Eén keuzemenu voor de twee noodnummers 112 en 101

12
feb
2020

Sinds 11 februari 2020 is er in België een keuzemenu voor de noodnummers 112 en 101. In een noodsituatie kunt u zowel 112 als 101 bellen om één van de drie hulpdiensten (brandweer, ambulance of politie) te bereiken. U wordt in alle gevallen geholpen, ook als u geen of de verkeerde keuze gemaakt hebt.

Ongeacht of u 112 of 101 belt, laat het keuzemenu u toe om te kiezen welke hulp u nodig hebt: van de brandweer, de ambulance of de politie. Zodra de keuze gemaakt is, wordt u in contact gebracht met een operator van de noodcentrale die onmiddellijk de hulpdiensten kan sturen die u nodig hebt.

Dit keuzemenu maakt het gemakkelijker om in noodsituaties een keuze te maken en helpt vermijden dat uw oproep wordt doorgeschakeld van 112 naar 101 (of vice versa).

In België raadt de FOD Binnenlandse Zaken aan om voor dringende hulp van een ambulance of de brandweer naar het nummer 112 te bellen. Voor de politie kunt u ook naar 101 bellen. Achter deze twee nummers gaan twee verschillende noodcentrales met verschillende processen voor de behandeling van noodoproepen schuil: één voor medische hulp en de brandweer, de andere voor de politie. 

In alle gevallen wordt u geholpen
Indien u niet naar het juiste nummer belt, wordt u doorgeschakeld naar een operator.

Gebruiksvriendelijk
Het keuzemenu is een gebruiksvriendelijk hulpmiddel om u efficiënter en sneller te helpen. Het werkt op een gelijkaardige manier als de app ‘112 BE’, namelijk door een eenvoudige keuze aan te bieden tussen ambulance, brandweer of politie voor u een operator aan de lijn krijgt. Als u een smartphone hebt, kunt u de app ‘112 BE’ ook als alternatief gebruiken voor het keuzemenu. Dit keuzemenu biedt bellers meer snelheid en efficiëntie.

Hoe werkt het menu?

1. Bel naar het noodnummer 112 of 101
2. Luister naar de boodschap:
‘Noodcentrale. Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2.’
3. Maak uw keuze: 1 of 2
4. Indien u geen keuze maakt, herhaalt de boodschap zich:
‘Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2. 
Blijf aan de lijn. We verbinden u door.’
5. Blijf aan de lijn : een operator zal uw oproep beantwoorden.

Meer informatie vindt u op www.112.be/nl/menu