Seizoensarbeiders onderworpen aan coronamaatregelen

3
aug
2020

Update 12 oktober 2020

Een nieuw politiebesluit over seizoensarbeid en corona, ter vervanging van het besluit van 19 augustus 2020, werd toegevoegd aan het bericht 'seizoensarbeiders onderworpen aan coronamaatregelen'. 

Update 19 augustus 2020

Een nieuw politiebesluit over seizoensarbeid en corona, ter vervanging van het besluit van 31 juli 2020, werd toegevoegd aan het bericht 'seizoensarbeiders onderworpen aan coronamaatregelen'.

Oorspronkelijk bericht van 3 augustus 2020

In augustus komen traditioneel heel wat buitenlandse seizoensarbeiders helpen bij de oogst. In overleg met de provinciegouverneur van Limburg heeft de gouverneur van Vlaams-Brabant vastgelegd hoe de gemeenten in deze coronatijd moeten omgaan met deze instroom. Een politiebesluit bekrachtigt de afspraken.

  • Seizoensarbeiders moeten zich inschrijven in de gemeente. Om te vermijden dat elke arbeider apart naar het gemeentehuis (Administratief Centrum) gaat, raadt de gouverneur aan om dit op niveau van het bedrijf te organiseren.
  • Het bedrijf kan de gegevens van elke werknemer en een kopie van de paspoorten verzamelen om zo de registratie op het gemeentehuis gezamenlijk uit te voeren.
  • Na registratie krijgt elke arbeider een INSZ-nummer. Arbeiders die reeds eerder tewerkgesteld en geregistreerd waren in de gemeente hebben al een INSZ-nummer.
  • De individuele coronatestresultaten worden gekoppeld aan dit INSZ-nummer.

Op die manier kan er snel optreden als er een coronabesmetting zou optreden bij de seizoensarbeiders. 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in verband met het coronavirus in Kortenberg via www.kortenberg.be/coronavirus.

 

Contactinformatie