Erkenning tot energiedeskundige type C

Energiedeskundigen type C maken momenteel de energieprestatiecertificaten (EPC’s) op voor publieke gebouwen.

Het EPC voor publieke gebouwen zal echter op korte termijn verdwijnen en vervangen worden door het EPC voor een niet-residentiële eenheid (EPC NR):

  • Sinds 1 januari 2024 moet elke grote niet-residentiële eenheid in een publiek- of overheidsgebouw beschikken over een EPC NR. Het is ook dit EPC NR dat men moet uithangen.
  • Vanaf 1 januari 2025 moet ook elke kleine niet-residentiële eenheid (vanaf 250m²) in een publiek gebouw beschikken over een EPC NR of EPC kNR om aan de uithangplicht te voldoen. Het EPC Publiek vervalt dan volledig.

Het EPC NR wordt opgemaakt door een energiedeskundige type D (en niet door een energiedeskundige type C).

Procedure

  • Het EPC voor publieke gebouwen verdwijnt op korte termijn en wordt vervangen door het EPC NR. Dit betekent dat ook de erkenning van energiedeskundige type C op korte termijn zal verdwijnen. Word daarom energiedeskundige type D.
  • Bij de opmaak van het EPC NR zijn naast het energieverbruik ook andere metingen nodig, waarvoor meters moeten geplaatst worden. De methodiek en de software zijn dus volledig nieuw. U kunt als type C dus niet zomaar aan de slag als type D. Een opleiding is niet verplicht maar wel sterk aanbevolen. Slagen in een centraal examen is verplicht.