Energietips en premies in de kijker

Overzicht

Energietip 1 en premie in de kijker: dak- en zoldervloerisolatie voor doe-het-zelvers (Fluvius)

Energietip 2 en premie in de kijker: verdubbeling premie voor warmtepompboiler (Mijn VerbouwPremie)

Energietip 3 en premie in de kijker: zonnepanelen (Fluvius)

Energietip 4 en premie in de kijker: ramen en deuren (Mijn VerbouwPremie)

Energietip 5 en premie in de kijker: gratis energiescan voor doelgroepen

Energietip 6 en premie in de kijker: muurisolatie (Mijn VerbouwPremie)

Energietip 7 en premie in de kijker: gascondensatieketel (Mijn VerbouwPremie 

Energietip 8 en premie in de kijker: zonneboiler (Mijn VerbouwPremie 

Energietip 9 en premie in de kijker: vloerisolatie (Mijn VerbouwPremie)

Energietip 10 en premie in de kijker: warmtepomp (Mijn VerbouwPremie)

Energietip 11: bereken zelf hoeveel energie en geld je besparen door kleine ingrepen

 

Energietip 1

Isolatie is onlosmakelijk verbonden met ventilatie. Wanneer je er resoluut voor kiest om je woning doorgedreven te isoleren, mag je een goede ventilatie niet over het hoofd zien. Wanneer je de verschillende woonruimtes onvoldoende ventileert, ontstaat er een ongezonde binnenomgeving én kunnen er vochtproblemen opduiken.

Om je woning te verluchten zet je de ramen het best helemaal open. Het raam enkel op kiepstand zetten volstaat niet. Durf ook een luchtstroom te creëren door de ramen aan beide kanten van je woning open te zetten. Dat is bij koud weer niet altijd aangenaam, maar het is wel efficiënt om snel je hele woning te verluchten. De ramen 15 minuten openzetten volstaat om goed te verluchten. Bij voorkeur verlucht je ’s ochtends voor 10 uur of ’s avonds na 21 u.. Tijdens die periodes is de buitenlucht immers het minst vervuild.

 

Premie in de kijker: dak- en zoldervloerisolatie voor doe-het-zelvers (Fluvius)

Doorgaans verliest een gebouw de meeste warmte via het dak. Om die reden is het isoleren van het dak meestal de eerste stap om een woning energiezuiniger te maken.

De Vlaamse Regering ging daarom recent akkoord met de invoering van een premie voor dak- of zoldervloerisolatie - geplaatst door doe-het-zelvers - via Fluvius indien volgende voorwaarden zijn vervuld:

  • De isolatie moet zelf geplaatst zijn.
  • De premie is geldig voor de aankoop van het isolatiemateriaal.
  • De aanvraag moet worden ingediend bij Fluvius uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de laatste factuur (= eindfactuur).
  • De premie is geldig voor facturen met datum tussen 1 juli 2022 tot en met 30 april 2023 en mogen op het moment van de aanvraag maximaal 2 jaar oud zijn. Enkel deze facturen komen in aanmerking voor de berekening van het premiebedrag.
  • Het isolatiemateriaal mag in verschillende lagen worden geplaatst, maar de totale Rd-waarde moet groter zijn dan of gelijk zijn aan 4,5m² K/W. De Rd-waarde van een eventuele bestaande isolatielaag mag niet worden meegerekend om de minimumwaarde van 4,5 m² K/W te behalen.

Het premiebedrag varieert van 6 euro tot 12 euro per m², afhankelijk van het feit of je al dan niet een beschermd afnemer bent en/of je uitsluitend nachttarief geniet.

Meer informatie over de premie en de premiebedragen

Heeft jouw woning een hellend dak en verwarm je de ruimte onder dit dak niet? Dan kan je beter de zoldervloer isoleren. Zo bespaar je op termijn niet alleen op jouw energiefactuur, maar door de kleinere oppervlakte bespaar je meteen op het isolatiemateriaal en het werk!

Wens je meer informatie over of heb je ondersteuning nodig bij de aanvraag van deze of andere premies, de inschrijving voor een sociale woning, woningkwaliteit,…? Neem dan zeker contact op met het Woonloket via woonloket.kortenberg@igo.be of via 0471 85 03 77. Je kan ook een afspraak maken bij Wonen in het hart van Midden-Brabant.

Naar boven

Energietip 2

Deze week op het menu… enkele tips om energiezuiniger te koken:

  • Door te koken zonder deksel verbruik je drie keer meer energie. Gebruik dus altijd een deksel en zorg ervoor dat het goed afsluit.
  • Gebruik de juiste kookpannen en -potten, niet alleen afgestemd op de inhoud, maar ook op jouw kooksysteem. Kook je elektrisch? Gebruik dan potten en pannen met een vlakke bodem die volledig op de kookplaat aansluiten. Vervang ze als dat niet meer het geval is. Kook je met gas? Zorg ervoor dat de vlam niet buiten de kookpan reikt! Anders gaat er veel energie verloren.
  • Gietijzeren, keramische en halogeenkookplaten koelen zeer traag af. Je kunt ze dus gerust al afzetten voordat het gerecht helemaal klaar is. De restwarmte doet het werk. Dit geldt trouwens ook voor de oven en ook voor de microgolfoven. Gerechten uit de microgolfoven garen nog 5 tot 10 minuten na, of ontdooien nog verder.
  • Open de oven zo weinig mogelijk tijdens een bereiding.
  • Potjes die warm worden in de microgolfoven, slorpen zelf energie op. Met een hoger energieverbruik als resultaat. Hoe warmer het potje, hoe minder geschikt voor de microgolfoven.
  • Kleine hoeveelheden vloeistof worden zuiniger opgewarmd in de microgolfoven of waterkoker. Grote hoeveelheden verwarm je het best op een kookplaat.
  • Een lekker hapje tussendoor? Kies voor de microgolfoven, die ongeveer 50% minder verbruikt dan de klassieke oven.
  • Laat de afzuigkap niet langer aanstaan dan nodig en ook niet altijd op maximale capaciteit. Ze voert niet alleen de kooklucht, maar ook behoorlijk veel warmte af.
  • De kooktijd in een stoomoven hangt niet af van de hoeveelheid voedsel: vier aardappelen zijn bijvoorbeeld even snel klaar als twaalf aardappelen.

Premie in de kijker: verdubbeling premie voor warmtepompboiler (Mijn VerbouwPremie)

Er zijn tal van mogelijkheden om warm water aan te maken. Een systeem dat aan populariteit wint maar misschien nog te weinig gekend is, is dat van de warmtepompboiler. Een warmtepompboiler is een warmtepomp die sanitair water verwarmt met warmte uit de lucht en is 3 tot 4 keer zuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor alle klassieke waterverwarmingssystemen.

Terwijl klassieke waterverwarmingssystemen volledig op fossiele brandstoffen of elektriciteit draaien, zal een warmtepompboiler slechts deels beroep doen op elektriciteit, want ongeveer 70% van de nodige energie haalt de warmtepompboiler uit de omgevingslucht.

Een warmtepompboiler heeft geen hitte nodig. Het maakt gebruik van elektriciteit en de aanwezige omgevingswarmte in de binnenlucht, buitenlucht of afgevoerde ventilatielucht. De warmtepompboiler is namelijk uitgerust met een koelvloeistof die al op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt. Een compressor drukt het gas samen en zo stijgt de temperatuur.

De warmte wordt aan het sanitair water in een voorraadvat afgegeven. Het gas wordt terug vloeistof, de druk wordt verlaagd en de hele cyclus kan opnieuw beginnen. In het systeem is een elektrische na-verwarming geïntegreerd om wanneer nodig nog meer water te verwarmen of om het water boven de 55°C te krijgen.

Omdat een warmtepompboiler veel minder energie vraagt dan een klassieke boiler is een warmtepompboiler een rendabele en toekomstgerichte investering.

De Vlaamse Regering besliste op 21 oktober 2022 principieel om de premie voor een warmtepompboiler te verdubbelen. Deze maatregel gaat retroactief in voor eindfacturen vanaf 1 juli 2022 en zal kunnen aangevraagd worden tot eind 2025. De basispremie van 450 euro wordt verdubbeld naar 900 euro (maximaal 40% van het factuurbedrag). De hogere premie in de laagste inkomenscategorie wordt verdubbeld van 540 euro naar 1.080 euro (maximaal 50% van het factuurbedrag). Klanten die al een premie hebben aangevraagd hoeven hiervoor geen verdere stappen te ondernemen. De website en de simulator werden ondertussen ook aangepast. 

Meer informatie over de premie en de premiebedragen.

Wens je meer informatie over of heb je ondersteuning nodig bij de aanvraag van deze of andere premies, de inschrijving voor een sociale woning, woningkwaliteit,…? Neem dan zeker contact op met het Woonloket via woonloket.kortenberg@igo.be of via 0471 85 03 77. Je kan ook een afspraak maken bij Wonen in het hart van Midden-Brabant.

Naar boven

Energietip 3

Wist je dat zo’n 40 procent van het water dat we dagelijks verbruiken, verwarmd wordt? Het grootste deel gaat uiteraard naar het bad en de douche (35%), ongeveer 7% naar het water dat je dagelijks nodig hebt voor de afwas. De kost voor dat warm water neemt een aanzienlijke hap uit je totale energierekening en kan je snel verlagen door tegelijk op het verbruik en de productie te letten:

  • Gemiddeld douchen we net iets langer dan 8 minuten, maar je kan ook na 5 minuten de kraan al dichtdraaien.
  • Monteer een spaardouchekop, want die is meestal uitgerust met een ingebouwde debietbegrenzer die het debiet halveert en dus ook het waterverbruik met 50% doet dalen.
  • Neem je liever een bad, kies dan voor een compacte kuip en laat hem isoleren. Voor kinderen kan je gebruik maken van een badverkleiner.
  • Voor wastafels is een ééngreepsmengkraan interessant. Die bedien je met één hendel waardoor je minder lang moet zoeken naar de juiste temperatuur. Met de zuinigste modellen blijft het verbruik onder de 6 liter water per minuut.
  • Een thermostatische kraan doet nog beter. Die zorgt op korte tijd voor water aan de gewenste temperatuur. Bovendien blijft die temperatuur altijd gelijk, aangezien de kraan zelf de toevoer van warm en koud water regelt. 
  • Hou de afstand tussen je waterverwarmer en de kraan zo kort mogelijk (bij voorkeur niet langer dan 8 meter). Zo heb je sneller warm water en gaat er minder warm water verloren. Het is ook verstandig om de buizen te isoleren.

Premie in de kijker: zonnepanelen (Fluvius)

Zonnepanelen installeren is geen kost, maar een slimme investering. Met het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur, verdien je jouw zonnepanelen op 8 tot 10 jaar terug. En door over te schakelen op zonne-energie, werk je actief mee aan een schonere wereld.

Algemene voorwaarden:

  • De premie wordt toegekend voor nieuwe zonnepanelen geplaatst door een aannemer op het dak van een gebouw. De aannemer die de installatie plaatst beschikt over een certificaat van bekwaamheid (RESCERT) of laat de geplaatste installatie valideren/controleren door een persoon die hierover beschikt.
  • De premie wordt toegekend aan kleine installaties van fotovoltaïsche zonnepanelen met een omvormervermogen kleiner of gelijk aan 10kVA.
  • De premie wordt toegekend voor bestaande woningen, wooneenheden (bv. appartementen) of appartementsgebouwen in het Vlaamse Gewest, die aangesloten zijn op het distributienet vóór 1 januari 2014 of waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan vijf jaar voor de datum van de eindfactuur werd verleend en waarbij het gebouw voldoet aan de op haar van toepassing zijnde EPB-eisen en de EPB-aangifte werd ingediend binnen de geldende termijn.
  • Als de nieuwe zonnepanelen geplaatst worden op het dak van een verwarmd gebouw, dient het dak of de zoldervloer volledig geïsoleerd te zijn met een warmteweerstand (Rd-waarde) van ten minste 3 m²K/W.

Als je in een woongebouw met gedwongen mede-eigendom woont (bijvoorbeeld een appartement, cohousing, …), wordt de premie voor zonnepanelen verleend aan:

  • De vereniging van mede-eigenaars als de zonnepaneelinstallatie als een gemeenschappelijke installatie wordt geplaatst
  • Diegene die de factuur betaalt wanneer de zonnepaneelinstallatie in een privédeel wordt geplaatst. Als het gaat om een gezamenlijke investering met een gezamenlijke factuur, dan kan de vereniging van mede-eigenaars mits schriftelijk akkoord van alle individuele eigenaars, de premie-aanvraag indienen.

Vanaf 1 januari 2023 bedraagt de premie maximum 750 euro en maximaal 40% van het factuurbedrag:

  • 50 euro per kWp voor de eerste 4 kWp
  • 75 euro per kWp van 4 tot 6 kWp.

Meer informatie over de premie en de premiebedragen.

Wens je meer informatie over of heb je ondersteuning nodig bij de aanvraag van deze of andere premies, de inschrijving voor een sociale woning, woningkwaliteit, …? Neem dan zeker contact op met het Woonloket via woonloket.kortenberg@igo.be of via 0471 85 03 77. Je kan ook een afspraak maken bij Wonen in het hart van Midden-Brabant.

Naar boven

Energietip 4

Trek wat vaker de stekker uit het stopcontact en verlaag op die manier je energiefactuur. Want je tv, decoder, pc (en het scherm), laptop, koffiemachine, microgolfoven, elektrische tandenborstel, printer, telefoonlader… verbruiken ook energie wanneer je ze niet inschakelt.

Schakel je TV en PC volledig uit in plaats van ze in stand-bymodus te plaatsen. Verrassend genoeg zijn deze sluimerverbruikers namelijk goed voor 7 tot 18% van je jaarlijkse energieverbruik. Concreet bespaar je gemiddeld 47 euro als je ze niet in standby-modus op laat staan.

Maak het je makkelijk en voorzie een stekkerdoos die je met één druk op de knop volledig kan uitschakelen wanneer je gaat slapen of het huis verlaat.

Premie in de kijker: Ramen en deuren (Mijn VerbouwPremie)

In je woning kan veel warmte verloren gaan via ramen met enkel of klassiek dubbel glas. Met betere beglazing (hoogrendementsglas) bespaar je energie én voldoe je aan de normen en verplichtingen.

Elke eigenaar en investeerder in woon- en niet-woongebouwen kan in aanmerking komen voor een premie voor hoogrendementsglas, zolang het glas is geplaatst in een ruimte die direct of indirect wordt verwarmd.

Er zijn echter ook nog een aantal andere voorwaarden om rekening mee te houden:

  • Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor de premie voor hoogrendementsglas.
  • Een gebouw dat gesloopt en volledig herbouwd wordt, komt niet in aanmerking.
  • In de middelste en laagste inkomensgroep (en verhuur via een sociaal verhuurkantoor) heeft men de verplichting om aan de ventilatievoorwaarden te voldoen:
    • in alle droge ruimten (woonkamer, slaapkamer, studeerkamer, speelkamer, hobbyruimte …) waar vensters worden vervangen of toegevoegd, zijn minimale toevoeropeningen verplicht;
    • er zijn geen eisen voor de ramen die worden vervangen in natte ruimten (badkamer, toilet, keuken, wasplaats) of in gangen, zolder, bergruimte, kelder of garage, voor zover in de droge ruimten waar ramen werden vervangen, voldaan is aan de ventilatieverplichting.
  • Als er niet voldaan wordt aan de ventilatie-eisen, valt men terug op de Mijn VerbouwPremie uit de hoogste inkomensgroep voor de vervanging van glas (beperkt tot 16 euro per m²).
  • Eigenaars die binnen de laagste en middelste inkomenscategorie vallen of verhuren aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) kunnen de premie ook aanvragen voor overige werkzaamheden. Aanvullend gaat het dan bijvoorbeeld om borstweringen/balustrades bij lage ramen.
  • Het totale factuurbedrag moet minimaal 1.000 euro (exclusief BTW) bedragen om in aanmerking te komen voor een premie. Deze premie is nooit hoger dan 50% van het factuurbedrag. De ingeleverde facturen mogen in regel maximaal 2 jaar oud zijn, maar tussen 1 oktober en 31 december 2022 geldt een uitzondering; dan mogen facturen 2 jaar en 3 maanden oud zijn om in aanmerking te komen.
  • De Ug-waarde van het geplaatste glas maximaal 1,0 W/m²K bedragen. Voor nieuwe, volle buitendeuren geldt daarentegen een U-waarde van 2,0 W/m²K.
  • De werken moeten uitgevoerd worden door een erkende aannemer.

Meer informatie over de premie en de premiebedragen.

Wens je meer informatie over of heb je ondersteuning nodig bij de aanvraag van deze of andere premies, de inschrijving voor een sociale woning, woningkwaliteit, …? Neem dan zeker contact op met het Woonloket via woonloket.kortenberg@igo.be of via 0471 85 03 77. Je kan ook een afspraak maken bij Wonen in het hart van Midden-Brabant.

Naar boven

Energietip 5

Verwarming is de grote slokop in je energiebudget. Maar liefst 60% van je energieverbruik gaat hier naartoe. Om koude rillingen van te krijgen. Nochtans kun je met enkele simpele ingrepen de schade beperken:

  • Verwarm overdag alleen de kamers die je echt gebruikt. Draai de radiator tijdens het verluchten van de kamer uit.
  • Investeer in een aparte thermostaatkraan voor elke kamer. Per kraan bespaar je dan zo’n 8 euro per jaar.
  • Zet je thermostaat één graadje lager, trek een dikkere trui aan en je bespaart al 7% brandstof. 20°C overdag en 16°C ‘s nachts is ruim voldoende.
  • Zet een uurtje voor je gaat slapen je verwarming al op nachtstand.
  • Isoleer de leidingen van je centrale verwarming in ruimtes die je zelden of nooit verwarmt. Je isoleert dan het best zowel de aanvoer- als de retourleiding. Je doet dat best alleen in onverwarmde ruimtes zoals de zolder, bergruimtes, kruipkelders, garage...
  • Beperk zoveel mogelijk het gebruik van elektrische bijverwarming.
  • Gordijnen, rolluiken en tochtstrippen houden de koude buiten en zorgen ook voor minder nood aan verwarming.
  • Plaats een reflectiescherm of aluminiumfolie achter je radiatoren om de warmte binnen te houden. Daarmee wordt de warmte-uitstraling tot 96% verminderd. Ook bij geïsoleerde muren en dubbel glas is radiatorfolie nuttig. Een stappenplannen over hoe je dat aanbrengt, vind je op de websites van doe-het-zelf-zaken of op YouTube.

Premie in de kijker: gratis energiescan voor doelgroepen

Behoor je tot één van onderstaande doelgroepen, dan kan je een gratis energiescan aanvragen. Een deskundige Energiesnoeier komt dan bij jou langs en brengt de energiesituatie van jouw woning in kaart. De Energiesnoeier geeft onder meer advies en concrete tips om kleine ingrepen uit te voeren en zo te besparen op elektriciteits- en verwarmingskosten. Waar mogelijk installeert de Energiesnoeier een aantal gratis energiebesparende producten zoals buisisolatie, radiatorfolie, ledlampen,… .

Je komt in aanmerking voor een energiescan als je voldoet aan één van de onderstaande voorwaarden:

  • Je hebt recht op de sociale maximumprijs voor elektriciteit en aardgas (je bent een beschermde afnemer of hebt recht op sociaal tarief). 
  • Je hebt een actieve budgetmeter voor elektriciteit of aardgas of hebt een dossier bij de Lokale AdviesCommissie (LAC). 
  • Je ontvangt een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (de code op het klevertje van het ziekenfonds eindigt op 1).
  • Je beschikt over een gezamenlijk bruto-inkomen tot en met 31.870 euro (verhoogd met 1.660 euro per persoon ten laste). Er wordt gekeken naar het inkomen van 3 jaar terug (inkomstenjaar 2018, aanslagjaar 2019).
  • Je bent in schuldbemiddeling of in collectieve schuldregeling.
  • Je wordt door het OCMW begeleid omdat je je facturen moeilijk kan betalen.
  • Je huurt een woning van een sociale huisvestingsmaatschappij, het OCMW, een lokaal bestuur of een sociaal verhuurkantoor. 
  • Je huurt een privéwoning met een geregistreerde huurprijs van max. 554,01 euro (of 604,01 euro in centrum- of grootsteden of Vlabinvestgebied). 

Maak een afspraak een gratis energiescan.

Wens je meer informatie over of heb je ondersteuning nodig bij de aanvraag van deze of andere premies, de inschrijving voor een sociale woning, woningkwaliteit,…? Neem dan zeker contact op met het Woonloket via woonloket.kortenberg@igo.be of via 0471 85 03 77. Je kan ook een afspraak maken bij Wonen in het hart van Midden-Brabant.

Naar boven

Energietip 6

Met de winter in het land stijgt ook het energieverbruik voor het wassen en drogen. We drogen onze was vaker binnen, gebruiken de droogtrommel vaker… We geven je daarom graag enkele nuttige tips om ook hier op energie te besparen:

  • Vermijd was- en droogcombinaties. Deze programmeren per wasbeurt meerdere droogbeurten omdat de capaciteit voor drogen minder is dan die voor een wasbeurt.
  • Geef de voorkeur aan een warmtepompdroger, die is 50% zuiniger dan een klassieke droogtrommel.
  • Gebruik altijd de spaartoetsen op je wastrommel, wasdroger of vaatwasser om een energiebesparend programma te activeren. Daarmee bespaar je gemiddeld 10% op het verbruik van het toestel.
  • Was katoenen was op 30°C bij verfrissen en op 40°C als de was echt vuil is. Warmer is echt niet nodig want moderne wasmiddelen werken ook goed bij 40°C.
  • Voor keukentextiel, sportkledij voor contactsporten of wasgoed van zieke of kwetsbare mensen is zorgvuldige hygiëne belangrijker dan de energiebesparing. Dan gebruik je beter een 60°C-programma.
  • Je kunt best elke maand eens aan een hoge temperatuur wassen: 2 wasbeurten na elkaar op 60°C of 1 wasbeurt aan 90°C om te vermijden dat er zich bacteriën zouden ontwikkelen. Die zijn niet alleen ongezond, maar geven ook zwarte vlekjes op wat eigenlijk proper wasgoed moet zijn.
  • Steek je wastrommel goed vol, maar zorg ervoor dat je hand nog boven het wasgoed kan. Een volle wastrommel bespaart energie en water.
  • Gebruik niet te veel wasmiddel. Vloeibare wasmiddelen geven minder kans op vuilophoping. Bij zacht water, eventueel door het gebruik van een waterverzachter, heb je ook minder nodig. Vermijd agressieve wasmiddelen. Als er een icoontje van een dode vis, een dode boom of een doodshoofd op de fles staat, heeft dat ook een goede reden.
  • Een droogtrommel met ingebouwde vochtsensor werkt energiezuiniger. Zowel de tijd als de temperatuur wordt daardoor aangepast aan het vochtgehalte van de was.
  • Laat je was uitzwieren op een zo hoog mogelijk toerental. Zo komt de was er droger uit en bespaar je energie in de droogtrommel. Al kan je natuurlijk ook je was aan een waslijn drogen.
  • Droog je was zoveel mogelijk buiten aan de waslijn of op een wasrek. Binnen drogen kost extra energie om te verwarmen en zeker in de winter ga je de relatieve vochtigheid verhogen. Dat verhoogt ook de kans op condensatie, daarom is het belangrijk om binnen goed te verluchten.
  • Vochtig ophangen van bepaalde stoffen maakt dat je ze niet meer moet strijken. En een strijkijzer verbruikt natuurlijk ook energie. Centrifugeren op hogere toerentallen zal ook meer gekreukte was geven.
  • Plaats je droogtrommel in een verwarmde ruimte zodat hij de aanwezige warme lucht kan gebruiken en zo energie bespaart. Reinig regelmatig de pluizenfilter, want met een volle pluizenfilter heeft het toestel meer tijd nodig en verbruikt hij dus meer.

Premie in de kijker: muurisolatie (Mijn VerbouwPremie)

Elke eigenaar of investeerder die een bestaande spouwmuur navult of buitenmuurisolatie aanbrengt langs (de binnen- of buitenkant van) de buitengevel en eventueel gelijktijdig de asbesthoudende gevelbekleding verwijdert, kan in aanmerking komen voor een premie.

Er zijn een aantal algemene voorwaarden om rekening mee te houden, waarvan de belangrijkste hieronder worden opgesomd:

  • Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor een premie voor spouwmuurisolatie en/of buitenmuurisolatie (binnen- of buitenzijde) en eventueel gelijktijdige asbestverwijdering.
  • Een gebouw dat gesloopt en volledig herbouwd wordt, komt niet in aanmerking. 
  • De premie wordt aangevraagd voor het isoleren van een ruimte die verwarmd wordt of voor een ruimte die hieraan grenst.
  • Het isoleren van gemeenschappelijke muren in het geval van een halfopen of gesloten bebouwing, komt niet in aanmerking.
  • De afwerking van buitenmuren met gevelsteen, gevelbekleding of -bepleistering in speciaal daartoe bestemde materialen telt alleen mee in combinatie met het aanbrengen van buitenmuurisolatie langs de (binnenkant van) de buitengevel.
  • Enkel werken uitgevoerd door een aannemer komen in aanmerking.
  • De facturen mogen maximum 2 jaar oud zijn.
  • Bij spouwmuurisolatie mag de lambdawaarde van het materiaal maximum 0,065W/m.K bedragen.
  • Bij isolatie langs de buitenzijde van de buitengevel mag de Rd-waarde maximum 3 m² K/W bedragen.
  • Bij isolatie langs de binnenzijde van de buitengevel mag de Rd-waarde maximum 2 m² K/W bedragen.

Onder bepaalde voorwaarden komt de aankoop van materialen voor werken die je zelf uitvoert ook in aanmerking voor de premie:

  • De woning is minstens 30 jaar oud op het moment van aanvraag van je premie.
  • De laatste factuur van de aankoop dateert voor 1 juli 2022.
  • Je vraagt de premie aan tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2022.
  • De aankoop van isolatiemateriaal komt enkel in aanmerking als je daarnaast ook nog andere materialen aankoopt voor werken aan de buitenmuur en deze zelf plaatst.
  • Op basis van isolatie die vroeger doe-het-zelf werd geplaatst, kan je ook een premie aanvragen voor andere werken aan de buitenmuur. Dit moet wel aangetoond kunnen worden (bv. facturen, premie-aanvragen, EPC, …).

Meer informatie over de premie en de premiebedragen.

Wens je meer informatie over of heb je ondersteuning nodig bij de aanvraag van deze of andere premies, de inschrijving voor een sociale woning, woningkwaliteit, …? Neem dan zeker contact op met het Woonloket via woonloket.kortenberg@igo.be of via 0471 85 03 77. Je kan ook een afspraak maken bij Wonen in het hart van Midden-Brabant.

Naar boven

Energietip 7

Een groot deel van onze elektriciteit gaat naar verlichting. Gloeilampen, halogeenlampen en zelfs spaarlampen zijn grotendeels een technologie van het verleden. Tijd dus om deze te vervangen! Hieronder vind je alvast enkele tips:

  • Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met LED kan je flink besparen op verlichting: een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp.
  • Vervang de lampen die het meest branden eerst. Bijna alle lampen zijn verkrijgbaar in een LED-versie. Je kan in de meeste gevallen de bestaande armatuur behouden.
  • Let niet alleen op de energieklasse om lampen met elkaar te vergelijken, maar ook op het energieverbruik (in kWh) per 1.000 branduren. Dat vind je nog steeds onderaan het energielabel terug. Zo zie je dat een lamp van 6 Watt bijvoorbeeld meer verbruikt dan een lamp van 4 Watt.
  • Twee belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden als je LED-verlichting gaat kopen, zijn het aantal lumen en de lichtkleur:
    • Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Een gloeilamp behaalt ongeveer 10 lumen per watt. Een ledlamp haalt eerder 100 lumen per watt. Hoe meer licht uit een lamp komt, hoe hoger het aantal lumen.
    • De lichtkleur van het licht hangt af van hoe hoog de Kelvinwaarde is: hoe lager de Kelvinwaarde, hoe warmer het licht wordt en hoe hoger de Kelvinwaarde, hoe witter het licht wordt. Vaak kiest men een warme lichtkleur in de slaapkamer of salon terwijl in een werkruimte of bureau eerder voor een neutraal of koud licht wordt gekozen. 

Premie in de kijker: gascondensatieketel (Mijn VerbouwPremie)

Ben je eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie van de Mijn VerbouwPremie, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een premie na de installatie van een nieuwe gascondensatieketel. De premie bedraagt 1.800 euro, met een maximum van 40% van het factuurbedrag. Vervangt de gascondensatieketel een installatie op basis van stookolie? Dan bedraagt de premie voor deze doelgroep 2.500 euro, met een maximum van 50% van het factuurbedrag.

Ook eigenaar-bewoners uit de middelste inkomenscategorie komen tijdelijk in aanmerking. De eindfactuur moet in dat geval dateren tot en met 30 juni 2022 en de premie bedraagt 1.800 euro, met een maximum van 25% van het factuurbedrag. Vervangt de gascondensatieketel een installatie op basis van stookolie? Dan bedraagt de premie voor deze doelgroep onder bepaalde voorwaarden 2.500 euro, met een maximum van 25% van het factuurbedrag.

De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze premie:

  • Je kan slechts om de 10 jaar een premie krijgen voor een gascondensatieketel.
  • Je kan geen premie krijgen voor een gascondensatieketel waarvoor je in het verleden bij Fluvius of Wonen-Vlaanderen al een premie heeft ontvangen.
  • Je kan de premie voor een gascondensatieketel aanvragen tot en met 30 juni 2026.
  • De gascondensatieketel moet geplaatst worden door een aannemer. Eventueel kan je bepaalde werken zelf uitvoeren onder begeleiding van een aannemer die voor de uiteindelijke plaatsing instaat. Aankoopfacturen voor materialen zonder factuur voor plaatsing komen niet in aanmerking.

Meer informatie over de premie en de premiebedragen.

Wens je meer informatie over of heb je ondersteuning nodig bij de aanvraag van deze of andere premies, de inschrijving voor een sociale woning, woningkwaliteit,…? Neem dan zeker contact op met het Woonloket via woonloket.kortenberg@igo.be of via 0471 85 03 77. Je kan ook een afspraak maken bij Wonen in het hart van Midden-Brabant.

Naar boven

Energietip 8

Energie besparen kan je ook op koelen en vriezen. Met deze tips smelten je energierekeningen als sneeuw voor de zon:

  • De ideale temperatuur voor een koelkast is 4°C tot 7°C en die van een diepvrieskast bedraagt minstens -18°C.
  • Plaats een koel- of diepvrieskast niet naast een radiator of fornuis of in een warme ruimte. Hoe warmer de omgeving, hoe meer energie nodig zal zijn om het toestel op de juiste temperatuur te brengen. Het andere uiterste is ook geen goed idee; plaats dus ook geen koel- of diepvrieskast in een ruimte die kouder is dan 15°C.
  • Een koel- of diepvrieskast werkt optimaal wanneer ze waterpas en niet tegen de muur staat. Zorg achteraan voor een minimale spatie van 10cm tussen de muur en het toestel en houd het rooster vrij van stof.
  • Een volle koel- of diepvrieskast verbruikt verhoudingsgewijs minder energie dan een lege. Een handige tip is de koelkast vullen met dranken, want die houdt de koude langer vast waardoor de koelkast minder vaak aanslaat.
  • Bewaar geen producten in de koelkast die best buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Tomaten, komkommers en aubergines bewaar je best op kamertemperatuur. Dit geldt trouwens ook voor tropische vruchten zoals mango’s en meloenen.
  • Laat diepvriesproducten bij voorkeur in de koelkast ontdooien. De vrijgekomen koude dient als koelelement voor de koelkast. Dek de diepvriesproducten wel goed af zodat er niet te veel vocht in de koelruimte terechtkomt, want ook dat verlaagt de energie-efficiëntie van de koelkast.
  • Plaats geen warme gerechten in de koel- of diepvrieskast, maar laat ze eerst afkoelen.
  • Verwijder laagjes ijs in het diepvriesvak of de diepvrieskast om energie te besparen. Een laagje ijs van 2mm zorgt immers al voor een meerverbruik van 10%. Als je nog niet over een koel- of diepvrieskast met NoFrost-technologie beschikt, is regelmatig ontdooien de boodschap.
  • Open de koel- of diepvrieskastdeur zo kort en zo min mogelijk. Vervang de rubberen afdichtingsstrip van de koel- of diepvrieskast als de deur niet goed meer sluit. Het rubber kan je soepel houden door er regelmatig eens over te gaan met een vochtige doek.
  • Koel- en diepvrieskasten verbruiken steeds meer energie naarmate ze ouder worden. Het is dus vaak beter om meer energievriendelijke, nieuwe toestellen aan te kopen met minstens energielabel A. Een goede keuze is een koel- en vriescombinatie; die is zuiniger dan een afzonderlijke koelkast en diepvriezer.

 

Premie in de kijker: zonneboiler (Mijn VerbouwPremie)

Met een zonneboiler bespaar je op je gasrekening. Doordat je minder CO2 uitstoot, lever je ook een bijdrage aan het verminderen van de klimaatverandering. De besparing op je energierekening is alleen maar groter als je nu nog een elektrische boiler hebt.

Een zonnecollector laat je plaatsen op het dak van de woning. De zonnecollector wordt aangesloten op een buizenstelsel met daarin een vloeistof. Met de opgevangen zonne-energie verwarmt de zonnecollector de vloeistof. De vloeistof transporteert de warmte door het buizenstelsel naar een voorraadvat (boiler). Daar geven de buizen hun warmte af aan het kraanwater. Nu heb je warm kraanwater, gemaakt door de zon.

Het voorraadvat kun je aansluiten op een centrale verwarmingsinstallatie, die het water uit het vat zo nodig extra verwarmt tot minstens 60 graden. Je hoeft daarom nooit bang te zijn om onder een koude douche te staan. Bovendien krijgt de legionellabacterie hierdoor geen kans. Je kunt de zonnecollector ook met een (hybride) warmtepomp combineren.

Elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen kan een premie krijgen voor een nieuwe zonneboiler. Een gebouw dat gesloopt en volledig herbouwd wordt, komt niet in aanmerking.

Een greep uit de andere voorwaarden:
  1. Je kan slechts om de 10 jaar een premie krijgen voor een zonneboiler (eerdere premies van Fluvius tellen ook mee).
  2. Kreeg je de afgelopen 10 jaar al een premie voor een warmtepompboiler? Dan heb je geen recht op een premie voor een zonneboiler.
  3. De zonneboiler staat in voor de productie van sanitair warm water, eventueel in combinatie met ruimte- of zwembadverwarming.
  4. De installatie of de validatie van de installatie moet gebeuren door een Rescert-installateur.

 

Meer informatie over de premie en de premiebedragen.

 

Wens je meer informatie over of heb je ondersteuning nodig bij de aanvraag van deze of andere premies, de inschrijving voor een sociale woning, woningkwaliteit,…? Neem dan zeker contact op met het Woonloket via woonloket.kortenberg@igo.be of via 0471 85 03 77. Je kan ook een afspraak maken bij Wonen in het hart van Midden-Brabant.

Naar boven

Energietip 9

Energietip

Wees aandachtig voor het energielabel op nieuwe huishoudtoestellen, een verplicht informatielabel van de Europese Unie.

In de (web)winkel krijg je met de letters A tot G en met kleuren (donkergroen tot en met rood) informatie over het energieverbruik van koelkasten en vriezers, vaatwassers, wasdroog-combinaties, wastrommels en televisies. Ga je een apparaat kopen? Kies dan voor een groen label.

Behalve de letter en de kleur staat er nog meer informatie op het label, bijvoorbeeld over het stroomverbruik, waterverbruik, de grootte van het apparaat en hoeveel geluid het maakt. Daarmee kan je verschillende modellen nog beter met elkaar vergelijken. Op nieuwe energielabels staat ook een QR-code. Als je die scant, kom je op een website waar je nog meer informatie over het apparaat kan vinden.

Heb je recht op het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit en wil je een nieuwe energiezuinige wastrommel, droogtrommel, koelkast of diepvries aankopen (niet in een webshop!)? Dan heb je mogelijk recht op een korting van 250 euro bij de aankoop van je nieuwe energiezuinige toestellen. Vraag je korting aan via de website van Fluvius (let op: dit moet vóór de aankoop van het toestel!)

Premie in de kijker: vloerisolatie (Mijn VerbouwPremie)

Elke eigenaar of investeerder komt in aanmerking voor een premie voor vloerisolatie of kelderplafondisolatie.

Er zijn een aantal algemene voorwaarden om rekening mee te houden, waarvan de belangrijkste hieronder worden opgesomd:

  • Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor een premie.
  • Een gebouw dat gesloopt en volledig herbouwd wordt, komt niet in aanmerking. 
  • Enkel werken uitgevoerd door een aannemer komen in aanmerking.
  • De facturen mogen maximum 2 jaar oud zijn.
  • Alleen isolatie van ruimtes die na het aanbrengen van de isolatie direct of indirect verwarmd worden, komt in aanmerking.
  • De vloer of het kelderplafond moeten geïsoleerd worden met een Rd-waarde van minstens 2 m² K/W.

Onder bepaalde voorwaarden komt de aankoop van materialen voor werken die je zelf uitvoert ook in aanmerking voor de premie:

  • De woning is minstens 30 jaar oud op het moment van aanvraag van je premie.
  • De laatste factuur van de aankoop dateert voor 1 juli 2022.
  • Je vraagt de premie aan tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2022.
  • De aankoop van isolatiemateriaal komt enkel in aanmerking als je daarnaast ook nog andere materialen aankoopt voor werken aan jouw vloer en deze zelf plaatst.
  • Op basis van isolatie die vroeger doe-het-zelf werd geplaatst, kan je ook een premie aanvragen voor andere werken aan de vloer. Dit moet wel aangetoond kunnen worden (bv. facturen, premie-aanvragen, EPC, …).

Meer informatie over de premie en de premiebedragen.

Wens je meer informatie over of heb je ondersteuning nodig bij de aanvraag van deze of andere premies, de inschrijving voor een sociale woning, woningkwaliteit,…? Neem dan zeker contact op met het Woonloket via woonloket.kortenberg@igo.be of via 0471 85 03 77. Je kan ook een afspraak maken bij Wonen in het hart van Midden-Brabant.

Naar boven

Energietip 10

Door je huis slim te verwarmen kun je flink besparen op je energierekening. Vind je het prettig om daar zelf niet te veel over te hoeven nadenken? Neem dan een slimme thermostaat, die maakt verwarmen zonder te verspillen een stuk makkelijker. In een gemiddelde woning met bewoners die hun huis nog niet bewust zuinig verwarmen, kan een slimme thermostaat 18% besparen aan gas voor verwarming. Er bestaan verschillen tussen soorten slimme thermostaten. Welke thermostaat bij jou past hangt af van je wensen en woonsituatie.

Je kan een slimme thermostaat zelf aankopen of via jouw energieleverancier. In beide gevallen zijn er een aantal dingen waar je moet op letten:

  • Via jouw energieleverancier:
    • Vaak gaat de aankoopprijs gepaard met extra maandelijkse gebruikskosten of een duurder abonnement.
    • De fikse korting op het toestel krijg je meestal alleen als je een contract voor enkele jaren bij hen tekent.
    • Bij overstap naar een andere leverancier vóór het einde van het contract, zal je de restwaarde van het toestel moeten betalen.
    • Kijk altijd goed of de nieuwe thermostaat wel compatibel is met jouw ketel. Dat is niet altijd evident, zelfs niet voor helpdeskmedewerkers van jouw energieleverancier.
    • Geef je oude thermostaat niet mee aan de installateur. Als het nieuwe systeem je niet bevalt, moet je alvast geen kosten maken om terug te keren naar de oude installatie.
  • Zelf aankopen:
    • Zorg ervoor dat het toestel verenigbaar is met jouw ketel, wat bij de eerste generatie niet altijd het geval is. Zowat elke fabrikant van cv-ketels heeft inmiddels wel een slimme thermostaat in zijn gamma. Die is dan gegarandeerd wél aansluitbaar.
    • Oudere modellen zijn vaak geen goede match met een modulerende ketel. De thermostaat werkt dan als een schakelaar met twee standen: uit of 100% aan. Modulerende ketels hebben zuinige standen die ergens tussenin liggen. Gevolg: de ketel zal wellicht meer verbruiken met die slimme thermostaat.

Een onderhoudsbeurt van de centrale verwarmingsinstallatie moet je uiteraard niet enkel laten uitvoeren omwille van die verplichting (jaarlijks bij stookolie, tweejaarlijks bij aardgas). Een regelmatig onderhoud draagt ook bij tot een langere levensduur van de ketel en heeft ook een gunstige invloed op het verbruik! Je verhoogt zo het rendement van je verwarmingsketel, waardoor je bespaart op je energiekosten.

Premie in de kijker: warmtepomp (Mijn VerbouwPremie)

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! 

Volgende types komen in aanmerking voor de premie:

  • Bodem-water
  • Lucht-lucht
  • Lucht-water
  • Hybride lucht-water

Elke eigenaar of investeerder komt in aanmerking voor een premie voor vloerisolatie of kelderplafondisolatie.

Er zijn een aantal algemene voorwaarden om rekening mee te houden, waarvan de belangrijkste hieronder worden opgesomd:

  • Het gebouw moet vóór 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet en de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen moet ouder zijn dan 5 jaar zijn ten opzichte van de datum van de eindfactuur.
  • Een gebouw dat gesloopt en volledig herbouwd wordt, komt niet in aanmerking. 
  • Enkel werken uitgevoerd door een aannemer komen in aanmerking.
  • De facturen mogen maximum 2 jaar oud zijn.
  • De warmtepomp staat in voor ruimteverwarming, eventueel in combinatie met productie van sanitair warm water en zwembadverwarming.
  • De lucht-water warmtepomp is de enige centrale verwarming voor het gele gebouw.

Meer informatie over de premie en de premiebedragen.

Wens je meer informatie over of heb je ondersteuning nodig bij de aanvraag van deze of andere premies, de inschrijving voor een sociale woning, woningkwaliteit,…? Neem dan zeker contact op met het Woonloket via woonloket.kortenberg@igo.be of via 0471 85 03 77. Je kan ook een afspraak maken bij Wonen in het hart van Midden-Brabant.

Naar boven

Energietip 11: bereken zelf hoeveel energie en geld je kan besparen door kleine ingrepen

Met de herfst in het land wordt het almaar donkerder en kouder waardoor we meer licht en verwarming nodig hebben. Met de huidige hoge energieprijzen is elke kWh die je bespaart, mooi meegenomen. Maar hoeveel euro bespaar je effectief door minder lang te douchen, door je verwarming een graadje lager te zetten of door tijdens het koken de deksels op de kookpotten te houden? Loont het om je oude lampen door ledverlichting te vervangen en wat betekent het financieel als je enkele droogkastbeurten per week schrapt?

Je kan het eenvoudig berekenen via deze energietool.

Naar boven