Inschrijven op de kiezerslijst

20
feb
2024

Op zondag 9 juni vinden de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen plaats. De gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen vinden plaats op zondag 13 oktober. Voor het eerst moeten ook jongeren tussen 16 en 18 jaar stemmen voor de Europese verkiezingen. Jongeren met de Belgische nationaliteit krijgen hiervoor automatisch een uitnodigingsbrief. Voor alle ingeschreven op de kiezerslijsten is stemmen verplicht. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving geldt ook voor jongeren tussen 16 en 18 jaar dat stemmen verplicht is. 

Niet-Belgische inwoners van Kortenberg kunnen zich inschrijven op de kiezerslijsten voor de Europese verkiezingen (alleen voor Europese burgers) of voor de gemeenteraadsverkiezingen (alle niet-Belgische inwoners).

Europese inwoners kunnen zich inschrijven op de Europese kiezerslijst

Ben je een burger van een andere Europese lidstaat, heb je je domicilie in Kortenberg en wil je hier deelnemen aan de verkiezing van het Europese Parlement en stemmen voor kandidaten op Belgische
lijsten? Dit is mogelijk als:

  • je minstens 16 jaar oud bent op 9 juni.
  • je niet geschorst bent of door een rechter uitgesloten als kiezer.
  • je ingeschreven bent op de kiezerslijst voor 1 april. Vraag je inschrijving op de kiezerslijst ten laatste op 31 maart aan via inschrijving.verkiezingen.fgov.be.

Niet-Belgische inwoners kunnen zich inschrijven op de kiezerslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen

Woon je in Kortenberg en ben je geen Belg (Europees of niet-Europees)? Dan kan je stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen (maar niet voor de provincieraadsverkiezingen) als:

  • je minstens 18 jaar oud bent op 13 oktober.
  • je niet geschorst bent of door een rechter uitgesloten als kiezer.
  • je als niet-Europeaan vijf jaar ononderbroken in België verblijft.
  • je ingeschreven bent op de kiezerslijst voor 1 augustus. Vraag je inschrijving op de kiezerslijst ten laatste op 31 juli aan via inschrijving.verkiezingen.fgov.be.

Meer informatie vind je op:

Contactinformatie