Keukenafvalbakjes, compostbakken, -vaten en composteerbare zakken

De inwoners van Kortenberg kunnen terecht op het containerpark en aan het onthaal van het Administratief Centrum voor de aankoop van een geventileerd keukenafvalbakje en rolletjes composteerbare zakjes. Het gebruik van deze afvalbakjes is niet verplicht, maar het is wel een gemakkelijke oplossing om het GFT-afval van de keuken in te zamelen zonder steeds uw GFTcontainer te moeten opzoeken.

Het geventileerd afvalbakje werd speciaal ontwikkeld om het composteerbaar keukenafval op een hygiënische manier gescheiden te verzamelen. Het is voorzien van een deksel met microgaatjes. De bijhorende composteerbare zakjes van 10 liter zijn 100% thuis composteerbaar (label 'OK Compost HOME') en waterdampdoorlatend. Door de aanwezigheid van de ventilatieopeningen in combinatie met de doorlatendheid van het zakje droogt het afval enigszins uit, waardoor zich minder schimmels vormen en het rottingsproces vertraagd wordt. Met het gebruik van het zakje blijft het bakje proper, wat beter is dan het met reinigingsmiddelen te behandelen of dan met inkt bedrukte kranten te gebruiken.

Als het zakje vol is, gooit u het in uw gft-container of op uw eigen compostverwerkingssysteem (vat of bak, niet voor wormenbak). Bij thuiscomposteren dient u rekening te houden met een composteringstijd van ongeveer 6 maanden. 
De zakjes kunnen best binnen de 1 à 1,5 jaar na produceren verbruikt worden. Naast de zakjes van 10 liter zijn er ook composteerbare zakken van 40 en 120 liter te verkrijgen.
 

Composteren kan ook in een compostbak of compostvat. Deze zijn aan te kopen op het containerpark, samen met een beluchtingsstok. Deze zorgt ervoor dat de compost goed gemengd en belucht wordt waardoor de micro-organismen het afval sneller omzetten tot compost. Voor een tuin groter dan 1 are is een compostbak het meest geschikt.

De bakken en vaten zijn vervaardigd uit kunststofafval. De inhoud van een vat bedraagt 309,27 liter en meet 96cm in hoogte, 80cm diameter onderaan en 60cm diameter bovenaan. De inhoud van de bak bedraagt 873 liter en de bak heeft als inwendige afmetingen: 100 cm x 80 cm x 100 cm (LxBxH).

Eigenschappen:
• rotvrij, bestand tegen zuren en zouten
• bestand tegen microbiële werking
• duurzaam
• zeer weerbestendig
• eenvoudig te monteren
• onderhoudsvrij
• zeer gebruiksvriendelijk
• 100 % recycleerbaar
Bij kunststofrecycling producten kunnen variaties in afmetingen (tot 3%) en in kleur optreden.

Procedure

Voor de aankoop van het afvalbakje en de zakken op het containerpark kan u terecht aan zuil nr. 2. Komt u enkel naar het containerpark om een afvalbakje of om de zakjes te kopen of combineert u de aankoop met het aanbrengen van een gratis afvalfractie (vb. PMD, papier en karton, glas, …)? Dan raden we u aan om eerst uw afval op de juiste plaats af te leveren en nadien pas uw aankopen te doen Aan deze zuil kan u het aantal gewenste artikelen (vb. 1 geventileerd keukenafvalbakje en 1 rolletje composteerbare zakjes) ingeven. Met proton of bancontact kan u het gevraagde bedrag betalen. Op het ticket dat uit de zuil komt, staat vermeld wat u betaald heeft. Dit ticket toont u aan de parkwachter die u dan de betaalde materialen zal overhandigen.

Brengt u ook betalende fracties (vb. grof vuil, steenafval,…) naar het containerpark? Dan geeft u bij zuil 1 gewoon in welke afvalfracties u bij hebt. Na het deponeren van het afval op de juiste plaatst, rijdt u naar zuil 2 waar het afgeleverde afval berekend wordt. Hier kan u dan ook ingeven of u een keukenafvalbakje en/of rolletjes composteerbare zakjes wenst te kopen. Het totale bedrag (afval en aankoop) kan u hier betalen met proton of bancontact. Op het ticket dat uit de zuil komt, staat vermeld wat u betaald heeft. Dit ticket toont u aan de parkwachter die u dan de betaalde artikelen zal overhandigen.

Meebrengen

Containerparkkaart (bij aankoop op het containerpark) en bankkaart.

Bedrag

2,50 euro voor een keukenafvalbakje
2,50 euro per rol van 50 composteerbare zakjes van 10 liter (passen in keukenbakje)
2,50 euro per rol van 10 zakken van 40 liter
4,00 euro per rol van 10 zakken van 120 liter
9,00 euro per rol van 10 zakken van 240 liter
63,14 euro voor een compostbak
26,22 euro voor een compostvat inclusief beluchtingsstok
6,04 euro voor een beluchtingsstok

 

Contactinformatie

 • Dienst Omgeving

  Administratief Centrum

  Dr. V. De Walsplein 30
  3070 Kortenberg

  Openingsuren

  • Vandaag Balie geopend, uitsluitend op afspraak (niet op zondag) - bel (niet in het weekend) naar 02 755 30 70 om een afspraak te maken
  • Morgen Balie geopend, uitsluitend op afspraak (niet op zondag) - bel (niet in het weekend) naar 02 755 30 70 om een afspraak te maken
  Alle openingsuren