Overzicht premies wonen

Op woensdagnamiddag organiseert het Woonenergieloket spreekuur op afspraak in het Administratief Centrum aan de themabalie (2de verdieping). De contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Het Woonenergieloket is een onderdeel van het woonproject "Wonen in het Hart van Midden-Brabant", waar IGO samen met de gemeenten Kortenberg en Zaventem werkt aan de uitbouw van een goed woonbeleid in de regio. Daarbij geven we woonadvies op maat, streven we naar een betaalbaar en divers woningaanbod en verbeteren we de woningkwaliteit.

Heb je vragen over wonen, (ver)bouwen, kopen of verkopen, dan kan je met al je vragen terecht bij de Woonenergieconsulenten voor advies en informatie over: 

- levenslang en aanpasbaar wonen
- alternatieve woonvormen (zorgwonen, kleinschalig wonen, woningdelen)
- bouwen en verbouwen
- premies en fisale voordelen
- huren en verhuren
- sociaal huren, sociaal lenen en sociaal kopen
- discriminatie op de huurmarkt

Hieronder vind je een overzicht van premies en ondersteuning rond wonen en energie. Klik op de links voor meer informatie.

(Ver)bouwen

Mijn VerbouwLening: Vlaamse lening voor energiebesparende renovatiewerken

Mijn VerbouwPremie: Vlaamse premie voor (energiebesparende) renovatiewerken

Mijn VerbouwPremie - simulator: simuleer het premiebedrag van de Mijn VerbouwPremie op basis van uw gezinssituatie en -inkomen

Mijn VerbouwPremie - attesten voor de aannemer: verplichte attesten, in te vullen en te ondertekenen door de aannemer voor de aanvraag van de Mijn VerbouwPremie

Energiek Wonen: voormalige provinciale groepsaankopen voor betrouwbare aannemers voor energiebesparende renovatiewerken

Isolatiewerken: gemeentelijke premie voor dak-, vloer-, buitenmuur- en spouwmuurisolatie

Steunpunt DuBo: provinciaal duurzaam bouwadvies op basis van plannen en renovatieadvies aan huis 

Renovatiebegeleiding: renovatiebegeleiding op maat door Energiehuis IGO 

Asbestverwijdering niet-hechtgebonden asbest: groepsaankoop via Energiehuis IGO 

Asbestophaling hechtgebonden asbest: ophaling aan huis via Ecowerf 

Asbestverwijdering niet-verwarmde gebouwen met plaatsing zonnepanelen: premie van netbeheerder Fluvius 

Zonnepanelen: premie van netbeheerder Fluvius

Sturing elektrische warmte: premie van netbeheerder Fluvius 

Vlaamse aanpassingspremie: Vlaamse premie voor verbouwingswerken in functie van (inwonende) 65-plussers 

Provinciale aanpassingspremie: provinciale premie voor functionele aanpassingswerken voor 65-plussers en personen met een beperking

(Sociaal) wonen, verhuren en verhuren

Sociaal woonkrediet: Vlaamse lening voor het kopen of behouden van een bescheiden woning 

Energiescan: advies, tips en maatregelen om te besparen op energiekosten via Energiehuis IGO 

V-test: vergelijk gas- en elektriciteitscontracten in Vlaanderen 

Kortingsbon energiezuinig toestel: kortingsbon van Fluvius voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvriezer 

Verzekering gewaarborgd wonen: Vlaamse maatregel voor de aflossing van uw lening bij onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid 

Huursubsidie: Vlaamse tegemoetkoming in de huurprijs bij verhuis naar een nieuwe huurwoning 

Huurpremie: Vlaamse premie voor kandidaat-huurders van een sociale huurwoning 

Huurwaarborglening: waarborg door het Vlaams Woningfonds bij het huren van een woning

Huurdersbond: juridisch huuradvies aan private en sociale huurders

Discriminatie op de woninghuurmarkt: het Woonenergieloket biedt ondersteuning voor uw melding aan het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMI) 

Vermindering onroerende voorheffing: Vlaamse maatregel voor de vermindering van de onroerende voorheffing voor eigenaars en huurders 

Zorgeloos verhuren: verhuren via een Vlaams sociaal verhuurkantoor

Woontrots: woonmaatschappij voor het huren, kopen en verhuren van een woning. Woontrots is een fusie tussen het voormalige Elk Zijn Huis en Volkswoningbouw.

Premies van de gemeente

De gemeente geeft extra premies bovenop de goedgekeurde premies voor dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie en spouwmuurisolatie. Deze gemeentelijke premie wordt automatisch toegekend nadat je de Mijn Verbouwpremie van Wonen in Vlaanderen hebt ontvangen.

De energieaudit is bedoeld voor particulieren die vrijwillig energieadvies willen over hun woning. Ben je van plan om jouw woning te renoveren, dan is dit het aangewezen moment om een energieaudit te laten uitvoeren. De concrete tips kunnen je op termijn duizenden euro’s besparen. De gemeente Kortenberg kent een premie toe voor het laten uitvoeren van deze energieaudit. Deze bedraagt 125 euro.

De Provincie Vlaams-Brabant geeft via Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen gratis technisch advies over isolatie, ventilatie, verwarming, oriëntatie, duurzaam materiaalgebruik, … Met korte vragen kan je terecht bij steunpuntdubo@vlaamsbrabant.be of 016 23 26 49. Ga je grondiger verbouwen of plan je een nieuwbouw? Dan kan je een onafhankelijke adviseur raadplegen en zelfs ter plekke laten komen. Normaal is een bezoek aan de adviseur of een huisbezoek van de adviseur betalend (respectievelijk 25 euro en 50 euro), maar als inwoner van de gemeente Kortenberg betaal je helemaal niets. De gemeente neemt deze bijdrage voor haar rekening. 

Om energie te besparen in je woning kan het nodig zijn om warmteverliezen langs daken, muren, kieren en spleten vast te stellen en deze weg te werken. Met een thermografisch onderzoek kunnen deze warmteverliezen vastgelegd worden. De gemeente Kortenberg kent een subsidie toe die 50% bedraagt van de kostprijs van dit onderzoek, met een maximum van 200 euro.

Meer informatie en formulieren

Contactinformatie