Help helpen: ook in coronatijd is bloed of plasma geven veilig!

3
dec
2020

Bloed of plasma doneren: daar redt u (letterlijk) levens mee: van mensen met bloedarmoede, of die ernstige bloedingen hebben, mensen met stollingsstoornissen, pasgeboren baby’s met ernstige geelzucht of de kinderen en volwassenen die een van de vele geneesmiddelen nodig hebben waarvoor plasma de basis vormt. Plasma wordt bovendien ook ingezet in de strijd tegen COVID-19.

Ziekenhuizen en donorcentra kampen momenteel met een daling van het aantal donaties. Omdat daardoor tekorten dreigen te ontstaan aan geneesmiddelen zoals baxters op basis van plasma, worden levensreddende behandelingen nu soms uitgesteld. Een gevaarlijke situatie.

Daarom wil het gemeentebestuur u warm oproepen om bloed en ook plasma te doneren. De nood is groot, en u maakt er echt het verschil mee, zeker nu!

Maakt u zich zorgen of bloed of plasma geven wel veilig is door de coronacrisis? Dat is begrijpelijk, maar wees gerust: de donorcentra doen er alles aan om een afname veilig te laten verlopen.

De vaste donorcentra vindt u hier: https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/vaste-afnameplaatsen/.
Neem zeker ook een kijkje op https://www.rodekruis.be/afdeling/kortenberg/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/waar-bloed-geven/. Het Rode Kruis organiseert immers regelmatig bloedafnames in de buurt én in Kortenberg. 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in verband met het coronavirus in Kortenberg via www.kortenberg.be/coronavirus.