De Venkel

De venkelDe Venkel

Rond 1900 liet brouwer Camille Schuermans († 1944) deze villa bouwen. Hij woonde er met zijn echtgenote Elisabeth Coenegracht († 1913) en naar haar werd de villa Villa Elisabeth genoemd. De stijl van de villa kan men omschrijven als een mengsel van eclecticisme en neogotiek. In 1930 bij de viering van 100 jaar België werden hier de personaliteiten ontvangen door Camille Schuermans, die burgemeester van Kortenberg was van 1921 tot 1944.

Na W.O.II bewoonde Catherine-Louise Peters († 1965), de weduwe van Baron Gaëtan-Alfred Paul van Hoobroeck de Mooreghem († Kortenberg 1939) deze villa. Ze schonk na haar dood deze villa aan de Parochiale Werken van de Dekenij Erps. De schenking was bestemd voor de Parochiale Werken van Kortenberg. De zalen en de keuken werden verhuurd voor feesten. Men vond snel een naam voor de feestzaal nl. Senorab het omgekeerde van Barones. De Meisjesgidsen kregen er hun lokalen en de onderpastoor had er zijn verblijf. Het speelplein en de wandeltuin werden opengesteld voor het publiek. De dekenij Erps verkocht het goed in 1988 en Senorab werd omgevormd tot de feestzaal ‘De Venkel’.

De villa op de Leuvensesteenweg nr. 326 werd opgenomen in een wettelijk beschermd dorpsgezicht op 3 februari 2000.

Beuk

De beuk kende vooral succes in de 18de eeuw. Hij was toen noodzakelijk voor houtskool voor de zware industrie. Het Zoniënwoud is een beukenbos uit 1788. Het beukenbos was het werk van de Oostenrijker Joachim Zinner, directeur van de aanplantingen in de 18de eeuw onder de Oostenrijkse Habsburgers. Hij was de voorvechter van de monocultuur van de beuk. Het Zonienwoud met 80 % beuken was daar het resultaat van.

 

Staat de poort open? Neem dan gerust een kijkje in de tuin.

Contactinformatie