Dienstencentrum

Wat?

Het Dienstencentrum is een ontmoetingsplaats waar elke inwoner gewoon binnen kan lopen. De ruime openingsuren geven de bezoekers veel vrijheid, de drempel is laag en men wordt gastvrij onthaald.
De bezoeker is hier welkom om deel te nemen aan activiteiten, om andere mensen te ontmoeten, een dag- of weekblad te lezen en om alle mogelijke vragen rond hulp- en dienstverlening te stellen.
Er worden tal van activiteiten in het Dienstencentrum opgezet zoals knutselen, koken, spellen, handwerken,... Daarnaast worden er ook vormingen en infosessies georganiseerd rond allerhande boeiende topics. Enkele keren per jaar worden daguitstappen en wandelingen georganiseerd.

Doet u ook mee als vrijwilliger?

Wilt u meewerken aan een bruisend Dienstencentrum waar mensen zich thuis voelen?
Wilt u, als denker en/of als doener, mee investeren in het sociaal weefsel van Kortenberg?

Wat kunt u doen als vrijwilliger van het Dienstencentrum?

Vrijwilligers in het Dienstencentrum kunnen, al naargelang van hun eigen interesse en talenten, kiezen uit verschillende taken:

Programmatie van activiteiten: Creatieve geesten brengen ideeën aan voor activiteiten en helpen deze verder uit te werken. In een werkgroepje, onder de hoede van de centrumleider, worden de voorstellen samen bekeken en verder uitgewerkt. Er wordt een planning en taakverdeling opgesteld.

Praktische ondersteuning van de activiteiten: Deze vrijwilligers schieten in actie bij de voorbereiding van activiteiten, tijdens de activiteiten zelf of in de nazorg ervan. Zij helpen affiches en folders ronddragen, zetten de lokalen en de werkmaterialen klaar, serveren drankjes, ontvangen de deelnemers en maken hen wegwijs tijdens de activiteiten en ruimen mee op na afloop. Bij daguitstappen begeleiden ze minder mobiele mensen.

Zelf een cursus opstarten: Talenknobbels, keukenpieten en handige Harry’s zetten hun talenten in om hun kennis of vaardigheden met andere mensen te delen in een korte of langer lopende cursus over vreemde talen, koken, knutselen of iets anders.

Een infosessie verzorgen: Mensen die gebeten zijn door een thema als reizen, gezondheid, de samenleving, verzorgen een infosessie voor geïnteresseerden.

Recreatieve activiteiten opzetten: Deze vrijwilligers hebben kwaliteiten als gids/reisleider of animator en leven zich uit in daguitstappen, museumbezoeken of het inrichten van clubs rond bijvoorbeeld schaken of andere denkspellen.

De ontmoetingsruimte ’openhouden‘: De vrijwilligers van de ontmoetingsruimte, het kloppend hart van het Dienstencentrum, staan garant voor een prettig en verzorgd onthaal van de bezoekers met leuke, laagdrempelige activiteiten.

Contactinformatie