PWA wordt wijk-werken

27
dec
2017

Sinds 1 januari 2018 is de PWA-werking omgevormd tot ‘wijk-werken’. IGO werd aangeduid als organisator voor het arrondissement Leuven. De VDAB of het Welzijnshuis screenen vanaf dan werkzoekenden en leefloners. Wie in aanmerking komt, kan maximaal twee maal zes maanden aan de slag als wijk-werker en mag tot 60 uur per maand werken. Het kan bijvoorbeeld gaan om klusjes bij mensen thuis zoals het gras afrijden, voor- en naschoolse kinderopvang, het bedelen van maaltijden aan huis, ... Hiervoor ontvangt men een kleine vergoeding van 4,10 euro per uur bovenop de werkloosheidsuitkering. Ondertussen krijgt de wijk-werker begeleiding om door te stromen naar een passende job. En dat is het grote verschil met de vroegere PWA: het wijk-werken is bedoeld als een opstap om aansluiting te vinden bij de arbeidsmarkt.

Particulieren, land- en tuinbouwbedrijven, scholen, vzw’s en lokale besturen kunnen een aanvraag doen om kleine klussen of opdrachten te laten uitvoeren door wijk-werkers. Alle info, waaronder de gedetailleerde takenlijst, vindt u op de website van de VDAB.

Wie tewerkgesteld was via het PWA is meegegaan in de overgang naar het wijk-werken en wordt voortaan ondergebracht bij organisator IGO. Werkinhoudelijk verandert er niets.

Het wijk-werken in Kortenberg werd opgestart in een clusterverband met de gemeenten Bertem, Herent, Huldenberg, Tervuren en Oud-Heverlee. Voor mensen die in het bestaande PWA-systeem functioneren, wijzigt er niets.

Wijk-werken vervangt het PWA en is een stelsel waarin werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt tijdelijk werkervaring kunnen opdoen in een laagdrempelige werkomgeving dicht bij huis