Overzicht premies

Het Woonloket van Wonen in het hart van Midden-Brabant kan je alle informatie geven over premies en je helpen bij het invullen van de formulieren.

Iedere woensdagnamiddag heeft het Woonloket spreekuur op afspraak in het Administratief Centrum aan de themabalie (2de verdieping). Zie contactgegevens onderaan deze pagina.

Om een overzicht te krijgen van de verschillende premies waar je recht op kunt hebben, kan je altijd eens kijken op www.premiezoeker.be.

Hieronder vind je een kort overzicht van mogelijke premies:

Vlaamse premies

Wonen Vlaanderen geeft verschillende premies:

 • Mijn VerbouwPremie
  Voor grotere renovatiewerken aan jouw woning kan je een beroep doen op de renovatiepremie.
 • Aanpassingspremie 
  Wil je jouw woning aanpassen aan je leeftijd of aan die van een inwonende senior, dan kan je onder bepaalde voorwaarden een aanpassingspremie aanvragen.
 • Verzekering gewaarborgd wonen 
  Ben je een hypothecaire lening aangegaan voor het kopen, bouwen en/of verbouwen van je woning, dan helpt deze gratis verzekering bij de aflossing van uw lening mocht je onvrijwillig en volledig werkloos worden.

Provinciale premies 

De provincie Vlaams-Brabant dient ook een premie uit voor 65+'ers en personen met een handicap die werken uitvoeren om hun woning aan te passen aan hun noden: aanpassingspremie voor ouderen en personen met een handicap.

Verder is er bij de provincie een mogelijkheid om een bijkomende lening aan te gaan voor renovatiewerken.

Premies van de netbeheerder Fluvius

Wie investeert in energiebesparende maatregelen, kan hiervoor een subsidie krijgen van de netbeheerder.

Volgende werken komen in aanmerking:

 • zonnepanelen
 • retroactieve premies hernieuwbare energie
 • totaalrenovatiebonus

Voor nieuwbouwwoningen bestaat er een premie voor een verlaagd E-peil voor bouwaanvragen tot 31 december 2016.

Meer informatie en aanvraagformulieren op de website van Fluvius.

Premies van de gemeente

De gemeente geeft extra premies bovenop de goedgekeurde premies van Fluvius voor dakisolatie, buitenmuurisolatie en spouwmuurisolatie (zie ‘Premies van de netbeheerder Fluvius’). Deze gemeentelijke premie hoef je niet aan te vragen, Fluvius stuurt je goedgekeurde aanvraag immers automatisch door naar de gemeente*.

*Opgelet, je dient hiervoor toestemming te geven aan Fluvius om je gegevens met betrekking tot deze premieaanvraag te delen met het gemeentebestuur en de provincie.

De energieaudit is bedoeld voor particulieren die vrijwillig energieadvies willen over hun woning. Ben je van plan jewoning te renoveren, dan is dit het aangewezen moment om een energieaudit te laten uitvoeren. De concrete tips kunnen je op termijn duizenden euro’s besparen. De gemeente Kortenberg kent een premie toe voor het laten uitvoeren van deze energieaudit. Deze bedraagt 125 euro.

De Provincie Vlaams-Brabant geeft via Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen gratis technisch advies over isolatie, ventilatie, verwarming, oriëntatie, duurzaam materiaalgebruik, … Met korte vragen kan je terecht bij steunpuntdubo@vlaamsbrabant.be of 016 23 26 49. Ga je grondiger verbouwen of plan je een nieuwbouw? Dan kan je een onafhankelijke adviseur raadplegen en zelfs ter plekke laten komen. Normaal is een bezoek aan de adviseur of een huisbezoek van de adviseur betalend (respectievelijk 25 euro en 50 euro), maar als inwoner van de gemeente Kortenberg betaal je helemaal niets. De gemeente neemt deze bijdrage voor haar rekening. 

Om energie te besparen in je woning kan het nodig zijn om warmteverliezen langs daken, muren, kieren en spleten vast te stellen en deze weg te werken. Met een thermografisch onderzoek zullen zulke warmteverliezen vastgelegd worden. De gemeente Kortenberg kent een subsidie toe die 50% bedraagt van de kostprijs van dit onderzoek, met een maximum van 200 euro.

Meer informatie en formulieren

Contactinformatie