Coronavirus: nieuwe economische maatregelen

2
apr
2020

De Vlaamse Regering zal niet in staat zijn om alle economische schade te kunnen compenseren die onze maatschappij kent in deze uitzonderlijke tijden. De Vlaamse Regering doet echter een zware inspanning om zo omvattend mogelijk alle economische actoren (private en gesubsidieerde) te ondersteunen. Zij zullen kunnen kiezen tussen een van de volgende steunmaatregelen: 

 1. Hinderpremie: 4000 euro voor iedereen die moet sluiten (maatregel genomen op 13 maart 2020). 
 2. Compensatiepremie: 3000 euro voor bedrijven die minstens 60% omzetverlies lijden in april. Dat geldt ook voor bijberoepers die dezelfde sociale bijdragen betalen als hoofdberoepers. Als ze minder sociale bijdragen betalen en maximaal 4/5 werken, krijgen ze 1500 euro. 
 3. Specifieke achtergestelde leningen en waarborgen: 
  • De Vlaamse waarborgcapaciteit werd opgetrokken naar 3 miljard euro voor waarborg en achtergestelde leningen aan bedrijven. 
  • Specifieke ondersteuning door PMV (250 miljoen euro) voor: 
   • Start-ups en scale-ups (via achtergestelde leningen of kapitaalparticipaties).
   • Bedrijven die minstens 80% van hun personeel aan de slag houden of op korte termijn terugbrengen (via achtergestelde leningen aan extreem lage rente). 
 4. Gesubsidieerde verenigingen zullen reële schade kunnen recupereren bij de Vlaamse overheid: er komt een noodfonds van 200 miljoen euro voor gesubsidieerde sectoren (zoals cultuur, jeugd, media, sport, schoolreizen etc.), alsook voor specifieke sectoren (bv. de sierteelt, delen van toerisme, mobiliteit en openbare werken) waarbij de Vlaamse Regering hen zal helpen om de impact van deze crisis in zekere mate op te vangen. 

(Bron: crisiscentrum Vlaamse overheid)