Certificaten op de identiteitskaart vernieuwen of aanpassen

Als er bij het aanmelden met uw browser geen certificaten getoond worden, dan kan het zijn dat er geen certificaten op uw eID staan. U kunt dat verifiëren door uw eID in te lezen met de eID Viewer.

Worden uw gegevens wel correct getoond, maar verschijnen uw certificaten niet? Dan hebt u een eID zonder certificaten. Maak dan een afspraak om (nieuwe) certificaten op uw eID te plaatsen.

Voor wie

Net meerderjarig geworden?

Personen die bij het aanvragen van hun identiteitskaart nog geen 18 jaar zijn, krijgen slechts 1 certificaat op hun kaart (het authentication certificaat), waarmee ze zich online kunnen kenbaar maken. Het certificaat waarmee je een document digitaal kunt handtekenen, kun je pas activeren als je meerderjarig bent.

75 jaar of ouder?

Personen van 75 jaar of ouder krijgen een identiteitskaart die 30 jaar geldig is. De certificaten van de elektronische identiteitskaarten die worden uitgereikt aan deze personen, zullen echter om de tien jaar vernieuwd moeten worden om geldig te blijven. Dat is om een functioneel en veilig gebruik van de certificaten te waarborgen (de elektronische identiteitskaart zelf blijft 30 jaar geldig).

Meer info

Er staan verschillende certificaten op uw eID, maar er zijn maar twee certificaten die u echt zult gebruiken:

  • het Authentication certificaat hebt u nodig wanneer u zich bij een online overheidsdienst zoals TaxOnWeb moet aanmelden.
  • Het Signature certificaat hebt u nodig wanneer u digitaal een document wilt handtekenen.

Die certificaten bevatten informatie over uw identiteit zoals uw rijksregisternummer en een publieke cryptografische sleutel. Die sleutel kunt u zien als een geheime code die uw identiteit aan uw eID koppelt. Om de authenticiteit van de certificaten te verzekeren zijn ze digitaal ondertekend met een certificaat van de overheid.

Voorts staat er ook een certificaat van het rijksregister op uw eID. Dat certificaat bewijst de authenticiteit van de persoonlijke data die op de eID staan.

Procedure

Maak een afspraak bij de Onthaal- en Snelbalie om de certificaten op uw elektronische identiteitskaart te vernieuwen of aan te passen.

Meebrengen

  • uw identiteitskaart;
  • de bijhorende pin- en pukcode.

Bedrag

Gratis

Afspraak maken voor het aanpassen of vernieuwen van het certificaat van de identiteitskaart

Contactinformatie