Cultuurkampioenen Kortenberg 2020

22
feb
2021

Tijdens de cultuurraad van donderdag 4 februari werden er twee cultuurkampioenen gehuldigd voor hun mooie prestaties in 2020.

Sander Miesse

Sander Miesse is een lokale ondernemer en maakt handgemaakte, artisanale keukenmessen, helemaal op zijn eentje.

Al sinds zijn prille jeugd was Sander gefascineerd door messen. Niet echt verwonderlijk dat hij droomde van het ideale mes. ‘Waarom niet zelf een mes ontwerpen volgens de regels van de ambachtelijke kunst’, dacht Sander.

Het eerste eindresultaat werd een multifunctioneel keukenmes dat meteen alle andere messen in de schaduw stelt. De afgesneden punt, de gebogen curve, het koolstofstaal van 2 mm dikte, het ergonomisch ontwerp en het verwisselbare handvat maken van zijn ontwerp een uniek stuk. Naast dit exemplaar is er sinds 2020 nu ook de Hexagon collectie, echte hebbedingen voor de meer professionele keukenchefs.

Ludiek detail: Sander gaf zijn bekendste mes de naam ‘Moustache’. Zelf heeft hij natuurlijk een vintage baard en snor die zijn favoriete barber trimt met de juiste vlijmscherpe messen.

Sander Miesse

Erik Raeven

In 2020 bracht Erik Raeven zijn tweede boek ‘De BelastingsAANSLAG’ uit. Het is gebaseerd op ware gebeurtenissen en vertelt het verhaal van een Vlaams gezin in Wallonië dat een verkeerde belastingsaanslag krijgt. Kort door de bocht, gaat het om een mesthoop van scheefgegroeide situaties ontstaan door nalatigheid, onbekwaamheid en onwil van Waalse belastingambtenaren die echter door hun overheden een hand boven het hoofd gehouden worden om zichzelf te beschermen. Zelfs het gerechtsapparaat handelt op eenzelfde wijze. Op die manier ontstaat een misdadig domino-effect.

Het was vooral ook de actuele waarde van ‘De BelastingAANSLAG’ die de jury aantrok.

Net zoals de Franse auteur Régis Jauffret dat doet, klaagt Raeven onrecht aan met harde feiten gebracht in een boeiende verhalende vorm zonder de inhoud te ondermijnen.

Wat het boek extra sterk maakt, is net die dualiteit tussen poëtisch beschreven passages van natuur en menselijke gevoelens enerzijds en de wraakroepende fouten die zich alsmaar verder opstapelen anderzijds.

Het boek getuigt niet alleen van literair meesterschap maar is bovenal een sterk statement over een gewetenloze Belgische realiteit. Zeker geen vrolijke lectuur in deze donkere periode, maar gezien de huidige trend van desinformatie en het professioneel geklungel van bevoegde instanties een waarschuwing dat we allemaal in een gelijkaardige situatie terecht kunnen komen.

Erik Raeven

(Tekst: Georges Tonla Briquet – voorzitter cultuurraad Kortenberg)

Contactinformatie