Wespen en bijen

Logo WestBijen en hommels spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van voedselgewassen. Wespen zijn dan weer insecteneters en opruimers van de natuur. Hommels zijn als diersoort ook beschermd. Wespennesten mogen altijd vernietigd worden, bijennesten (of aanverwanten) enkel wanneer ze gevaarlijk zijn.

Hoe haal je die diertjes nu uit mekaar?

Ze zien er eigenlijk nogal verschillend uit.

  • Bijen zijn sterk behaard en zien er voor het menselijke oog bruin uit. 
  • Wespen zijn kaal en hun geel-zwarte strepen zijn sterk afgelijnd. Ze hebben ook een heel strakke taille tussen hun borst en achterlijf. De zogenaamde wespentaille. 
  • Hommels zijn dan weer groot en mollig, nogal donzig en geel-zwart gestreept. 

BijBijen en hommels zijn vredelievend en vallen niet aan. Wespen doen dat wel. Ze verliezen ook hun angel niet na het steken en kunnen daarom veelvuldig aanvallen.

Bijen en hommels steken enkel wanneer ze bedreigd zijn, de hommel slechts in zeer uitzonderlijke gevallen.

hommelWord je toch gestoken?

Maak je niet meteen te veel zorgen! Je zult veel pijn voelen en de steek zal zwellen en rood worden. Dat vervelende gevoel gaat normaal gezien vrij snel over. Soms kan een steek gevaarlijk zijn, omdat die bijvoorbeeld in je mond of keel zit. Of omdat je allergisch bent voor het gif van de wespen of bijen.
Raadpleeg je arts als je onwel bent of bel meteen 112 wanneer je hem niet kunt bereiken en de indruk krijgt niet meer zo goed te kunnen ademen, of wanneer je keel opzwelt. Zuig ondertussen op een ijsblokje of drink een zeer koude drank om de zwelling wat tegen te gaan.

WespWanneer bel je de brandweer voor het vernietigen van wespen?

Bel uitsluitend naar de brandweer wanneer er sprake is van acuut levensgevaar (mensen worden bedreigd, wespen in uw woning of in een school, agressieve wespen, …). Via de website wespennest.vlaanderen krijg je in functie van woonplaats de opties aangeboden van private verdelgers die beschikbaar zijn. 

Bijen worden het beste verwijderd door imkers. Zij kunnen bijennesten verplaatsen zonder ze te vernietigen, zodat de diertjes hun nuttig werk elders kunnen verderzetten.

Raadpleeg de folder van Brandweerzone Vlaams-Brabant West over de verdelging van wespen en hoornaars

Wat met Aziatische hoornaars?

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort uit China. De soort wordt gezien als een grote bedreiging voor onze biodiversiteit. Je moet wel opletten dat je de Aziatische hoornaar niet verwart met de Europese.

De Europese hoornaar is een inheemse soort en heeft zijn plaats in een evenwichtig ecosysteem. De Europese hoornaar is groter dan de Aziatische hoornaar (tot 30 mm lang), fel geel en zwart gestreept, maar niet gevaarlijk.
De Aziatische variant is iets kleiner, donkerder en vooral te herkennen aan zijn gele poten. Aziatische hoornaars moet je altijd laten verdelgen. Die kan door een erkende verdelger of door de brandweer (gratis - contacteer de brandweer via het mailadres info@zvbw.be). Geef de melding ook door via het meldpunt van Vespawatch

Wat met eikenprocessierupsen?

Eikenprocessierupsen vormen een specifiek probleem. Deze sterk behaarde grijze rupsen verplaatsen zich in rijen (processies) over de stam en takken van de eik. De diertjes komen doorgaans uit in de maand mei. Ze zijn schadelijk voor de boom en hun haartjes kunnen bij de mens sterk prikkelende reacties veroorzaken wanneer je ze aanraakt, tot zelfs brandwonden en ademnood.
Ga ze niet zelf te lijf. De rupsen mogen enkel weggebrand of opgezogen worden door een gespecialiseerde firma. 

Contactinformatie