Twee Leeuwen

Het kasteel de Twee Leeuwen - Villa Pauwels als gebouw

Op het einde van de 19de eeuw stond tussen de Kwikstraat en de Twee Leeuwenstraat de kleine witte villa Moedbeck. Rond 1909 kocht Robert Pauwels deze witte villa. Hij liet ze afbreken en kocht meteen de helft van de Kwikstraat. Achteraan bouwde hij de villa ‘Le Carillon’ en vooraan was de conciergerie met de twee leeuwen, waarschijnlijk een poortgebouw van een Brussels hotel dat naar Everberg gebracht werd. Villa Pauwels

In de tuin tegen het wegeltje bouwde hij een oranjerie. Deze oranjerie liet hij te Brussel in het Hotel van de Prinsen van Arenberg afbreken. Prinses Marie-Claire de Croy in Everberg , echtgenote van Prins Amaury de Merode was de dochter van Prinses Salvatrix van Arenberg en zo hebben we ook een Everbergs verband. De Prinsen van Arenberg waren eigenaar van het Kasteel van Arenberg in Heverlee en van het Egmontpaleis in Brussel. Robert Pauwels legde in zijn domein een Engelse tuin aan. Hij lag aan de basis van de Everbergse krielhaan en van de Grubbese krielhaan.

 

De villa vormt nu twee eigendommen: de villa met de orangerie en het poortgebouw met de afhankelijkheden. Het domein heeft een prachtige linde. We vinden hier de invloeden van het eclecticisme en van de cottagestijl.

Contactinformatie