Publieke laadpalen voor elektrische wagens

Midden oktober werden de eerste publieke laadpalen voor elektrische wagens in Kortenberg geplaatst op de parking sporthal Colomba, Wijngaardstraat 1 en sporthal Erps Kwerps, Oudebaan 14 en dit in samenwerking met Eandis en de laadpaalbeheerder Allego.

laadpaal Kortenberg

De laadpaal is een zuil uitgerust met 2 stopcontacten, aangesloten op het elektriciteitsnet en wordt gebruikt om via een kabel de batterij van een elektrisch voertuig op te laden. Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere 2500 publieke laadpalen. Laden kan 24u op 24u. De 22kW laadpalen zijn semi-snelle laders van, de tijd om de accu volledig op te laden duurt slechts  tussen 1u en 2u45.
Allego is eigenaar en exploitant en heeft een concessie voor 10 jaar. 

Bij de keuze van deze locaties werd er onder meer rekening gehouden met de goede bereikbaarheid, de mogelijkheid tot langer parkeren en de nabijheid van winkels of sportcentra.
Elektrisch laden doe je anders als met de klassieke brandstoffen en op verschillende manieren en plaatsen. Deze publieke laadpalen zijn aanvullend op het thuis laden of aan winkels of bedrijven en zijn belangrijk om afstanden tussen het opladen thuis of bij bedrijven te overbruggen. Ze zijn ook cruciaal voor eigenaars van elektrische wagens die niet de mogelijkheid hebben in of rond hun woning een privé-oplaadpunt te plaatsen. In 2017 zijn er 1500 laadpunten bijgekomen in Vlaanderen, minimum één in elke gemeente.

Groenere voertuigen kunnen een grote rol spelen als we de klimaatverandering willen beperken. Kiezen voor een duurzame auto kan dus het verschil maken.

Voorwaarden

Een eigen laadkabel is nodig met een standaard Mennekensstekker. 

Procedure

Alle courante laadpassen werken op deze laadpalen (interoperabiliteit). Het laadtarief is rond de 0,31EUR/kWh. Er zijn geen starttarief, connectietarief of abonnementskost. Download de Smoov app om de laadpalen te vinden, beschikbaarheid en prijs te raadplegen en een laadsessie te starten.

De laadpaal is operationeel, alle informatie is terug te vinden via www.allego.be/e-rijders/#map  of in de Smoov app.

Meebrengen

Eigen laadkabel.

Contactinformatie