Strengere coronamaatregelen voor horeca vanaf 9 oktober 2020

7
okt
2020

De federale regering en de minister-presidenten van de deelstaten hebben zich gebogen over de epidemiologische situatie met betrekking tot COVID-19.

Het Overlegcomité heeft beslist om met ingang van nu vrijdag 9 oktober 2020 enkele verstrengde maatregelen door te voeren.

De huidige ontwikkeling van de pandemie is bijzonder zorgwekkend; het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens zit in stijgende lijn. Om een algemene lockdown te vermijden, heeft het Overlegcomité een reeks verstrengingen beslist.

Wij benadrukken graag onderstaande maatregelen voor de horeca:

Nauwe contacten

  • Beperking tot maximaal 3 nauwe contacten per maand. Een nauw contact is een contact dichter dan anderhalve meter zonder mondmasker. Met deze contacten kan je samen op restaurant, op hotel…

Aantal personen per tafel

  • In cafés, kantines en andere drinkgelegenheden zijn maximaal 4 personen per tafel toegelaten, tenzij het gaat om gezinsleden die onder één dak wonen. Gaat het dus bijvoorbeeld om een gezin van vijf mensen, die allemaal samen wonen, dan kunnen ze wel met vijf aan een tafel zitten.
  • In restaurants en feestzalen zijn maximaal 10 personen per tafel toegelaten.
  • Bij privéfeesten georganiseerd door professionele catering, feestzaal… is er geen maximumcapaciteit. Het maximale aantal personen per tafel, de afstandsregels en de andere horecaregels worden hierbij uiteraard gerespecteerd.

Sluitingsuur

  • Cafés, kantines en andere drinkgelegenheden sluiten vanaf 9 oktober verplicht om 23 u. Dit betekent concreet dat deze gelegenheden op de avond van donderdag 8 oktober om middernacht moeten sluiten.
  • Bij restaurants en feestzalen blijft het sluitingsuur om 1 u. ’s nachts gelden.

Het ministerieel besluit beschouwt een restaurant als: de inrichting die behoort tot de horecasector en die beschikt over de toelating 1.1 bedoeld in Bijlage III van het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels van de erkenningen, toelatingen en voorafgaande registraties afgeleverd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. (Het volledige Koninklijke Besluit is na te lezen via http://www.favv-afsca.fgov.be/erkenningen/wetgeving.

Deze maatregelen vormen de ‘nationale sokkel’. In de provincies waar de situatie ernstiger is (op basis van de toekomstige barometer) moet de gouverneur verdere maatregelen voorstellen, in overleg met de Minister van Binnenlandse Zaken en de COVID-19 commissaris. Deze maatregelen kunnen gelden voor de hele provincie of een deel ervan.

Het strikt opvolgen van deze maatregelen is absoluut noodzakelijk om onze gezondheidszorg te beschermen, scholen maximaal open te houden en onze ouderen en kwetsbaren te beschermen. Volgt men deze maatregelen niet dan zullen nog strengere maatregelen noodzakelijk zijn. Ons sociaal leven zal verder worden ingeperkt en onze economie ernstige schade toegebracht. Het opvolgen van de maatregelen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Deze maatregelen gelden voor het hele grondgebied vanaf vrijdag 9 oktober tot en met 9 november, waarna ze zullen worden geëvalueerd.

Mocht u vragen hebben, aarzel zeker niet contact op te nemen met de dienst Ondernemen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in verband met het coronavirus in Kortenberg via www.kortenberg.be/coronavirus.

Contactinformatie