Buxusmot

Momenteel kampt meer dan de helft van de Vlaamse buxuseigenaars met schade veroorzaakt door de rupsen van de buxusmot. Mits een intensieve opvolging in combinatie met een correct toegepaste beheersing is de buxusmot onder controle te houden. Meer info is te vinden via de link onderaan deze pagina.

Soms is de schade echter reeds te ver gevorderd en dient de aangetaste struik te worden afgevoerd. Deze buxusresten vormen immers een belangrijke bron van nieuwe infectie van de buxusmot aangezien de eitjes, rupsen en poppen er nog een tijdje op kunnen overleven en de buxusmot zelf ettelijke kilometers vliegend kan afleggen.

Daarom is het van groot belang dat het buxusafval wordt verwerkt in een professionele composteringsinstallatie. De hoge temperaturen die tijdens het composteringsproces ontstaan, bieden garantie voor het afdoden van de verschillende stadia van de buxusmot. Thuiscomposteren van buxusmateriaal is af te raden: de afdoding kan hier zeker niet worden gegarandeerd. Wie een gft-container heeft, kan hierin kleinere hoeveelheden materiaal kwijt en meegeven met de ophaling.
 
Buxus is groenafval en kan afgevoerd worden naar het recyclagepark. Kleine hoeveelheden kunnen bij gras en blad (haagscheersel) aangeleverd worden. Grote stukken en grote hoeveelheden dienen bij snoeihout aangeleverd te worden. Zowel gras en blad als het verhakseld snoeihout worden naar een professionele composteringsinstallatie gebracht.
 
Aan de burgers wordt gevraagd om het buxusmateriaal best geen weken te laten liggen in hun tuin en afgedekt af te voeren naar het recyclagepark. Dit om onderweg verspreiding te vermijden. Het is echter belangrijk dat het afdekmateriaal niet bij het groenafval terecht komt. Anders wordt het composteringsproces bemoeilijkt en komt de kwaliteit van de compost in het gedrang.

Inwoners konden verhakseld hout als muchmateriaal meenemen op de recyclageparken. Dit is niet meer mogelijk. Zo willen we de verdere verspreiding van de buxusmot vermijden.

Contactinformatie