via www.kortenberg.be/kortenberg-helpt,
02 755 22 77 (op weekdagen tussen 9 en 17 u.) of kortenberghelpt@kortenberg.be.

Openluchtmuseum Kortenberg


Ga mee de uitdaging aan en maak van Kortenberg het grootste openluchtmuseum! Leef u creatief uit en exposeer uw kunstwerk achter het raam of in de voortuin. Bekijk tijdens uw wandelingen
in Kortenberg de creaties van uw dorpsgenoten en geniet!
Alle info op www.kortenberg.be/openluchtmuseum en op
www.facebook.com/cultuurdienstkortenberg. Voeg zeker #openluchtmuseumKortenberg toe aan al uw foto’s op Instagram!

Blijf op de hoogte van 'coronanieuws'

  • Via de media: volg het nieuws op de televisie, in de krant, …
  • Via de officiële website met corona-informatie: www.info-coronavirus.be
  • Via het gratis nummer 0800 14 689
  • Via BE-Alert: schrijf u in via www.be-alert.be/nl

Via de gemeentelijke kanalen: