Mag mijn hond tijdens het wandelen zonder leiband lopen?

13
mei
2020

In deze coronaperiode genieten heel wat inwoners van een wandeling met hun trouwe viervoeter en zoeken ze de bossen of de velden in onze gemeente op. Regelmatig wordt vastgesteld dat honden op deze plaatsen niet aan de leiband lopen.

Artikel 94 van de algemene bestuurlijke politieverordening bepaalt dat honden op openbare plaatsen altijd aangelijnd moeten zijn.

Loslopende honden verstoren de nesten van wilde dieren. Bepaalde diersoorten, zoals reeën die in het Silsombos leven, kunnen hun jongen verstoten wanneer ze een vreemd geurspoor opmerken. Niet alleen in de bossen komen kwetsbare diersoorten voor. Op de akkers broeden in deze periode talloze vogels die opgeschrikt worden door een loslopende hond en daardoor hun nest, al dan niet tijdelijk, verlaten. De akkers worden momenteel volop ingezaaid. Wanneer honden door de velden lopen, brengen zij schade toe aan de gewassen.

Altijd aan de leiband dus. Zorg er bij het wandelen voor dat u hondenpoepzakjes bij hebt om de uitwerpselen van uw dier op te rapen en in de vuilnisbak te deponeren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in verband met het coronavirus in Kortenberg via www.kortenberg.be/coronavirus.

Contactinformatie