Juridische hulp

Het Welzijnshuis van Kortenberg wil de inwoners bijstaan op het moment dat zij juridisch advies nodig hebben. Deze dienstverlening is kosteloos en, zoals elke dienstverlening, strikt vertrouwelijk.

U kunt bij de jurist terecht voor eerstelijns advies over rechten als huurder en verhuurder, onderhoudsrechten en –plichten, huwelijks-en echtscheidingsrecht, koopovereenkomsten, … Indien nodig wordt u doorverwezen.

De juridische hulp die wordt aangeboden, betreft een eerste advies en bijstand. De jurist zal uw zaak niet helemaal behandelen. Wel zal hij/zij juridische informatie en advies geven over de gevolgen van de problemen waarmee u kampt. Hij/zij kan uw dossier mee opvolgen en u begeleiden.

Daarnaast kunt u onder bepaalde voorwaarden ook een beroep doen op een pro-Deoadvocaat.

Voorwaarden

Iedereen heeft recht op gratis eerstelijns juridisch advies.

Procedure

De juridische dienst wordt op verschillende tijden en door verschillende instanties aangeboden.

Wekelijkse zitdag

De wekelijkse zitdag vindt plaats elke maandagvoormiddag van 9 tot 12 u. en woensdagnamiddag van 13 tot 16 u. in vergaderzaal 0.1 op het gelijkvloers van het Administratief Centrum. Dan kunt u terecht bij de jurist van het Welzijnshuis. Er wordt gevraagd om vooraf een afspraak te maken omdat de jurist soms afwezig is. Wil je een afspraak maken met de jurist van het Welzijnshuis? Wil je een afspraak maken met een advocaat van het bureau voor juridische bijstand

Maandelijkse zitdag

Elke eerste maandag van de maand van 16.30 tot 17.30 u. vindt een zitdag plaats in vergaderzaal 0.1 op het gelijkvloers van het Administratief Centrum (met uitzondering van de maanden juli en augustus). Dan kunt u terecht bij een advocaat die gestuurd wordt vanuit Balie Leuven.

BJB+

Balie Leuven is gestart met het BJB+ systeem. Dit uitzonderlijke initiatief is bedoeld voor een welbepaalde groep van mensen die net niet in aanmerking komt voor kosteloze bijstand, maar toch slechts een beperkt inkomen heeft. Hen wordt een lager dan een normaal uurtarief aangerekend.

U vindt hier meer informatie over bij de balie van Leuven.

Meebrengen

  • identiteitskaart
  • alle documenten die met uw vraag te maken hebben

Bedrag

Juridische eerstelijnsbijstand is gratis.

Uitzonderingen

Iemand vertegenwoordigen voor de rechtbank kan niet.

Regelgeving

Neem contact op met het justitiehuis of het Welzijnshuis om een afspraak te maken.

Afspraak maken voor juridisch advies

Contactinformatie