Wespen en bijen

Logo WestBijen en hommels spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van voedselgewassen. Wespen zijn dan weer insecteneters en opruimers van de natuur. Hommels zijn als diersoort ook beschermd. Wespennesten mogen altijd vernietigd worden, bijennesten (of aanverwanten) enkel wanneer ze gevaarlijk zijn.

 

Hoe haalt u die diertjes nu uit mekaar?
Ze zien er eigenlijk nogal verschillend uit.

  • Bijen zijn sterk behaard en zien er voor het menselijke oog bruin uit. 
  • Wespen zijn kaal en hun geel-zwarte strepen zijn sterk afgelijnd. Ze hebben ook een heel strakke taille tussen hun borst en achterlijf. De zogenaamde wespentaille. 
  • Hommels zijn dan weer groot en mollig, nogal donzig en geel-zwart gestreept. 

BijBijen en hommels zijn vredelievend en vallen niet aan. Wespen doen dat wel. Ze verliezen ook hun angel niet na het steken en kunnen daarom veelvuldig aanvallen.

Bijen en hommels steken enkel wanneer ze bedreigd zijn, de hommel slechts in zeer uitzonderlijke gevallen.


hommelWordt u toch gestoken?
Maak u niet meteen te veel zorgen! U zult veel pijn voelen en de steek zal zwellen en rood worden. Dat vervelende gevoel gaat normaal gezien vrij snel over. Soms kan een steek gevaarlijk zijn, omdat die bijvoorbeeld in uw mond of keel zit. Of omdat u allergisch bent voor het gif van de wespen of bijen.
Raadpleeg uw arts als u onwel bent of bel meteen 112 wanneer u hem niet kunt bereiken en de indruk krijgt niet meer zo goed te kunnen ademen, of wanneer uw keel opzwelt. Zuig ondertussen op een ijsblokje of drink een zeer koude drank om de zwelling wat tegen te gaan.

 
WespWanneer belt u de brandweer voor het vernietigen van wespen?

Bel uitsluitend naar de brandweer wanneer er sprake is van acuut levensgevaar (mensen worden bedreigd, wespen in uw woning of in een school, agressieve wespen, …). Via de website www.wespennest.vlaanderen krijgt u in functie van woonplaats de opties aangeboden van private verdelgers die beschikbaar zijn. 

Bijen worden het beste verwijderd door imkers. Zij kunnen bijennesten verplaatsen zonder ze te vernietigen, zodat de diertjes hun nuttig werk elders kunnen verderzetten.

 

Wat met Aziatische hoornaars?
De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort uit China. De soort wordt gezien als een grote bedreiging voor onze biodiversiteit. Het is wel oppassen dat u de Aziatische hoornaar niet verwart met de Europese. De Europese hoornaar is een inheemse soort en heeft zijn plaats in een evenwichtig ecosysteem. De Europese hoornaar is groter dan de Aziatische hoornaar (tot 30 mm lang), fel geel en zwart gestreept, maar niet gevaarlijk. De Aziatische variant is iets kleiner, donkerder en vooral te herkennen aan zijn gele poten. Contacteer de brandweer via het mailadres info@zvbw.be. U geeft de melding ook door via het meldpunt van Vespawatch via deze link: https://vespawatch.be/.

 

Wat met eikenprocessierupsen?
Eikenprocessierupsen vormen een specifiek probleem. Deze sterk behaarde grijze rupsen verplaatsen zich in rijen (processies) over de stam en takken van de eik. De diertjes komen doorgaans uit in de maand mei. Ze zijn schadelijk voor de boom en hun haartjes kunnen bij de mens sterk prikkelende reacties veroorzaken wanneer u ze aanraakt, tot zelfs brandwonden en ademnood.
Ga ze niet zelf te lijf. De rupsen mogen enkel weggebrand of opgezogen worden door een gespecialiseerde firma. 

Contactinformatie