Let op voor CO-vergiftiging!

14
dec
2020

Elk jaar sterven er in België tientallen mensen door CO(koolstofmonoxide)-vergiftiging en worden honderden mensen in het ziekenhuis opgenomen.

Omdat enerzijds mensen meer binnen blijven door de coronamaatregelen en anderzijds minder mensen het afgelopen jaar hun centrale verwarmingsketel hebben laten controleren, is het risico op CO-vergiftiging groter. 

Koolstofmonoxide (CO) komt vrij bij een slechte verbranding van brandstoffen zoals gas, hout, mazout, kolen en petroleum. Het is een gas zonder reuk, zonder kleur en zonder smaak. Het gas kan zich onopgemerkt in de woning opstapelen tot levensbedreigende concentraties.

Hoe kunt u CO-vergiftiging herkennen?

Een CO-vergiftiging kunt u herkennen aan onderstaande alarmsignalen.

  • Meerdere personen hebben gelijktijdig klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, concentratiestoornissen of braakneigingen.
  • De klachten doen zich altijd voor op een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld tijdens het nemen van een bad of douche, bij het verwarmen met een petroleumkacheltje, ...
  • Er is roetafzetting rond gasgeisers op de muur of plafond.
  • Er is een abnormaal hoge vochtigheid en condensatie in huis.
  • Er zijn gele in plaats van blauwe vlammen te zien, bijvoorbeeld bij de gasgeiser.
  • De klachten verminderen als er verlucht wordt of als u buiten gaat. 

Wat moet u (niet) doen?

Als u CO-vergiftiging vermoedt, doe dan het volgende. Gebruik geen schakelaars (bijvoorbeeld een lichtschakelaar of telefoon) en geen aansteker of lucifers. Als de CO-concentratie hoog is, kan dat een ontploffing veroorzaken.

  1. Open ramen of deuren en zorg voor voldoende ventilatie.
  2. Tracht de vermoedelijke bron uit te schakelen.
  3. Bel onmiddellijk de hulpdiensten (112) als iemand bewusteloos is en vermeld dat het om CO-vergiftiging kan gaan. 
  4. Evacueer iedereen en zorg voor frisse lucht. Raadpleeg uw huisarts. 

Controle van een installatie of toestel

Als u vermoedt dat er een CO-probleem is in uw woning, laat dan uw verwarmingstoestel controleren door een vakman. CO komt vrij bij een slechte verbranding van brandstoffen.


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in verband met het coronavirus in Kortenberg via www.kortenberg.be/coronavirus.