Exit coronamaatregelen fase 1a vanaf 4 mei 2020: Wat betekent het voor u?

4
mei
2020

De maatregelen die het coronavirus moeten tegengaan, zijn vanaf maandag 4 mei versoepeld. Dat wil zeggen dat de exitstrategie momenteel in fase 1a zit. Maar wat betekent dat voor u?

 • Veel bedrijven (die geen rechtstreeks contact met klanten hebben) gaan opnieuw open of kunnen terug op meer capaciteit draaien. In bedrijven waar er geen afstand van 1,5 meter gehouden kan worden, is een mondmasker verplicht. Telewerk blijft waar mogelijk nog steeds de norm.
 • Stoffen- en naaiwinkels openen opnieuw de deuren. Deze winkels zullen een belangrijke rol spelen bij het maken van mondmaskers. De winkels moeten ervoor zorgen dat er een afstand van 1,5 meter kan worden aangehouden tussen personen. De andere winkels gaan ten vroegste in fase 1b (vanaf maandag 11 mei) open.
 • Kortingen in supermarkten zijn opnieuw toegestaan. Die waren tijdelijk verboden om hamsteren tegen te gaan.
 • Horecazaken (cafés, restaurants, … ) blijven nog steeds gesloten. Alleen thuislevering of afhalen op locatie is mogelijk, ook hier mits inachtneming van de maatregelen voor ‘social distancing’ (1,5 meter afstand tussen personen).
 • De wagen mag opnieuw gebruikt worden voor het uitvoeren van fysieke activiteiten, zoals om op verplaatsing te gaan sporten. Het blijft wel belangrijk om het gezond verstand te gebruiken en niet het hele land te doorkruisen om deze activiteiten te kunnen uitoefenen.
 • Mondmaskers op het openbaar vervoer zijn verplicht vanaf de leeftijd van 12 jaar. Het is verplicht om bij het gebruik van het openbaar vervoer een mondmasker of een alternatief zoals een sjaal of bandana te dragen. Zowel de neus als de mond moet bedekt zijn. Dit geldt ook op perrons, in stations, aan bushaltes, … Wie neus en mond niet bedekt, riskeert een boete tot 250 euro. Er wordt wel ten sterkste aangeraden om zoveel mogelijk gebruik te maken van eigen vervoer.
 • Het treinaanbod van de NMBS wordt vrijwel volledig hervat vanaf 4 mei. De NMBS en Infrabel proberen opnieuw een maximale treindienst te voorzien, met uitzondering van een groot deel van de piekuurtreinen van en naar Brussel en de piekuurtreinen die op woensdagnamiddag en zondagavond rijden.
  Probeer echter uw verplaatsingen met het openbaar vervoer te spreiden en te reizen tijdens de daluren (na 9 u. ’s ochtends en voor 16 u. of na 18 u. ’s avonds). U kunt uw ticket online kopen om onnodige contacten te vermijden.
 • De regels rond kinderopvang zijn versoepeld. Koppels waarbij één persoon buitenshuis gaat werken, mogen hun kinderen opnieuw naar crèches, een onthaalmoeder en/of kinderdagverblijven brengen. Kinderen met een moeilijke thuissituatie (zoals kinderen van alleenstaande ouders) mogen ook naar de opvang.
 • Vanaf heden mag u gaan wandelen, joggen, fietsen, bewegen, … met twee personen (dus maximum met drie) waarmee u niet onder één dak woont. Het blijft wel belangrijk om voldoende afstand te houden en de fysieke afstandsregels te respecteren.
 • Contactloze sporten (zoals tennis, golf, vissen, …)  waarbij fysiek contact vermeden kan worden, zijn opnieuw toegelaten. Opnieuw: mits inachtneming van de regels in verband met ‘social distancing’. Toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches, cafetaria’s en andere ontmoetingsruimtes is nog steeds verboden. Sporten in teamverband is nog steeds niet toegestaan. Paardrijden mag met maximaal twee ruiters samen.
 • Ziekenhuizen mogen hun zorg opnieuw uitbreiden. Al moet dat op een veilige manier gebeuren. Bezoeken aan patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis blijven verboden, behalve voor ouders van kinderen jonger dan 18 jaar en naaste familie van patiënten in kritieke toestand of die palliatieve zorgen krijgen.
 • Motorrijden (met maximaal drie motards) is opnieuw toegestaan, al zijn specifieke bezoekjes en daguitstappen verboden.
 • Keuringscentra gaan opnieuw open voor de periodieke keuring van personenwagens.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in verband met het coronavirus in Kortenberg via www.kortenberg.be/coronavirus.

Contactinformatie