Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen in een nieuw jasje vanaf 2019

In 2007 werd het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) verplicht voor woningen en appartementen die te koop werden aangeboden. Enkele maanden later werd de verplichting ook ingevoerd voor verhuur. Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energieprestaties van het gebouw en dus hoe energiezuinig het is.

Inmiddels is het EPC al goed ingeburgerd en zijn reeds meer dan 1 miljoen EPC’s ingediend voor het Vlaamse woningenbestand. Tien jaar na de lancering van het EPC, wordt nu gewerkt aan een grondige uitbreiding ervan. Het vernieuwde EPC wil nog meer sensibiliseren, informeren en uiteindelijk aanzetten tot een grondige energetische renovatie van de woning.

Wat verandert er?

Op het nieuwe EPC zal een label toegevoegd worden, gaande van A+ (zijnde een woning die meer energie produceert dan verbruikt) tot F (een zeer energieverslindende woning). Door dit label zal de potentiële koper/huurder nog sneller de staat van de woning kunnen inschatten op gebied van de energieprestaties. Daarnaast worden de aanbevelingen grondig uitgebreid en aangevuld met een kostenindicatie, zodat potentiële kopers of verbouwers een inschatting kunnen maken van mogelijke investeringskosten. Ook meer technische informatie zal terug te vinden zijn op het nieuwe EPC. Vergeet ook niet te informeren naar de energiepremies! Voor kosteloos advies hierover kunt u in Kortenberg terecht bij het woonloket van Woonwijzer Midden-Brabant, iedere woensdag van 13 tot 16 u. in het Administratief Centrum. Goed om weten is ook dat de gemeente Kortenberg nog extra premies geeft voor dak- en muurisolatie. Ook daarover informeert men u graag bij het woonloket.

Wat moet u doen als u uw woning wil verkopen of verhuren?

Zolang u over een geldig EPC beschikt, hoeft u geen nieuw EPC te laten opmaken. Een EPC, ook in het oude jasje, is sowieso tien jaar geldig. Heeft u geen (geldig) EPC dan moet u een erkende energiedeskundige type A contacteren. Die zal de woning inspecteren en een EPC opmaken met behulp van een software van het Vlaams Energieagentschap. De lijst met erkende energiedeskundigen type A vindt u op http://www.energiesparen.be/epcparticulier.

Wat is het doel?

Het EPC wil kopers, huurders en ook eigenaars sensibiliseren over de energetische prestaties van hun woning, appartement, … Uiteindelijk willen we in Vlaanderen tegen 2050 een energiezuinig gebouwenpark! Op het nieuwe EPC zult u kunnen zien in welke mate uw woning al voldoet aan de langetermijndoelstelling.die voor de energieprestatie van het Vlaamse woningenbestand is vastgesteld.

Meer info

www.energiesparen.be/epcparticulier of bel 1700

Contactinformatie