Veelgestelde vragen over de verkiezingen van 13 oktober 2024
Veelgestelde vragen verkiezingen 13 oktober 2024
Wie mag stemmen in Kortenberg op 13 oktober 2024?
Ik kreeg een volmacht van iemand, wat moet ik meenemen naar het stembureau?
Ik kan niet gaan stemmen en wens geen volmacht te geven/ ik ben niet gaan stemmen?
Kan ik een volmacht geven als ik in België op vakantie ben?
Toegankelijkheid van stemlokalen
Zijn de stemlokalen toegankelijk voor alle kiezers?
Hoe geraak ik tot aan het stemlokaal?
Hoe geraak ik als mindermobiele persoon zonder eigen vervoer aan het stemlokaal?
Wanneer kan ik inzage krijgen in de kiezerslijst?
Bezwaar tegen de kiezerslijsten
Wat staat er allemaal op mijn uitnodigingsbrief?
Wat is de bedoeling van het suggestie-uur op mijn uitnodigingsbrief?
Wanneer zal ik mijn uitnodigingsbrief ontvangen?
Ik heb mijn uitnodigingsbrief nog niet ontvangen, wat nu?
Hoe kan ik geldig elektronisch stemmen?
Gaan blanco stemmen naar de meerderheid?
Ik kan op de verkiezingen mijn identiteitskaart niet meer vinden, wat nu?
Ik ben aangeduid als voorzitter of bijzitter, maar kan niet komen
Ik ben aangeduid als voorzitter. Waar vind ik meer info?
Webinar over installatievergadering
Stemrecht
Wie mag stemmen in Kortenberg op 13 oktober 2024?
Alle Belgen die voor 1 augustus 2024 ingeschreven zijn in Kortenberg en die op 13 oktober 2024 18jaar of ouder zijn, mogen stemmen voor de lokale verkiezingen, tenzij ze geen stemrecht meer hebben.
Inwoners van Kortenberg met de nationaliteit van een ander EU-land, die meerderjarig zijn op 13 oktober én zich tijdig registreerden als kiezer (= vóór 1 augustus 2024), hebben stemrecht.
Inwoners van Kortenberg met een andere nationaliteit die meerderjarig zijn op 13 oktober, minstens 5 jaar ononderbroken wettelijk in België verblijven en zich tijdig registreerden als kiezer (= vóór 1 augustus 2024) hebben ook stemrecht.
Volmacht
Ik kreeg een volmacht van iemand, wat moet ik meenemen naar het stembureau?
- het ingevulde en ondertekende volmachtformulier met bewijsstuk en indien van toepassing (tijdelijk verblijf in het buitenland / zelfstandige activiteit als schipper, marktkramer of kermisreiziger) een attest ondertekend door de burgemeester;
- de papieren uitnodigingsbrief van volmachtgever;
- jouw eigen papieren uitnodigingsbrief. Aangezien er geen stemplicht is voor deze verkiezingen, moet de volmachtkrijger niet eerst zelf gestemd hebben en moet zijn uitnodigingsbrief niet afgestempeld zijn;
- je eigen identiteitskaart.
Hoe stem ik met een volmacht?
Ga naar het stembureau waar de volmachtgever zou moeten stemmen.
Geef je eigen uitnodigingsbrief en identiteitskaart af, samen met de uitnodigingsbrief van de volmachtgever en het volmachtformulier.
Ik kan niet gaan stemmen en wens geen volmacht te geven/ ik ben niet gaan stemmen?
Bij de lokale verkiezingen van 13 oktober is er geen opkomstplicht. Je kunt zelf kiezen of je gaat stemmen of niet. Bij de lokale verkiezingen wordt de nieuwe gemeenteraad gekozen. De gemeenteraad neemt heel wat belangrijke beslissingen over het leven in gemeente Kortenberg. Daarom is het belangrijk om deel te nemen aan de verkiezingen.
Kan ik een volmacht geven als ik in België op vakantie ben?
Het is niet mogelijk een volmacht te geven als je op vakantie bent in België. Op kortenberg.be/stemmen-met-een-volmacht vind je alle info over volmachten en welke bewijsstukken die je nodig hebt.
Toegankelijkheid van stemlokalen
Mag er (familie-) begeleiding mee in het stemhokje van een kiezer die wegens lichamelijke beperkingen niet in staat is alleen te stemmen?
Een kiezer die wegens beperkingen of ouderdom niet in staat is om zich alleen in het stemhokje te begeven of om zelf zijn stem uit te brengen, mag zich met toestemming van de voorzitter van het stembureau door iemand naar eigen keuze laten begeleiden of bijstaan. Ook de voorzitter of een bijzitter van het stembureau mag hulp bieden.
Zijn de stemlokalen toegankelijk voor alle kiezers?
In elk stembureau is er een aangepast stemhokje, dat ruimer is, waarbij de stemcomputer lager staat en de mogelijkheid bestaat om een hoofdtelefoon te gebruiken bij het bedienen van de computer. Alle voorzitters van de stembureaus worden duidelijk geïnformeerd over het gebruik van deze kieshokjes.
Hoe geraak ik tot aan het stemlokaal?
Kom zoveel mogelijk te voet of met de fiets. Op elke stemlocatie worden bijkomende fietsenparkings voorzien.
De stemlocaties waar ook in het verleden al verkiezingen werden georganiseerd, zijn openbare locaties waar voldoende parking beschikbaar is voor wie niet anders kan dan met de auto te komen.
Er zijn twee nieuwe stemlocaties in onze gemeente. Voor deze locaties werden parkeerregelingen werden uitgewerkt voor wie alleen maar met de auto kan komen.
Een van de nieuwe stemlocaties van onze gemeente bevindt zich in het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Erps-Kwerps, waardoor er mogelijk veel verkeersdrukte verwacht wordt in de Kammestraat.
Het zal daarom op zondag 13 oktober tussen 8 en 16 u. verboden zijn om te parkeren en/of stil te staan in het gedeelte van de Kammestraat tussen Dreef en het Dorpsplein. Er zijn wel parkeerplaatsen voorzien op de personeelsparking van het woonzorgcentrum. Gelieve zoals steeds de signalisatie te respecteren.
Voor de nieuwe stemlocatie in residentie Hertog Jan op de Leuvensesteenweg in Kortenberg zal er gelegenheid zijn om te parkeren op de personeelsparking van het Universitair Psychiatrisch centrum. Ook hier wordt duidelijke signalisatie voorzien.
Hoe geraak ik als mindermobiele persoon zonder eigen vervoer aan het stemlokaal?
Ben je mindermobiel, heb je geen eigen vervoer en wens je toch naar de verkiezingen te gaan op zondag 13 oktober? Aarzel niet om gebruik te maken van de Minder Mobielen Centrale. Vraag je rit aan voor 20 september via dienstencentrum@kortenberg.be of 02 755 23 10. Bekijk meer info over de Minder Mobielen Centrale.
Kiezers
Ik ben verhuisd na 1 augustus 2024 (datum van vaststellen van de kiezerslijst), waar moet ik gaan stemmen?
Als je pas na 1 augustus ingeschreven werd in Kortenberg, dan moet je gaan stemmen in je vorige gemeente. Je hebt recht op een gratis treinticket of een financiële tussenkomst als je een ander vervoersmiddel dan de trein gebruikt.
Reiskosten
Sommige kiezers hebben recht op een financiële tussenkomst in de reiskosten die ze maken om te gaan stemmen. Ten laatste 13 januari 2025 dien je een aanvraag in te dienen met het formulier A98 bij het provinciebestuur. Meer info hierover vind je terug op vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/stemmen/naar-de-stembus/reiskosten
Wanneer kan ik inzage krijgen in de kiezerslijst?
Je kunt de kiezerslijst inkijken op 2 september, 9 september, 16 september, 23 september en 30 september van 9 tot 10 u., of na afspraak via burgerzaken@kortenberg.be tot 1 oktober 2024. Je kunt dan nagaan of je met de juiste gegevens op de kiezerslijst vermeld staat.
Bezwaar tegen de kiezerslijsten
Iedereen die ten onrechte is ingeschreven, geschrapt of weggelaten of van wie de gegevens op de kiezerslijst onjuist/onvolledig zijn, kan hiertegen tot 1 oktober 2024 bij het college van burgemeester en schepenen bezwaar indienen.
Uitnodigingsbrief
Wat staat er allemaal op mijn uitnodigingsbrief?
Omdat het niet meer verplicht is om te gaan stemmen, ontvang je geen oproepingsbrief maar wel een uitnodigingsbrief. Verder vind je er nog steeds dezelfde gegevens op terug. Je hebt de brief (op papier of digitaal in je burgerprofiel) wel nog nodig om te kunnen stemmen.
Welke gegevens vind je terug op je uitnodiging?
- Locatie waar je moet stemmen
- Nummer van het bureau waar je moet stemmen
- De stemming is van 8 tot 15uur (dus 1 uur minder dan in juni). Om alle kiezers te verdelen over de dag, geven we je een suggestie uur op je uitnodiging. Hoe meer kiezers zich daaraan houden, hoe vlotter alles kan verlopen.
- Je kiezersnummer, zo kan de bijzitter je vlot terugvinden op de kiezerslijst.
Op de keerzijde kan je de richtlijnen voor de kiezers vinden, onder andere over hoe je een volmacht kan geven.
Wat is de bedoeling van het suggestie-uur op mijn uitnodigingsbrief?
De stemlocaties zijn doorlopend open tussen 8 en 15 u. Om lange wachttijden te voorkomen willen we je vragen het suggestie-uur op je uitnodigingsbrief te respecteren.
Wanneer zal ik mijn uitnodigingsbrief ontvangen?
De uitnodigingsbrieven worden ten laatste 15 dagen vóór de verkiezingen verstuurd (28 september).
Ik heb mijn uitnodigingsbrief nog niet ontvangen, wat nu?
Als je op vrijdag 4 oktober 2024 nog geen uitnodigingsbrief hebt ontvangen, kun je een duplicaat komen afhalen in het Administratief Centrum. Ook op zondag 13 oktober kun je van 8 tot 12 u. langskomen om een duplicaat te krijgen op de dienst Burgerzaken.
Geldig stemmen
Hoe kan ik geldig elektronisch stemmen?
De kiezer kan geldig stemmen door een voorkeurstem uit te brengen op één of meerdere kandidaten van dezelfde lijst, of door een lijststem uit te brengen zonder voorkeurstemmen. Ongeldige stemmen omvatten onder andere stemmen voor kandidaten op verschillende lijsten, meerdere lijststemmen of gewijzigde stembiljetten. Ongeldige en blanco stemmen worden niet meegerekend bij het vaststellen van de verkiezingsuitslag.
Op vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/stemmen/geldig-stemmen/digitaal-stemmen vind je meer info over geldig digitaal stemmen.
Gaan blanco stemmen naar de meerderheid?
Volgens de Belgische wetgeving worden de blanco stemmen (waarbij voor geen enkele lijst of kandidaat gestemd wordt) wel geteld, maar wordt hiermee geen rekening gehouden bij de zetelverdeling tussen de partijen. Ze worden dus volledig genegeerd en geen enkele partij kan er gebruik van maken. Bij de zetelverdeling wordt dus enkel rekening gehouden met de stembiljetten waarop een geldige stem werd uitgebracht voor de verschillende lijsten. Hoe meer blanco stemmen, hoe kleiner het totaal aantal geldige stemmen. Daardoor wordt het makkelijker om een meerderheid te vormen.
Digitaal stemmen oefenen?
Om de werking van de stemcomputers nog eens te testen en te weten hoe je geldig kunt stemmen, kan je vanaf zaterdag 31 augustus tot en met zaterdag 5 oktober tijdens de openingsuren komen oefenen in de Bib. Je kunt dan het digitaal stemmen nog eens opfrissen.
De verkiezingsdag zelf
Ik kan op de verkiezingen mijn identiteitskaart niet meer vinden, wat nu?
De dienst Burgerzaken is open tijdens de verkiezingsdag van 8 tot 12 u. Je kunt er terecht voor een duplicaat van je uitnodigingsbrief of voor een bewijs van verlies of diefstal van je identiteitskaart. Je moet die dag geen afspraak maken.
Samenstelling stembureaus
Ik ben aangeduid als voorzitter of bijzitter, maar kan niet komen
De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg (= de magistraat) zal de voorzitters en bijzitters voor de stembureaus aanduiden. Tegen een aanwijzing als voorzitter of bijzitter is geen beroep mogelijk. Indien je verhinderd bent, moet je binnen de drie dagen na kennisgeving de redenen van deze verhindering meedelen, gestaafd door een bewijsstuk (werkgeversattest, doktersattest, ….). De magistraat beslist onafhankelijk over het al dan niet aanvaarden van je motieven. De gemeente komt hier niet in tussen.
Ben je op de dag van de verkiezingen zonder geldige reden afwezig, dan riskeer je een boete van 50 tot 200 euro.
Ik ben aangeduid als voorzitter. Waar vind ik meer info?
Je werd door de magistraat aangewezen als voorzitter van een digitaal stembureau in gemeente Kortenberg. Op deze link vind je de onderrichtingen voor de voorzitters van een digitaal stembureau: vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/organisatie/stem-en-telbureaus/vorming
Op woensdag 2 en donderdag 3 oktober 2024 voorziet Gemeente Kortenberg een voorzittersopleiding. De opleidingen vinden plaats in het Administratief Centrum, Dr.V. De Walsplein 30, 3070 Kortenberg, in de Raadzaal (3e verdieping).
Als voorzitter wijs je zelf een secretaris aan. Ook de secretaris mag de voorzittersopleiding volgen.
Info voor kandidaten
Webinar over installatievergadering
Op donderdag 5 september 2024 organiseert het Agentschap Binnenlands Bestuur een webinar over de installatie van de lokale bestuursorganen na de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024. Dit webinar is gericht op politieke partijen, fracties, kandidaten en iedereen die geïnteresseerd is in de installatie van de lokale bestuursorganen. Je moet je vooraf registreren: vlaanderen.be/lokaal-bestuur/organisatie-en-werking/installatie-bestuursorganen-2024/webinar-over-de-installatievergadering/05-09-2024
Voorwaarden voor kandidaten
Om kandidaat te zijn bij de verkiezingen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen en via een kandidatenlijst worden voorgedragen. Meer info vind je terug op vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/kandidaatstelling/hoe-kandidaat-stellen
De voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau communiceerde reeds de concrete instructies en afspraken voor de voordracht van kandidaten en voor de aanwijzing van getuigen. kortenberg.be/instructies-voor-de-voordracht-van-kandidaten-en-voor-de-aanwijzing-van-getuigen
Verzoek kiezerslijst
Lijstindieners en kandidaten kunnen een aanvraag indienen om de kiezerslijst digitaal te ontvangen. Lijstindieners kunnen op dit moment toegang krijgen tot de kiezerslijst. Kandidaten kunnen toegang krijgen tot de kiezerslijst vanaf 16 september 2024.
Vul het juiste document in en mail naar burgerzaken@kortenberg.be
vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/formulieren/a00a-verzoek-kiezerslijst-indiener
vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/formulieren/a00b-verzoek-kiezerslijst-kandidaat
Aanplakborden
Gemeente Kortenberg voorziet op onderstaande locaties een aantal genummerde aanplakborden, uitsluitend voor verkiezingspubliciteit. De aanplakborden kunnen gebruikt worden na loting en nadat de nummering werd aangebracht. (in principe vanaf 19 september). Je kunt de afsprakennota verkrijgen na mail naar burgerzaken@kortenberg.be. Gelieve de afspraken strikt na te leven.
- Erps-Kwerps – Dorpsplein
- Erps-Kwerps – Kasteelstraat
- Erps-Kwerps – Oudebaan
- Everberg – Annonciadenstraat
- Kortenberg – Beekstraat
- Kortenberg – Dr. V. De Walsplein
- Kortenberg – Wijngaardstraat
- Meerbeek – Wijnegemhofstraat
Contactinformatie
-
Dienst Burgerzaken - uitsluitend op afspraak
Administratief Centrum
Dr. V. De Walsplein 30
3070 Kortenberg