Petanquehal Colomba

Update - 10 oktober 2022

De planning voor de realisatie van de petanquehal is - mede dankzij enkele nuttige aanpassingen - opgeschoven naar het einde van 2022. Zo werd de scheiding tussen het afval- en regenwater omgeleid naar de collector van Aquafin aan de scoutslokalen. 

Het gemeentebestuur hoopt dat de nieuwe petanquebanen in de loop van januari 2023 in gebruik kunnen worden genomen, en dat de kleedkamers en douches dan ook beschikbaar zijn voor de voetbalclub. 

Update - 17 december 2021

De aannemer is bezig met de riolerings- en funderingswerken voor de nieuwe petanquehal. De ondervloer is al gedeeltelijk gestort.

De richtdatum voor het einde van de werken is begin oktober 2022 (onder voorbehoud van de weersomstandigheden en andere factoren). 

Opbouw petanquehal Colomba

Opbouw petanquehal Colomba

Update 12 februari 2021

De bestaande petanquehal in het voormalige zwembad op het Sint-Pietersplein is dringend aan vervanging toe. Deze hal wordt heel het jaar door gebruikt en van de maanden oktober tot april zelfs zeer intensief op dagelijkse basis door drie petanqueclubs.

Het afgelopen jaar werd het dossier voor een nieuwe petanquehal in overleg met de huidige gebruikers voorbereid. Van bij de start van dit project was het de bedoeling om de petanquehal op een andere locatie te realiseren, gezien de toekomstplannen voor de heraanleg van het Sint-Pietersplein te Erps-Kwerps.

Het werd al snel duidelijk dat een overkapping van de bestaande petanqueterreinen op site Colomba aan de achterkant van de sporthal de meest voor de hand liggende optie was. Bijkomend was er op deze locatie een integratie van de petanquehal mogelijk met extra kleedkamers. Die vraag naar extra kleedkamers bestond al langer, zeker sinds de aanleg van het kunstgrasvoetbalveld. Na gesprekken met de petanqueclubs en afstemming met andere toekomstige gebruikers wat betreft de kleedkamers, ligt er nu een definitief ontwerp op tafel. Dit ontwerp wordt tijdens de gemeenteraad van 8 maart 2022 voorgelegd om goedgekeurd te worden.

Het ontwerp bestaat uit een petanquehal met kleine cafetaria, bergruimten en een sanitaire blok. Aansluitend is er een centrale gang die toegang geeft tot de bestaande sporthal, aan de andere zijde van de gang liggen de kleedkamers. De centrale gang zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen multifunctioneel gebruikt kunnen worden. Het architectenbureau SAN-CMU architecten uit Bornem leverde een strak ontwerp af dat esthetisch mooi aansluit op de bestaande sporthal en het recent aangelegde kunstgrasvoetbalveld.

Het gedeelte tegen de sporthal is hoger dan de rest van het ontwerp, want daaronder liggen negen petanqueterreinen waar naast wekelijkse trainingen en wedstrijden ook indoor tornooien perfect mogelijk zijn. De rest van het complex dat uitgeeft op het wandelpad naast de speeltuin en het kunstgrasvoetbalveld zijn een stuk lager en bieden op die manier een mooie overgang naar de reeds bestaande voorzieningen op site Colomba. Vlak naast de petanqueterreinen is er een open ruimte met kleine cafetaria en nodige bergruimten. Er is aan deze zijkant een rechtstreeks ingang naar de petanquehal aanwezig.

Aan de voorzijde van het ontwerp ligt een sanitaire blok met mogelijkheid tot rechtstreekse toegang van buitenaf. Ook de toegangsdeur van de centrale gang staat in dit gedeelte. Deze gang verbindt de sanitaire blok, petanquehal met cafetaria, kleedkamers en de huidige sporthal. Hierdoor zijn de verschillende onderdelen multifunctioneel te gebruiken. Zo kunnen bijvoorbeeld grotere sportevenementen in de sporthal of buiten op site Colomba ook makkelijk beroep doen op de extra kleedkamers. Uiteraard kunnen de petanqueclubs deze kleedkamers ook gebruiken, zeker tijdens grotere competities of tornooien kan dat interessant zijn.

In de kleedkamerblok zijn vijf kleedkamers met telkens een aparte doucheruimte ingetekend. Aan de ingang van het kunstgrasvoetbalveld ter hoogte van de voetbalkantine zijn er ook nog een onthaalruimte en bergruimte voorzien die het volledige complex compleet maken. De vijf kleedkamers zorgen ervoor dat er bij piekmomenten tijdens trainingen en jeugdcompetitievoetbal voldoende kleedkamercapaciteit is. Op deze manier kan het kunstgrasvoetbalveld nog optimaler worden benut. Doordat de kleedkamers zowel via de zijde van het kunstgrasvoetbalveld als de zijde van de centrale gang toegankelijk zijn, kunnen deze kleedkamers ook makkelijk gebruikt worden op meerdere momenten en door verschillende gebruikers.

Men gaat uit van een bouwperiode van één jaar, dus een definitieve realisatie tegen september 2022. Op die manier zou alles in gebruik genomen kunnen worden voor het sportseizoen 2022-2023.

Foto van de toekomstige petanquehal aan Colomba-site

 

 

Petanquehal Colomba beeld 1

Petanquehal Colomba beeld 2

Petanquehal Colomba beeld 3

Petanquehal Colomba beeld 4

Contactinformatie