Jongeren vallen sneller flauw bij vaccinatie 

2
jul
2021

U hebt het wellicht de afgelopen dagen gelezen, gezien of gehoord in de verschillende media: meer jongeren die flauwvallen na de prik. Ook de vaccinatiecentra in Eerstelijnszone Leuven Zuid merken dat meer jongeren dan ouderen flauwvallen na hun vaccin. Hoe komt dit? En waarom net de jongere generatie? 

Coördinerend arts Paul Corty van VC De Roosenberg (Oud-Heverlee) licht dit toe: "Jongeren hebben vaak een lagere bloeddruk, wat het risico op flauwvallen doet stijgen. Daarbij liep de temperatuur in het vaccinatiecentrum de afgelopen weken wat op, wat dan ook de kans op flauwvallen iets groter maakt."

Dokter Corty merkt daarnaast op dat de jongeren uit een uitputtende periode komen, de examens zijn namelijk zopas achter de rug. "Ook schrik voor de prik doet bij sommigen de adrenaline stijgen, doch bij anderen veroorzaakt dit een 'collaps' (even bewusteloos zijn, red.). We hebben niet het gevoel dat er extreme angst is voor het vaccin zelf, noch voor de mogelijke bijwerkingen van het vaccineren. De jongeren kozen zelf voor het vaccin, zijn gemotiveerd en dankbaar, stuk voor stuk", aldus Corty. 

Dokter Rika Van Overmeire, voorzitter en programmamanager van Eerstelijnszone (ELZ) Leuven Zuid, voegt hier nog aan toe dat het flauwvallen geen ernstige zorgwekkende reactie is op het vaccin zelf. "Het is een reactie van je lichaam wanneer je hersenen even een tekort aan bloed en zuurstof krijgen, als gevolg van bijvoorbeeld stress, vermoeidheid of weinig eten. Dit plotseling en voorbijgaand verlies van bewustzijn, als gevolg van afname van de bloedstroom naar de hersenen, wordt niet in verband gebracht met de samenstelling of bestanddelen van het vaccin en vormt geen enkel risico op letsels achteraf."

Vaccinatiecentrum Colomba Kortenberg is wel bedachtzaam en alert door voor voldoende ventilatie te zorgen. Jonge burgers die komen voor hun tweede vaccin zullen systematisch bevraagd worden hoe ze reageerden op het eerste vaccin, zodat zonodig het tweede vaccin liggend gegeven kan worden. 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in verband met het coronavirus in Kortenberg via www.kortenberg.be/coronavirus.