Villa Misotten

Villa Misotten met de rode beuk en de taxus

Op verschillende locaties kan je een quizvraag invullen. Test je kennis!

In 1890 kochten Louis Van Nes en Maria De Voghel, een Schaarbeeks echtpaar een grond van de erfgenamen Vanbeneden. Maria De Voghel was een nichtje van pastoor De Voghel van Everberg, die ook een groot deel van deze villa in 1893 financierde. In 1905 verkocht het echtpaar Van Nes de villa met paardenstal en wagenhuis voor twee koetsen aan Arthur Roger Coland. De Duitsers bezetten de villa in W.O.I. In 1919 kochten de broer en de zusters Misotten deze villa. In 1932 werd de broer Ernest Misotten de enige eigenaar van het domein. Hij was journalist van ‘La Bourse de Bruxelles’. Hij huwde Maria Van Heuverzwijn. In november 1940 verdween de opvallende campanile of toren bij een storm.Villa Misotten

In december 1944 werd de villa zwaar getroffen door een V1. De stallingen werd tot woningen omgevormd volgens de plannen van architect H. Duym uit 1946. Zoon Max Misotten bewoonde de conciergerie (huisnummer 255). De villa zelf (huisnummer 257) wordt in delen verhuurd. 

Qua stijl kan men hier spreken van eclecticisme en cottagestijl.

Taxus

Het hout van de taxus is roodachtige bruin en is tamelijk hard. Het werd traditioneel gebruikt om bogen te maken. De naam is afgeleid van het Griekse toxo dat 'boog' betekent. Derhalve is het niet verrassend dat in de Noordse mythologie, de god van de boog. Ullr een paleis met de naam Ydalir (Taxusdal) had.

Contactinformatie