Meldpunt

De gemeente en het Welzijnshuis streven steeds naar de best mogelijke dienstverlening, klantvriendelijkheid, een vlotte afhandeling van aanvragen en dossiers. Maar toch kan het gebeuren dat er iets fout loopt of dat iemand niet tevreden is en een klacht heeft.

Iedereen heeft het recht op behandeling van een ingediende melding of klacht en dit volgens de regels uiteengezet in het reglement Burgerparticipatie. De manier waarop het gemeentebestuur klachten behandelt, vind je in dat reglement in de artikels 14 tot en met 18.

Zie je een probleem?

  • Het meldingsformulier of de gemeentelijke app gebruik je wanneer je de gemeente of het Welzijnshuis wil informeren over een probleem. Je wil bijvoorbeeld melden dat er een put is in de weg, dat er een mankement is aan gemeentelijke infrastructuur, dat je ergens op het openbaar domein een sluikstort hebt vastgesteld, enzovoort.

Ben je ontevreden over dienstverlening?

  • Het klachtenformulier gebruik je wanneer je ontevreden bent over de dienstverlening van de gemeentelijke diensten of van het Welzijnshuis. 
    • Je kunt ook een e-mail sturen naar klachten@kortenberg.be. Of je kunt een brief sturen naar de gemeente Kortenberg. Omschrijf daarbij duidelijk je klacht en vermeld zeker je persoonsgegevens. 
  • Ben je niet tevreden over de wijze of het resultaat van de klachtenbehandeling door de gemeente of het Welzijnshuis, dan kan je in tweede instantie terecht bij de Vlaamse Ombudsdienst. Deze dienst zal de klacht dan opnieuw onder de loep nemen en grondig onderzoeken in overleg met de gemeente of het Welzijnshuis.

Ben je ontevreden over een beslissing?

De Vlaamse minister voor Binnenlands Bestuur en de vijf provinciegouverneurs staan als toezichthoudende overheid in voor het algemeen bestuurlijk toezicht op lokale besturen. Zij kunnen beslissingen van lokale besturen vernietigen als die het recht of het algemeen belang schenden. De beslissingen die genomen worden door de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau kan je consulteren op deze website. Bekijk op de klachtenwegwijzer algemeen bestuurlijk toezicht hoe je een klacht tegen een beslissing van het lokaal bestuur kunt indienen bij de toezichthoudende overheid.

Meldingen of klachten over andere organisaties of nutsmaatschappijen

Heb je een melding of een klacht die bestemd is voor een andere organisatie of nutsmaatschappij? Neem dan rechtstreeks hiermee contact op.

Meldingen over inbreuken vastgesteld in het kader van de werkrelatie

Alle Vlaamse lokale besturen moeten een klokkenluidersmeldpunt hebben voor de medewerkers en andere personen die met het lokaal bestuur samenwerken. Dat vloeit voort uit de omzetting van de Europese Klokkenluidersrichtlijn in het Bestuursdecreet.

Ben je een personeelslid van gemeente of Welzijnshuis Kortenberg?

Kan de inbreuk doeltreffend intern worden behandeld? En ben je als klokkenluider van mening dat er geen risico op represailles bestaat? Dan wordt de melding bij voorkeur intern gemaakt.

De algemeen directeur is overeenkomstig het Bestuursdecreet het intern meldpunt.

De melding kan schriftelijk (via e-mail of brief), telefonisch of tijdens een fysieke ontmoeting bezorgd worden.  

Je kunt de algemeen directeur (mevrouw Leen Ceuppens) bereiken via:

Heb je een andere werkrelatie met de gemeente of het Welzijnshuis?

Externe klokkenluiders, zoals bijvoorbeeld consultants, leveranciers, sollicitanten, … dienen zich meteen tot Audit Vlaanderen te wenden.

Ook personeelsleden die van mening zijn dat de inbreuk niet doeltreffend intern kan worden behandeld of represailles vrezen, kunnen rechtstreeks terecht bij het externe meldpunt Audit Vlaanderen.

Je kunt Audit Vlaanderen bereiken via:

Contactinformatie