Levend verkeerspark

Levend verkeersparkJonge kinderen voelen zich onveilig in het verkeer. Dat blijkt uit een enquête over verkeersveiligheid. Acht op de tien ouders vraagt om op school meer verkeersveiligheid aan bod te laten komen. Het onveiligheidsgevoel van de jonge kinderen is vooral te wijten aan de drukte en de snelheid van het verkeer. Het is daarom belangrijk om hen met het verkeer te leren omgaan, en hen (en  hun ouders) te leren dat er goede alternatieven zijn voor verplaatsingen met de auto.

Het gemeentebestuur van Kortenberg wil verkeerseducatie blijvend ondersteunen. Leren doe je niet uitsluitend op de schoolbanken: de openbare weg is de beste plaats om ervaringen op te doen in het verkeer.

Een levend verkeerspark is hiervoor de ideale formule! In de verschillende deelgemeenten zullen de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar tijdens de maand mei op de openbare weg fietsen om te leren omgaan met het verkeer.

Terwijl het verkeer zijn gewone gang gaat, volgen de leerlingen een uitgestippelde route in de schoolomgeving. Waarnemers met fluo hesje controleren de leerlingen op het naleven van de verkeerssituatie en het correct uitvoeren van manoeuvres.

De fietsbehendigheid wordt geoefend op de behendigheidsparcours die vervaardigd werden door de lieden van de gemeentelijke werkplaatsen.

De leerlingen krijgen ook de gelegenheid geïnformeerd te worden over de gevaren van de dode hoek rondom een vrachtwagen. Een vrachtwagen en een dodehoekzeil op ware grootte worden hiervoor door het gemeentebestuur ter beschikking gesteld. In de klassen kunnen er theorielessen gegeven worden aan de hand van de dodehoekkoffer die door de GAMV werd geschonken.

De fietsen van de deelnemende leerlingen worden vooraf aan een technische schouwing onderworpen met behulp van een fietscontrolekaart.

De doelen van deze actie zijn:

  •   Leren fietsen in diverse verkeerssituaties;
  •   Kinderen gevaar leren inschatten;
  •   De kennis van verkeer en veiligheid in schoolverband toetsen.

Tijdens deze actie is er ook kans om de fietsen van de kinderen te laten graveren. Het gemeentebestuur van Kortenberg krijgt ieder jaar tientallen meldingen van gestolen fietsen waarvan er een twintigtal teruggevonden wordt. Een gegraveerde fiets kan makkelijker opgespoord worden.

Alle leerlingen worden beloond met een kleine attentie, een drankje en een versnapering.

Help je mee aan een veilig verloop van dit initiatief?

Het levend verkeerspark kan enkel geslaagd verlopen als er voldoende seingevers zijn. Met fluo hesje en C3-bordje staan zij opgesteld op het parcours om de vaardigheden van de fietsende kinderen te beoordelen. De scholen kunnen steeds rekenen op de steun van verschillende ouders en grootouders, maar extra hulp is steeds welkom. 
Kan je je een halve dag vrijmaken op deze data en wens je mee te werken aan dit initiatief? Geef dan een seintje aan de dienst Mobiliteit. De scholen verwelkomen je met open armen!

Onderaan de pagina vind je de routes voor het levend verkeerspark.

Parcours levend verkeerspark Erps-Kwerps

Parcours levend verkeerspark Meerbeek en Everberg

Parcours levend verkeerspark Kortenberg

Contactinformatie