Hoe beleef jij je buurt?

Het gemeentebestuur en Welzijnshuis van Kortenberg voeren een buurtanalyse uit in het kader van het realiseren van zorgzame buurten. Dit gebeurt omdat Vlaamse regelgeving, het Woonzorgdecreet, bepaalt dat een Lokaal Dienstencentrum (LDC) de dienstverlening moet aanpassen aan de context van de buurt. In Kortenberg is het LDC gehuisvest in OC Berkenhof. 

Elk dienstencentrum is uniek. Het bepalen van de opdrachten ervan gebeurt op maat, rekening houdend met de slagkracht van het LDC. Hiervoor wordt een buurtanalyse gemaakt die zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens bevat over de buurt, de bewoners, de actoren, de beleving, sterktes en hiaten.  

Deze buurtanalyse wordt in meerdere stappen uitgevoerd:

  • de bevraging 'Hoe beleef jij je buurt' op het digitale burgerparticipatieplatform voluitsamen.kortenberg.be liep ondertussen af.  
  • een analyse gebaseerd op cijfermateriaal.
  • het organiseren van twee workshops met inwoners vanuit heel Kortenberg, die mee nadenken en praten over hun eigen buurt.

Om deze workshops voor te bereiden, organiseren we per deelgemeente ook een focusgroep, om een zicht krijgen op de sterktes van buurten: mensen, verenigingen (inclusief informele), fysieke plekken, organisaties, bedrijven en ook verhalen die de identiteit van buurten maken. Daarvoor brachten we een aantal sleutelfiguren samen op een (digitaal) rondetafelgesprek in de loop van maart.

Wil je weten wat wij in dit kader benoemen als 'een buurt' in Kortenberg? Een korte toelichting hierover vind je op het burgerparticipatieplatform.

Schrijf je in voor de workshops

De workshops met inwoners worden op twee momenten in april georganiseerd, telkens vanaf 20 u. in OC Berkenhof (Beekstraat 25, Kortenberg).

Het is de bedoeling dat de twee workshops met min of meer dezelfde groep mensen aan de slag gaat. Schrijf je je in, dan doe je dat in principe dus voor beide data. Het gaat om:

    • dinsdag 12 april 2022: hoe zit je buurt in elkaar, en stuur bij waar nodig
    • dinsdag 26 april 2022: samen op zoek naar welke projecten mogelijk zijn in je buurt

Wil je graag deelnemen aan de beide workshops? Schrijf je in via onderstaand webformulier of door contact op te nemen met de dienst Participatie via participatie@kortenberg.be of 02 755 30 70.

 

Schrijf je in voor de workshops

Online aanvragen

Contactinformatie