Bronopsporing door lokaal belteam

8
okt
2020

Alle gemeenten kregen vanuit het Agentschap Zorg en Gezondheid de opdracht om, naast het Vlaamse contactonderzoek, zelf ook aan bronopsporing te doen in het kader van de verspreiding van het COVID-19-virus.

Wat houdt dit in?

Inwoners uit Kortenberg die positief testen op corona, kunnen gecontacteerd worden. Dit kan telefonisch gebeuren door een medewerker van het Welzijnshuis (OCMW) vanop het nummer 02 755 30 70, of door een contactonderzoeker van het Vlaamse agentschap Zorg en Gezondheid via het nummer 02 214 19 19. Ook kan er een bezoek aan huis gebracht worden wanneer inwoners niet telefonisch bereikt kunnen worden. Aan de hand van een aantal vragen wordt er nagegaan waar en hoe de besmetting mogelijk gebeurd is, om vervolgens gericht eventuele lokale maatregelen te kunnen nemen. Daarnaast gebeurt er ook een kwetsbaarheidscheck: hoe gaat het met de besmette persoon? Lukt het om de quarantaine vol te houden? Heeft de persoon de maatregelen goed begrepen? Heeft hij/zij hulp nodig? De gezondheid en het welzijn van de inwoners staan bij de bronopsporing centraal. Uiteraard wordt er vertrouwelijk met de info omgegaan.

Wat is het verschil met het Vlaamse contactonderzoek?

Met de bronopsporing worden de besmettingsbronnen in onze gemeente in kaart gebracht. Met het Vlaamse contactonderzoek wordt nagegaan met wie u contact had, zodat die personen ook gecontacteerd kunnen worden. Deze lokale bronopsporing is dus een aanvulling op het Vlaams contactonderzoek.

En daarna?

Wanneer er lokale besmettingshaarden ontdekt worden, kan er actie ondernomen worden na samenspraak tussen de burgemeester, de COVID-coördinator voor de gemeente Kortenberg en het Vlaamse agentschap Zorg en Gezondheid.

Respecteer de maatregelen en meld besmettingshaarden

Gelet op de stijgende coronacijfers wordt aan iedereen met aandrang gevraagd om de coronamaatregelen verder te blijven respecteren. Heb daarbij steeds aandacht voor de zes gouden regels.

Mocht er in uw organisatie of vereniging een besmettingshaard zijn, meld deze dan proactief aan de noodplancoördinator via rampenplan@kortenberg.be of 02 755 30 70.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in verband met het coronavirus in Kortenberg via www.kortenberg.be/coronavirus.

 

Contactinformatie