Oude Pastorie Erps + Het erfgoedhuis van Kortenberg

Op verschillende locaties kan je een quizvraag invullen. Test je kennis!

ErfgoedhuisHet erfgoedhuis

Het klooster van de Dienstmaagden van Maria liet op het einde van de 19de eeuw een villa bouwen voor de directeur van hun instelling. Het was een symmetrisch opgebouwd herenhuis, dat recht tegenover de oude pastorie gelegen was. Het herenhuis was met een hoge bakstenen muur omringd. De eerste directeur die er woonde was E.H. Jozef Van de Velde. In 1967 kocht de gemeente Erps-Kwerps dit herenhuis van de Zusters Augustinessen, die ondertussen het klooster van Erps beheerden. De villa van de directeur van het klooster werd nu de nieuwe Dekenij. Ondertussen is Erps geen dekenij meer en spreekt men van de nieuwe pastorie van Erps op het Dorpsplein nr. 16. De nieuwe Dekenij diende als verblijf voor de deken en de onderpastoor. Nu is er het Erfgoedhuis Kortenberg gevestigd.

De oude pastorie

De oude pastorie van Erps ligt op de hoek van het Dorpsplein en de Dekenijstraat tussen het Schavenberghof en De Klok en draagt het huisnummer 14 op het Dorpsplein van Erps. Hier is waarschijnlijk altijd de pastorie van Erps geweest, vooraleer de nieuwe pastorie in 1967 in gebruik genomen werd.

De oude pastorie was tot in het begin van de jaren 1770 een laaghuis zonder bovenverdieping. Dit laaghuis paste niet bij de status van een pastoor op het einde van de 18de eeuw. J.B. De Ronde maakte een verslag van de toestand van het gebouw in 1770. De bovenverdieping was volgens J.B. De Ronde een zolder onder het dak. Op deze zolder waren twee of drie kamertjes afgemaakt.

oude pastorij erpsEr moest een nieuwe pastorie komen of men moest de oude sterk aanpassen. De kosten, nl. 3.500 gulden waren ten laste van de tiendenheffer van Erps nl. de abdij van Kortenberg. Deze ging hiermee niet akkoord en er volgde een proces dat 8 jaar duurde. In 1778 moest de abdis van Kortenberg toegeven en het laaghuis werd omgebouwd tot het hooghuis dat we nu nog kennen. De kruiskozijnen werden bij de optrekking afgebroken. De deuromlijsting in Lodewijk XVI- stijl ontstond in die periode. Het typische ommuurde domein met de rondbooginrijpoort valt onmiddellijk op.

In 1833 was de pastorie een 1ste klassenwoning volgens het kadaster. In 1873 werd Erps een dekenij en voortaan sprak men van de Dekenij van Erps. Dit bleef zo tot 1968. Toen werd de dekenij verkocht aan Baron Harold Herry. Hij restaureerde de oude pastorie op een passende wijze. Ondertussen werd het gebouw reeds tweemaal verkocht. Opvallend is de mooie rode beuk in de pastorietuin. 

Contactinformatie