Vinkennest

Het Vinkennest met de magnolia

Op verschillende locaties kan je een quizvraag invullen. Test je kennis!

De Villa Vinkennest (Engerstraat nr 160) dateert uit 1897. Tot aan de Heuve had men een brede strook van weiden, die een 100-tal meter breed waren. Daarachter liep een soort beekje dat omzoomd was met houtgewas.

VinkennestVoor W.O. I bouwde Jean-François Minor ‘représentant de maisons de commerces étrangères’ hier de villa ‘My Home’.

Na W.O. I vestigde de zakenman Emile Joarlette uit Sombreffe zich in deze villa.
In de jaren ’30 werd het de villa Vinkennest van de Nederlandse zakenman Jan-Baptist Vink, die Philips-België oprichtte. De Jan-Baptist Vinklaan in het bedrijvenpark Guldendelle is naar hem genoemd. Zijn zoon Frans Vink was jarenlang de grote baas van "Het Laatste Nieuws" door zijn huwelijk met de dochter van minister Julius Hoste.
Vanaf de jaren 1950 woonde er bankdirecteur Prosper Baetens (†1983). De achterzijde van de villa werd de verkaveling Sparrenhof.

De villa behoort qua stijl tot het eclectisme en de neogotiek. Neogotiek zijn de pinakers of obelisken op de hoek. Er zijn echter geen trapjes. De kolonnetjes zijn dan weer neogotiek. De rondbogen zijn dan weer geen neogotiek. Men gebruikt ook gestrekte bogen. De verdiepingen worden gesuggereerd door de sierlijst en de kroonlijst. Volgens het Momumentenplan behoort deze villa tot klasse 2.

Vinkennest is een symmetrische witte villa omringd door een groot park. Ze draagt het nr. 160. Vinkennest is discreet afgeschermd door een prachtige taxushaag. Er is een mooie oprijlaan met rode beuken. Ook de indrukwekkende plataan valt op.

Taxus
Uit sommige taxussoorten wordt de grondstof voor het kankermedicijn gewonnen, dat gebruikt wordt bij chemotherapie. Het is beter bekend onder de merknaam 'Taxol', vernoemd naar de taxus. Het snoeisel van de taxus werd hiervoor verzameld in de containerparken in Midden-Brabant.

Magnolia
Magnolia's worden al heel lang gekweekt. In China, waar Magnolia's van nature voorkomen, is Magnolia denudata al sinds de T'ang dynastie (618-907) of eerder in cultuur als sierplant bij tempels, en verder is bekend dat er ook altijd exemplaren voor de keizerlijke tuinen werden gekweekt.

De eerste Magnolia's die als sierplant in Europa werden ingevoerd, kwamen uit Noord-Amerika en werden daarvandaan door in merendeel Engelse kolonisten naar het moederland gestuurd. In 1688 was Magnolia virginiana de eerste, toen onder de naam Laurus tulipifera. De soort werd door John Banister (1650-1692) verzameld in Virginia en naar zijn opdrachtgever Henry Compton, de bisschop van Londen, gestuurd.

Contactinformatie