Hoge energieprijzen: praktische tips

21
jan
2022

De verhoogde energieprijzen verontrusten (terecht) veel mensen. Als je een energiecontract hebt met een vast tarief, dan ben je voorlopig beschermd tegen prijsstijgingen. Tot het moment dat je contract wordt verlengd. 

Heb je een energiecontract met een variabel tarief, dan zal je veel meer moeten betalen. In dat geval is het verstandig om je maandelijkse voorschotten aan te passen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan bij de eindafrekening. Je energieleverancier mag zelf een aanpassing van het voorschot voorstellen, maar uiteindelijk beslis alleen jij over welk bedrag je maandelijks kunt besteden aan energie.

Hieronder worden enkele praktische tips en acties op een rijtje gezet die je thuis kunt toepassen en die weinig inspanning vergen, maar die zeker en vast kunnen helpen om je energiekosten te drukken:

 • De thermostaat 1 graad lager zetten bespaart al 7% brandstof. Kies overdag voor een binnentemperatuur van 20°C en ’s nachts voor 16°C. Maak het verschil tussen dag en nacht niet groter, want anders koelt de woning te sterk af. Zet de verwarming een uur voor je gaat slapen al op nachtstand.
 • Houd radiatoren vrij. Leg er niets op, dek ze niet af en zet er niets voor. Vermijd bijkomende verwarming via elektrische radiatoren.
 • Ramen en deuren tussen de verschillende ruimten gesloten houden is heel doeltreffend. Verlucht de ruimten elke dag een kwartier met open raam terwijl je de verwarming uitzet, dat is veel beter dan een raam de hele tijd op kiepstand op te houden.
 • Gebruik zoveel mogelijk ledlampen: ze zijn duurder, maar verbruiken een pak minder en gaan negen keer langer mee dan gloeilampen.
 • Doe elke keer het licht uit als je een ruimte verlaat, profiteer van de zon en maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht.
 • Plaats de koelkast en/of diepvriezer op koele plaatsen en minstens 10 centimeter van de muur.
 • Ontdooi de diepvriezer één keer per jaar en stof minstens elk jaar het buisjesrooster af aan de achterkant van je vrijstaande koelkast en/of diepvriezer.
 • Gebruik altijd de spaarfuncties op wasmachine, linnendroger en vaatwasser. Zo bespaar je 10% op het verbruik van het toestel. Droog de was zoveel mogelijk buiten, want binnen drogen kost extra energie.
 • Kook zoveel mogelijk met een deksel en zet elektrische kookplaten, de oven en microgolfoven af voor het einde van de bereidingstijd en maak gebruik van de gratis restwarmte.
 • Verwarm de oven niet voor en laat de dampkap niet langer werken dan nodig.
 • Schakel toestellen zoveel mogelijk volledig uit, laat ze niet in stand-by modus staan en laat geen opladers in het stopcontact steken wanneer je ze niet gebruikt.

Investeer je als eigenaar(-verhuurder) in energiebesparende maatregelen zoals isolatie, nieuwe ramen, een zonneboiler of een warmtepomp? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een premie van netbeheerder Fluvius. Bovendien verleent de gemeente Kortenberg een bijkomende premie voor het plaatsen van dak-, buitenmuur-, of spouwisolatie in een bestaande woning.

Sinds 11 januari 2022 is er de nieuwe versie van de V-test online van de VREG, de onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse energiemarkt. Deze nieuwe test kan je nog beter helpen in je zoektocht naar het meest gepaste energiecontract.  

Wens je meer informatie over energie besparen, je energiecontract of heb je hulp nodig bij de aanvraag van premies of het uitvoeren van een V-test? Neem dan zeker contact op met het Woonloket van de dienst Wonen in het hart van Midden-Brabant via de contactgegevens onderaan dicht bericht. Je kunt ook een afspraak maken met de woonconsulent.

Contactinformatie