FairTrade Gemeente

Op zondag 27 mei 2017 ontving Kortenberg de officiële titel van FairTradeGemeente.

Deze eervolle titeluitreiking geeft aan dat in Kortenberg winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid zich engageren voor fairtrade.  

FairTradeGemeente draagt op een heel concrete manier bij aan een waardig bestaan voor boeren, in het zuidelijk deel van de wereld en dicht bij ons. Door middel van zes criteria worden de vraag naar en het aanbod van eerlijke duurzame producten gestimuleerd. Wat ooit begon in Garstang, een klein dorpje in het Verenigd Koninkrijk, groeide inmiddels uit tot een wereldwijde campagne met meer dan 1.800 FairTradeTowns in 27 landen. In Vlaanderen zijn er 186 FairTradeGemeenten. Daarmee staan we wereldwijd, na Ierland, op de tweede plaats.

Om de titel van FairTradeGemeente in de wacht te slepen, moet de gemeente voldoen aan zes criteria
Criterium 1: Lokaal bestuur

Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die Fair Trade steunt en beslist om koffie en nog minstens één ander fairtradeproduct aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria's. Verder promoot de gemeente op regelmatige basis het bewustzijn rond Fair Trade via communicatie naar haar personeel en inwoners toe.

Criterium 2: Winkels & horeca

Minstens twee fairtradeproducten zijn duidelijk beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken. Daarvoor zijn er doelstellingen vooropgesteld per aantal inwoners. De winkels en horecazaken communiceren ook over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.

Criterium 3: Scholen, bedrijven & organisaties

Een aantal scholen, bedrijven en organisaties gebruikt fairtradeproducten en communiceert daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met Fair Trade te vergroten.

Criterium 4: Media

De campagne tracht te zorgen voor zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal niveau. Daardoor bereikt men een groot deel van de bevolking. En zo voelen lokale deelnemers zoals handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.

Criterium 5: Trekkersgroep

Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien zorgt die groep voor de continuïteit van de campagne en is ze verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling. Daaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds een FairTradeGemeente is.

Criterium 6: Lokale duurzame voeding

Om FairTradeGemeente te worden, lanceert men in de gemeente een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigt. Zowel thuis, als op de werkvloer en op openbare plaatsen. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd.
Om de titel te behalen én te behouden wordt ofwel een meerjaren initiatief opgestart, ofwel een kortlopend project. In het tweede geval wel met garanties dat er jaarlijks een nieuw initiatief zal genomen worden ter bevordering van het lokaal en duurzaam consumeren en produceren. 

Hoe het in Kortenberg begon...

In het kader van het Kortenbergse Charter ontstond in 2014 een trekkersgroep die zich voluit engageerde om te titel te behalen. Op de zitting van 9 november 2015 keurde de gemeenteraad van Kortenberg met algemene stemmen een resolutie goed, waarbij de gemeente zich engageerde om in haar aankoopbeleid fairtrade-criteria op te nemen en daarover ook te communiceren naar de bevolking.
Op 28 november 2015 maakte ook de trekkersgroep haar ambitie publiek bekend tijdens de jaarlijkse geschenkenbeurs van Oxfam Wereldwinkels.

Waar we vandaag staan...

Naast de Kortenbergse Wereldwinkel tekenden Carrefour market, AD Delhaize in Kortenberg en Proxy Delhaize in Meerbeek een engagementsverklaring. Zij bieden allen fairtradeproducten aan zoals koffie, bananen, honing en suiker. De Oude Abdij en Brasserie De Groene Vallei hebben fairtradeproducten in hun assortiment. De Scouts en Gidsen van Kortenberg en gemeenteschool De Regenboog sloten zich aan bij de campagne. Ook verschillende lokale landbouwers, zoals ’t Silsomhof, Het Galgenveld, Hoevewinkel Luc en Rita Salens en Johan Bonnast, sprongen op de kar. D’Ieteren schenkt in haar personeelskantines fairtradekoffie, chocomelk en fruitsap.
De stuurgroep voerde de afgelopen twee jaar sensibiliseringsacties tijdens grote evenementen zoals de Kringlooptuindagen, de Dag van de Landbouw, de Nacht van de Duisternis en de Wereldmarkt. FairtradeGemeente Kortenberg ‘in wording’ was ook zichtbaar op grote aankondigingsborden langs de weg. De gemeente heeft ondertussen zes borden aangekocht die weldra aan de invalswegen zullen geplaatst worden om duidelijk te maken dat Kortenberg voortaan een FairTradeGemeente is en daar ook trots op is. 

En u?

Door het streven naar de zes criteria toont de gemeente, van burgemeester tot cafébaas, van ondernemer tot jeugdvereniging, dat ze FairTrade een warm hart toedraagt.

Een FairTrade Gemeente steekt zowel de kleinschalige boer in het Zuiden als de duurzame boer in het Noorden een hart onder de riem. Dat doen we door fairtradeproducten en lokale, duurzame producten naar voren te schuiven.

Met uw winkel, vereniging, bedrijf of horecazaak kunt ook u een steentje bijdragen en deze boeren steunen. Dit kan door hun producten aan te bieden aan uw klanten, leden of medewerkers.

Er is keuze uit meer dan 1000 producten: koffie, kruiden, wijnen, fruitsappen, frisdranken, vers fruit, chocolade, chips, granen- en chocoladerepen, ontbijtgranen, ijs, ...

Gebruikt of verkoopt u fairtrade- of lokale, duurzame producten of bent u geïnteresseerd om dit te doen? Uw engagement willen we met veel trots aan de buitenwereld bekend maken via persartikels, website, …

Meer informatie