De eikenprocessierups

Eikenprocessierups

DE EIKENPROCESSIERUPS

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die van april tot juli voorkomt.
De brandharen kunnen voor irritatie zorgen en allergische reacties veroorzaken. Overlast beperken kan best door contact te vermijden en door de rupsen en hun nesten te laten verwijderen door professionals.
Eikenprocessierupsen trekken voornamelijk 's avonds "in processie" vanuit spinsels of dikke takken naar de bladeren van de boom. Het zijn vooral inlandse eikenbomen die hun voorkeur genieten.

Tussen half april en begin mei komen de oranjeachtig gekleurde jongen uit de eitjes. Omdat zij nog geen brandharen hebben is er dan nog geen risico op hinder. Na de derde vervelling, die start rond half mei, krijgen de rupsen hun 700.000 microscopisch kleine brandharen en zorgen zij voor problemen.

De brandharen verspreiden zich via de lucht en kunnen problemen veroorzaken bij contact met de ogen, huid en de luchtwegen. Jeuk, zwelling, koorts en ademhalingsproblemen zijn enkele mogelijke klachten.

Voorkom rechtstreeks contact met de rupsen. Bij aanraking niet krabben of wrijven, maar overvloedig spoelen met water.Raadpleeg in geval van twijfel of bij ernstige klachten uw huisarts.

Ga zelf zeker niet over tot bestrijding maar neem contact op met de milieudienst van de gemeente via 02 755 30 70 of milieu@kortenberg.be . De nodige acties zullen dan ondernomen worden ter bestrijding van de rupsen.

Raak nooit in paniek als er eikenprocessierupsen in je omgeving zitten. Je gezond verstand en voorzichtige aanpak kunnen veel hinder voorkomen.

Voor meer informatie: www.eikenprocessierups.beRaadpleeg in geval van twijfel of bij ernstige klachten uw arts!

Meer info kan u terugvinden op www.eikenprocessierups.be.

Contactinformatie

 • Dienst Omgeving

  Administratief Centrum

  Dr. V. De Walsplein 30
  3070 Kortenberg

  Openingsuren

  • Vandaag Balie geopend, uitsluitend op afspraak (niet op zondag) - bel (niet in het weekend) naar 02 755 30 70 om een afspraak te maken
  • Morgen Balie geopend, uitsluitend op afspraak (niet op zondag) - bel (niet in het weekend) naar 02 755 30 70 om een afspraak te maken
  Alle openingsuren