Verbouwpremies 2018

Bent u van plan om werken uit te voeren aan uw woning? Woonwijzer geeft een overzicht van de premies voor bestaande woningen of appartementen. Kom gerust langs tijdens de spreekuren voor meer uitleg.

 

Premies van de netbeheerder Eandis

Dakisolatie

Twee premies: aannemer of doe-het-zelf, minimale Rd-waarde van 4,5

Premie: 6 euro/m² met aannemer, 3 euro/m² doe-het-zelf

Extra premie gemeente Kortenberg bij goedgekeurde aanvraag: 2 euro/m² (max. 200 euro)

 

Spouwmuurisolatie

Verplichte uitvoering door aannemer en minimale spouwbreedte van 5 cm

Premie: verlaagd van 6 euro/m² naar 5 euro/m²

Extra premie gemeente Kortenberg bij goedgekeurde aanvraag: 2 euro/m² (max. 200 euro)

 

Muurisolatie aan de buitenzijde

Verplichte uitvoering door aannemer en minimale Rd-waarde van 3

Premie: 15 euro/m²

Extra premie gemeente Kortenberg bij goedgekeurde aanvraag: 2 euro/m² (max. 200 euro)

 

Muurisolatie langs de binnenzijde

Verplichte uitvoering door aannemer en minimale Rd-waarde van 2

Premie: 15 euro/m²

 

Vloerisolatie (of plafond van de kelder)

Verplichte uitvoering door aannemer en minimale Rd-waarde van 2

Premie: 6 euro/m²

 

Vervanging glas

Verplichte uitvoering door aannemer en maximale Ug-waarde van 1,1

Premie: 10 euro/m²

Extra premie provincie Vlaams-Brabant bij goedgekeurde aanvraag: 20 euro/m²

 

Zonneboiler

Verplichte uitvoering door aannemer

Premie: 550 euro/m², maximaal 2.750 euro, maximaal 40 procent van de factuur

 

Warmtepomp

Verplichte uitvoering door aannemer (met certificaat van bekwaamheid)

Premie: 4.000 euro geothermische pomp, 1.500 euro lucht/waterpomp, 800 euro hybride lucht/waterpomp, 300 euro lucht/luchtpomp, met telkens maximaal 40 procent van de factuur

Verdubbeling van het bedrag als ter vervanging van elektrische verwarming of in gebied zonder aardgasnet

 

Totaalrenovatiebonus

Als u minstens drie premies van de netbeheerder aanvraagt (of minstens twee premies combineert met een ventilatiesysteem) binnen een periode van vijf jaar én telkens een minimale oppervlakte van 30 m² hebt bij vloer, muur- of dakisolatie en 5 m² bij glasvervanging, dan krijgt u bovenop de individuele premies van de netbeheerder nog een bonus. Hoe meer energiebesparende maatregelen u combineert en hoe meer u investeert over een periode van vijf jaar, hoe hoger de bonus. Het bedrag ligt tussen 1.250 en 4.750 euro voor een eengezinswoning en tussen 625 en 2.375 euro voor een appartement.

 

Burenpremie

Wanneer u uw woning energiezuinig wil maken, kunt u samen met minstens 9 andere eigenaars deelnemen aan een collectief renovatieproject. Dit collectief renovatieproject wordt geleid door een projectbegeleider (de BENOvatiecoach), die een groot deel van uw taken zal overnemen. Door de collectieve aanpak kan de projectbegeleider ervoor zorgen dat de energierenovatiewerken vlotter, kwaliteitsvoller en goedkoper worden uitgevoerd.

In ruil krijgt de projectbegeleider een burenpremie. Als deelnemer krijgt u dus zelf geen burenpremie maar hebt u wel recht op de premies van de netbeheerder en eventueel nog de totaalrenovatiebonus. De projectbegeleider kan u helpen bij het aanvragen van deze premies.

 

Premies Vlaamse overheid

De renovatiepremie (20 of 30 procent van het factuurbedrag) en de verbeteringspremie (vaste premiebedragen) lopen door in 2018. Vernieuwingswerken aan het dak, structurele elementen (gevels, vloeren, muren), sanitair, beglazing, centrale verwarming, elektriciteit komen in aanmerking.

De aanpassingspremie (helft van het factuurbedrag met een maximale premie van 1.200 euro) voor 65-plussers loopt ook door. Een aangepast toilet of bad, inloopdouche, traplift, handgrepen, automatiseren van garagepoort en rolluiken, verbreden van de gang, hellende vlakken enzovoort komen in aanmerking.Premies provincie Vlaams-Brabant

Er is een beglazingspremie (zie beglazingspremie Eandis) en daarnaast een aanpassingspremie (50 of 75 procent van het factuurbedrag, maximale premie van 2.500 euro, gelijkaardige werken als aanpassingspremie Vlaamse overheid) als tenminste één gezinslid 65 jaar is of een erkende handicap heeft.Premies gemeente Kortenberg

De gemeente geeft extra premies bovenop de goedgekeurde premies van Eandis betreffende dakisolatie, buitenmuurisolatie en spouwmuurisolatie (zie ‘Premies van de netbeheerder Eandis’). Deze gemeentelijke premie hoeft u niet aan te vragen, Eandis stuurt uw goedgekeurde aanvraag immers automatisch door naar de gemeente.

De energieaudit is bedoeld voor particulieren die vrijwillig energieadvies willen over hun woning. Bent u van plan uw woning te renoveren dan is dit het aangewezen moment om een energieaudit te laten uitvoeren. De concrete tips kunnen u op termijn duizenden euro’s besparen. De gemeente Kortenberg kent een premie toe voor het laten uitvoeren van deze energieaudit. Deze bedraagt 125 euro.

De Provincie Vlaams-Brabant geeft via Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen kosteloos technisch advies over isolatie, ventilatie, verwarming, oriëntatie, duurzaam materiaalgebruik,… Met korte vragen kunt u terecht bij steunpuntdubo@vlaamsbrabant.be of 016 23 26 49. Gaat u grondiger verbouwen of plant u een nieuwbouw? Dan kunt u een onafhankelijke adviseur raadplegen en zelfs ter plekke laten komen. Normaal is een bezoek aan de adviseur of een huisbezoek van de adviseur betalend (respectievelijk 25 euro en 50 euro), maar als inwoner van de gemeente Kortenberg betaalt u helemaal niets. De gemeente neemt deze bijdrage voor haar rekening. 

Om energie te besparen in uw woning kan het nodig zijn om warmteverliezen langs daken, muren, kieren en spleten vast te stellen en deze weg te werken. Met een thermografisch onderzoek zullen zulke warmteverliezen vastgelegd worden. De gemeente Kortenberg kent een subsidie toe die 50% bedraagt van de kostprijs van dit onderzoek, met een maximum van 200 euro.

Contactinformatie