Vaccinatie 12-15-jarigen in Vaccinatiecentrum Colomba Kortenberg

8
jul
2021

De interministeriële conferentie Volksgezondheid heeft op woensdag 7 juli 2021 beslist dat ook 12- tot 15-jarigen gevaccineerd kunnen worden tegen COVID-19. In Vlaanderen zullen de komende weken alle 12- tot 15-jarigen dan ook uitgenodigd worden voor vaccinatie in het vaccinatiecentrum van hun regio.

De 12- tot 15-jarigen uit Herent, Bertem en Kortenberg zullen dus binnenkort een uitnodiging ontvangen voor hun vaccinatie in Vaccinatiecentrum Colomba Kortenberg. 

Vlaanderen telt ongeveer 299.000 12- tot 15-jarigen. Deze kinderen zullen de komende weken een uitnodiging per post op hun domicilieadres krijgen voor een vaccinatie met Pfizer, momenteel het enige vaccin dat al is goedgekeurd voor de vaccinatie van minderjarigen.

De uitnodigingen verlopen dus op dezelfde manier als bij de 16- en 17-jarigen.

De 12- tot 15-jarigen hebben wel de toestemming van hun ouders nodig om gevaccineerd te kunnen worden. Ouders (of de wettelijke voogd) kunnen die toestemming geven door hun kind te begeleiden in het vaccinatiecentrum of door een schriftelijke toestemming mee te geven. Ouders kunnen hun kind(eren) wel al op de reservelijst zetten. 

Kinderen die niet kunnen ingaan op deze eerste uitnodiging, bijvoorbeeld wegens vakantieplannen, zullen eind augustus of in september een nieuwe kans krijgen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zal de organisatie van die herkansing de komende weken bespreken met de vaccinatiecentra.

De risico’s voor een 12- tot 15-jarige om zwaar ziek te worden van een COVID-19-besmetting zijn heel klein. Toch is de vaccinatie van deze doelgroep heel belangrijk, aangezien het bijdraagt tot het verhogen van de algemene vaccinatiegraad en zo tot het bereiken van groepsimmuniteit. Hoe meer kinderen zich laten vaccineren, hoe minder het virus en de varianten kunnen circuleren in deze groep. Zo verkleint het risico dat kinderen andere personen zullen besmetten die meer kwetsbaar zijn voor COVID-19. Zeker met de toename van het aantal besmettingen door de delta-variant, is het belangrijk om een zo hoog mogelijke algemene vaccinatiegraad te bekomen voor de groepsimmuniteit.  

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in verband met het coronavirus in Kortenberg via www.kortenberg.be/coronavirus.